Doorzoek volledige site
25 september 2019

a33 realiseert eerste fase woonproject Koeveld in Diest

Illustratie | a33 architecten
Illustratie | a33 architecten
Illustratie | a33 architecten
Illustratie | a33 architecten
Illustratie | a33 architecten
Illustratie | a33 architecten
Illustratie | a33 architecten

A33 architecten realiseert in Diest het woonproject Koeveld. De eerste fase met 37 appartementen, 15 woningen, 720 m² aan commerciële ruimte en een ondergrondse parking is deze zomer opgeleverd. Tegen 2021 komen er nog 12 appartementen bij. De troef van het project is het centraal gelegen, groen, autovrij woonerf waarop alle woningen en appartementen uitkijken, en zo een ontmoetingsplaats biedt voor bewoners en een veilige speelplek voor kinderen.  

Alle woningen en appartementen van het project Koeveld zijn gelegen rond een woonerf volgens de begijnhoftypologie. De vier doorsteken naar dit erf hebben een gesloten perspectief waardoor de gewenste geborgenheid ontstaat. Het autovrije woonerf biedt de bewoners hun ontmoetingsplaats, rustplek en speelterrein. De bestaande groenstructuren zorgen samen met de nieuwe bomenrijen en een grasveld voor een groene sfeer.

“Met Koeveld hebben een project ontworpen met een relatief grote woondichtheid met een kleinschalig karakter door te werken met een dubbele gevellijn (waardoor er geen achtergevels zijn in het project) en een spel van hellende daken”, klinkt het bij a33 architecten.


Huiselijke begijnhofsfeer

De uitgepuurde, sobere materialisatie en het spel van hellende daken zorgt voor een sterke samenhang. Om het concept van de huiselijke begijnhofsfeer te versterken, wordt gebruik gemaakt van een roodbruin geschakeerde gevelsteen waarvan de tinten worden doorgetrokken in de dakpannen. De overgangen gebeuren verzorgd en rechtlijnig in specifieke details in donker zink. De ramen worden uitgevoerd in antracietkleurig aluminium.

In het ganse project zijn er nergens dragende muren voorzien binnenin de woningen en appartementen waardoor ze flexibel aanpasbaar zijn. Een doorgedreven isolatie van de buitenschil, een hoge luchtdichtheid en een mechanisch ventilatiesysteem D zorgen voor een laag energieverbruik voor verwarming. De fietsenstalling op het centrale woonerf wordt uitgerust met oplaadpunten voor elektrische fietsen. Deze punten worden gevoed met een PV-installatie die bovenop het dak van de fietsenstalling geplaatst wordt.

GERELATEERDE DOSSIERS