Doorzoek volledige site
Dossier

Renovatie

BE-HERE: duurzame reconversie van industrieel erfgoed

17-03-2020 De oude Byrrh-gebouwen in Laken (opgetrokken in 1925) getuigen van het rijke industriële verleden van de hoofdstedelijke regio. Dit magnifiek staaltje architecturaal erfgoed ontsproot destijds uit de koker van de Parijse architect Anatole Laquerriere, die het geheel ontwierp in opdracht van de firma Violet. In 1961 werd Violet overgenomen door Dubonnet-Cinzano. Het gekende aperitiefdrankje raakte op die manier uit de mode. In 1997 besliste de Brusselse regering om de gevel en het dak van het gebouw te klasseren. Tien jaar later kocht het OCMW van Brussel het Byrrh-gebouw aan om er een hotspot voor stedelijke economische activiteiten te ontwikkelen, die omgedoopt werd tot BE-HERE. 

Compangie-O Architecten tovert 19de eeuwse katoenloods om tot complex met stijlvolle lofts

24-02-2020 De Gentse Voorhaven is met ‘Loods 23’ alweer een fraai woon- en werkgebouw rijker. Via een doorgedreven renovatie op basis van een ontwerp van Compagnie-O Architecten werd de beschermde katoenloods op respectvolle wijze omgetoverd tot een gracieus complex met stijlvolle lofts. Dit ging echter gepaard met specifieke architecturale en bouwkundige uitdagingen, zoals de realisatie van een ondergrondse parking onder het bestaande volume en de verschaling van de oppervlakte om voldoende lichtinval en akoestisch comfort te creëren.

Renovatie en uitbreiding Kunstencentrum nOna (dmvA architecten)

05-02-2020 Circa twintig jaar geleden kampte het kunstencentrum nOna met plaatsgebrek. De bestaande Art-Deco theaterzaal had haar beperkingen en voldeed qua flexibiliteit niet meer aan de huidige eisen. In 1999 ontstond het idee om op de aanliggende site van Mechelse drukkerijen een tweede theaterzaal te bouwen. In afwachting daarvan werd de drukkerij tijdelijk omgevormd tot drie oefenzalen voor artiesten in nood, genaamd nOva. In 2017 begon de effectieve renovatie en bouw van de uitbreiding van kunstencentrum nOna naar een ontwerp van dmvA architecten. 

be.exemplary: een recordjaar met 16 laureaten

16-01-2020 Via be.exemplary beloont Brussel elk jaar innovatieve bouw- en renovatieprojecten die positief bijdragen aan het leven in de hoofdstad op volgende vlakken: het bevorderen van een kwaliteitsvolle architectuur en stedenbouw, het stimuleren van de sociale draagkracht, het aangaan van uitdagingen rond het leefmilieu en het toepassen van principes van de kringloopeconomie. Dit jaar vielen zestien projecten in de prijzen, zeven meer dan vorig jaar.

Ardens Durletpaviljoen (Stramien en boydens) is toonbeeld van duurzame energie

12-12-2019 In het Ardens vakantiepark Massembre werd het Durletpaviljoen gerenoveerd naar een ontwerp van Stramien, in samenwerking met boydens engineering. Het vernieuwde paviljoen is een toonbeeld van doorgedreven duurzaamheid. Zo is het volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen en functioneert het volledig op hernieuwbare energie. Maar het gerenoveerde vakantiehuis biedt ook architecturaal meerwaarde. “De zuidgevel werd helemaal opengebroken voor een maximaal zicht op het landschap”, vertelt Bart Verheyen, architect bij Stramien.

Een renovatieproject dat op alle punten scoort

19-11-2019 In Münster bepalen oude woongebouwen nog steeds grote delen van het stedelijke landschap, net als in veel andere Duitse steden. Een uitgebreide renovatie van deze  gebouwen is in verschillende opzichten zinvol. Naast een verbetering van de isolatieprestatie moeten renovatieprojecten ook de levenskwaliteit van de bewoners verbeteren, het gebouw een frisse en aantrekkelijke uitstraling geven, de structurele integriteit van het gebouw op de lange termijn waarborgen en het gebouw goed integreren in de omgeving.

"Ongefundeerde uitspraken plaatsen bouwsector onterecht in slecht daglicht"

09-10-2019 Netwerk Architecten Vlaanderen en Bouwunie zijn niet te spreken over de overhaaste uitspraken dat meer dan de helft van de Vlaamse renoveerders onterecht aanspraak zouden maken op de 6% btw-regel. In een sfeer van verdachtmaking, met anonieme telefoongesprekken en veronderstellingen, worden ook architecten en aannemers mee in een slecht daglicht geplaatst. Tegelijk staan de beroepsorganisaties wel positief t.o.v. het opnieuw ingediende wetsvoorstel om het 6% btw-tarief voor sloop-en-heropbouw uit te breiden naar heel België.

409 resultaten gevonden