Doorzoek volledige site
13 september 2019

De Architecten NV ontwerpt nieuwe woonwijk De Tuilerie in Diest

Illustratie | CORES Development
Illustratie | CORES Development
Illustratie | CORES Development
Illustratie | CORES Development
Illustratie | CORES Development

CORES Development realiseert woonproject De Tuilerie, gelegen aan de Turnhoutsebaan in Diest. Het totale project biedt 113 woonunits penthouses met ruime terrassen aan. De nieuwe woonwijk investeert in duurzame energie door onder andere de integratie van een BEO-veld. Door de toepassing van deze techniek wordt De Tuilerie de eerste woonwijk in Diest en omgeving die niet langer op het gasnet dient aangesloten te zijn. Het ontwerp is van de hand van De Architecten NV

De Tuilerie is gelegen aan de Turnhoutsebaan in de stationsomgeving die helemaal opgewaardeerd wordt. Deze nieuwe uitvalsbasis vormt een belangrijke schakel tussen het station en de binnenstad en groeit alsmaar meer uit tot een nieuw kwalitatief stadsdeel.

De Tuilerie wordt een meer dan bijna-energieneutrale (BEN) wijk met een E-peil van E20. Concreet wordt er op de site gewerkt met boorgatenergieopslag (BEO) waarbij de thermische bodemcapaciteit wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen en te koelen. De boorgaten hebben een diepte van ongeveer 100 à 150m diep. Samen vormen ze een groot ondergronds opslagvolume, een BEO-veld.

 

Wooncomfort in autoluwe wijk

De Architecten NV koos voor een tijdloos ontwerp met sympathieke gevels van grijs-rode baksteen en aangename volumes. De vier gebouwen zijn verbonden door één hoofdas. Via deze nieuw aangelegde weg bereiken bewoners de autoluwe site die reikt tot aan de Demer. Onder de gebouwen is er een ruime parking voorzien voor de bewoners.

Bij het tuinontwerp wordt er sterk ingezet op een natuurlijke dynamiek tussen de collectieve en private buitenruimte. Verschillende terrassen van de gelijkvloerse appartementen vloeien over in de collectieve groenzones. Daarnaast is er een gemeenschappelijke tuin en een groene speelzone. Aan de kant van de Demer komt er een parkzone met ligweide. Het ontwerp van de gemeenschappelijke en private tuinen wordt opgemaakt door Avantgarden NV uit Wijnegem. Het openbaar domein wordt voorzien van een kwaliteitsvol ontwerp opgemaakt door Ingenieursbureau France uit Lier. 

 

GERELATEERDE DOSSIERS