Doorzoek volledige site
01 mei 2014 | KARI FEYS

Hunter Douglas lanceert nieuwste innovaties

Plafonds: Metro Station A20 Warsaw. Illustratie | Architecten: KSA Architekci
Illustratie | Hunter Douglas

Op 23 en 24 april introduceerde Hunter Douglas het brandstabiel stekmetalen plafond en het optisch gesloten geventileerd gevelbekledingssysteem in Luxemburg. Beide innovaties werden in primeur voorgesteld op ARCHITECT@WORK in Luxexpo S.A. in Kirchberg.

Brandstabiel strekmetalen plafond zonder brandclipsen

Hunter Douglas' brandstabiel strekmetalen plafond voldoet als enige in zijn soort aan de vereiste brandstabiliteit van dertig minuten zonder gebruik te maken van brandclipsen. Dat is gebleken uit een onafhankelijke test in het laboratorium Warrington Fire in Gent. Deze test toonde aan dat het stalen plafond met panelen van 1200 bij 600 millimeter voldoet aan de Belgische en Luxemburgse norm op gebied van brandstabiliteit. Daarmee is Hunter Douglas de enige fabrikant in Europa die een brandstabiel strekmetalen plafond van deze afmeting kan leveren met enkel ophangelementen die sterk genoeg zijn om zelfstandig de vereiste stabiliteit te waarborgen. De afwezigheid van brandclipsen zorgt voor een sterk vereenvoudigde (de)montage. Diamantvormige gaten in de metaalplaat zorgen dan weer voor een optimale geluidsabsorptie en lichtdoorlating.

Optisch gesloten geventileerd gevelbekledingssysteem

Een voordeel van het Hunter Douglas QC200 geventileerd gevelsysteem is dat het een lichtere achterconstructie heeft dan bestaande QuadroClad systemen. Deze achterconstructie bestaat uit een doorlopend profiel dat een windlast van ongeveer 3000N/m² aankan, tweemaal zoveel als een standaard gevelbekleding. Dit heeft als voordeel dat het systeem eenvoudig te (de)monteren is. Doordat de geveloplossing met grote panelen van maximaal 1500 bij 6000millimeter en optisch gesloten voegen werkt, krijgt het geheel een strakke en egale uitstraling. Voor grote geveloppervlakken zijn er door de grootte ook minder panelen nodig voor de bekleding. Het gevelsysteem is bovendien voorzien van voegprofielen die onder een kleine hoek staan om gevelventilatie mogelijk te maken. Regen of condens wordt achter het bekledingsoppervlak afgevoerd waardoor de gevel droog, langer mooi en onderhoudsvrij blijft.

GERELATEERDE DOSSIERS