Doorzoek volledige site
Dossier

Renovatie

be.exemplary: een recordjaar met 16 laureaten

16-01-2020 Via be.exemplary beloont Brussel elk jaar innovatieve bouw- en renovatieprojecten die positief bijdragen aan het leven in de hoofdstad op volgende vlakken: het bevorderen van een kwaliteitsvolle architectuur en stedenbouw, het stimuleren van de sociale draagkracht, het aangaan van uitdagingen rond het leefmilieu en het toepassen van principes van de kringloopeconomie. Dit jaar vielen zestien projecten in de prijzen, zeven meer dan vorig jaar.

Ardens Durletpaviljoen (Stramien en boydens) is toonbeeld van duurzame energie

12-12-2019 In het Ardens vakantiepark Massembre werd het Durletpaviljoen gerenoveerd naar een ontwerp van Stramien, in samenwerking met boydens engineering. Het vernieuwde paviljoen is een toonbeeld van doorgedreven duurzaamheid. Zo is het volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen en functioneert het volledig op hernieuwbare energie. Maar het gerenoveerde vakantiehuis biedt ook architecturaal meerwaarde. “De zuidgevel werd helemaal opengebroken voor een maximaal zicht op het landschap”, vertelt Bart Verheyen, architect bij Stramien.

"Ongefundeerde uitspraken plaatsen bouwsector onterecht in slecht daglicht"

09-10-2019 Netwerk Architecten Vlaanderen en Bouwunie zijn niet te spreken over de overhaaste uitspraken dat meer dan de helft van de Vlaamse renoveerders onterecht aanspraak zouden maken op de 6% btw-regel. In een sfeer van verdachtmaking, met anonieme telefoongesprekken en veronderstellingen, worden ook architecten en aannemers mee in een slecht daglicht geplaatst. Tegelijk staan de beroepsorganisaties wel positief t.o.v. het opnieuw ingediende wetsvoorstel om het 6% btw-tarief voor sloop-en-heropbouw uit te breiden naar heel België.

Duurzame microwijk Lochten 237 van Urban Platform in Schaarbeek geopend

24-09-2019 Het project Lochten 237 is gelegen op het grondgebied van de gemeente Schaarbeek, op een boogscheut van het Josaphatpark. Het is het geslaagde eindresultaat van de herbestemming van de vroegere gebouwen van Lochten & Germeau in het midden van het stratenblok, naar een ontwerp van het Brusselse bureau Urban Platform. Het project telt 56 nieuwe lage-energiewoningen, een aantal gedeelde ruimten (moestuin, fietslokaal, speelplein, wasplaats) en drie handelszaken. In 2012 werd het project verkozen tot ‘Exemplarisch gebouw’.

Hippo Architecten laat licht binnenstromen in Hasseltse Muziekodroom

20-08-2019 De Muziekodroom ondergaat dezer dagen een grondige verbouwing. Het Hasseltse muziekcentrum krijgt een nieuw kleine concertzaal (Club), een bijkomende toog voor de grote zaal en een nieuw café. Er zal letterlijk en figuurlijk nieuw licht binnenstromen in de Muziekodroom. Deze belangrijke muziektempel zal meer comfort kunnen bieden aan zijn bezoekers en flexibeler en multifunctioneler ingezet kunnen worden. De uitstraling naar buiten toe verhoogt en er komt een vaste buitenruimte. Het ontwerp is van de hand van Hippo Architecten.

VIBE: 'Alternatieve financiering kan renovatiegraad opkrikken'

25-05-2019 Met verkiezingszondag in het vooruitzicht lopen de Vlaamse partijen opnieuw hun beloftelijstjes af. De klimaatproblematiek staat centraal dus beloven de beleidsmakers werk te maken van de renovatie van het Vlaamse woningpatrimonium. Toch zijn renovaties door het gebrek aan financiële middelen voor veel particulieren onbereikbaar. De overheid moet daarom ruimte maken voor een alternatief financieringsmodel om huiseigenaars aan te sporen om te renoveren. Dat stellen VIBE en Dialoog, twee vzw’s die duurzaam bouwen promoten.

Masterplan Kunstencentrum Vooruit van Dial Architects volledig gerealiseerd

23-05-2019 Na zeven jaar verbouwen was het vorige week dan eindelijk zover. Op woensdag 15 mei 2019 opende Vlaams minister Sven Gatz de laatste schakel in het masterplan van Kunstencentrum Vooruit. Dial Architects creëerde een nieuwe toegangsruimte met overdekt voorplein, foyer en een in zenitaal licht badend onthaal onder een stalen koepel. Kunstenaar Christoph Hefti uit Zwitserland ontwierp in samenwerking een prachtige tegelvloer. Daarnaast werden de creatieve ateliers in de voormalige Confiserie Temmerman opengesteld. Het gebouw vervangt een oude rijwoning en is opgetrokken in Cross Laminated Timber (CLT) en heeft een klimaatgevel. Hierin zijn de kunstenaarsresidenties gevestigd.

LoCra levert raamafwerkingen en venstertabletten voor renovatie 103 woningen Ter Hilst

15-05-2019 Momenteel ondergaat de Hasseltse woonwijk Ter Hilst renovatiewerken naar het ontwerp van Architectenbureau Vantilt Houben. Daarbij worden het buiten- en binnenschrijnwerk gerenoveerd door bouwonderneming Mertens van Lommel. LoCra voorzag hiervoor de raamafwerkingen en venstertabletten. “We leverden de tabletten op maat, waardoor de aannemer 50 % heeft bespaard op de totaliteit van het aantal benodigde meters”, vertelt Lode Craenen, zaakvoerder van LoCra.

Oud rusthuis omgetoverd tot multifunctioneel OCMW-gebouw

08-05-2019 Op de site van het voormalige Sint-Jansziekenhuis in Genk verrijst al sinds het begin van deze eeuw een moderne welzijnscampus. In het kader van dit ambitieuze Portavida-project, dat inzet op een unieke mix van zorgverlening, diensten en woon-, werk- en ontspanningsfaciliteiten, kreeg het voormalige woonzorgcentrum Heiderust een nieuw, hedendaags jasje aangemeten op basis van een ontwerp van CONIX RDBM Architects en Arteum Architects. Het gerenoveerde gebouw gaat voortaan door het leven als hoofdzetel van het OCMW en thuisbasis van enkele andere sociale dienstverleners.

404 resultaten gevonden