Doorzoek volledige site
Dossier

Renovatie

"Maak renovaties tot speerpunt van economische heropbouw"

"Maak renovaties tot speerpunt van economische heropbouw"

09-07-2020 Een unieke coalitie van bedrijfsleven, milieubeweging en maatschappelijk middenveld roept de Vlaamse regering op om in te zetten op renovaties als antwoord op de economische crisis. De renovatiegraad aanzwengelen kan tot 35.000 nieuwe jobs opleveren tegen 2040 en is cruciaal in de strijd tegen de klimaatverandering. De coalitie presenteert vier voorstellen: een ambitieus financieringspakket, actieve renovatiebegeleiding voor elke Vlaming, een EPC voor elk gebouw en een verplichting tot renovatie na verkoop, en toeleiding naar de bouwsector. Als partner van Energy Saving Pioneers ondersteunt ook Redactiebureau Palindroom deze oproep. 

OPINIE (Benjamin Clarysse): Startschot voor de renovatiemarathon

OPINIE (Benjamin Clarysse): Startschot voor de renovatiemarathon

18-06-2020 "Op de laatste ministerraad van mei keurde de Vlaamse regering de Langetermijnrenovatiestrategie Gebouwen 2050 goed. Vier maanden te laat en zonder de publieke consultatie die de Europese Commissie vereist. Uit presentaties van het Vlaams Energieagentschap begin 2020 kon BBL al afleiden dat de ambitie te laag was. Nu de definitieve tekst publiek is, blijft die kritiek overeind. Maar we zien toch ook kansen", schrijft Benjamin Clarysse van Bond Beter Leefmilieu op Linkedin. 

Regie der Gebouwen start met renovatie van de daken van het Egmontpaleis in Brussel

Regie der Gebouwen start met renovatie van de daken van het Egmontpaleis in Brussel

27-05-2020 Begin juni 2020 start de Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, met de renovatie van de daken van het Egmontpaleis. Het Egmontpaleis is samengesteld uit verschillende vleugels. In de eerste fase wordt het dak van de protocollaire vleugel van het Egmontpaleis aangepakt. In de volgende fase wordt het dak van de vleugel Arenbergzaal gerenoveerd en in de derde fase wordt het dak van de vleugel Zuid-Oost-West vernieuwd.

Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

18-05-2020 Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

A-tract architecture schenkt Sint-Truidens Clarissenklooster tweede leven

A-tract architecture schenkt Sint-Truidens Clarissenklooster tweede leven

06-05-2020 Op de site van het beschermde Clarissenklooster in de binnenstad van Sint-Truiden combineert A-tract architecture restauratie en renovatie met een zeer compacte nieuwbouw. Na afbraak van de historisch irrelevante gebouwdelen worden 31 wooneenheden georganiseerd rond een gemeenschappelijke kloostertuin. De kapel en de ontmoetingsruimtes op het gelijkvloers van de gerestaureerde 18de eeuwse vleugel vormen een verlenging van de individuele woonruimte.

Van zwartgeblakerde ruïne tot sacraal en polyvalent cultuurhuis (Bressers Architecten)

Van zwartgeblakerde ruïne tot sacraal en polyvalent cultuurhuis (Bressers Architecten)

04-05-2020 Op 26 maart 2013 sloeg het noodlot toe in Westkapelle. Een verwoestende brand toverde de iconische Sint-Niklaaskerk om in een zwartgeblakerde ruïne en liet de plaatselijke dorpsgemeenschap verweesd achter. Gelukkig werd de kerk in ere hersteld, zodat ze ruim zesenhalf jaar na datum aan een nieuw hoofdstuk in haar rijkgevulde leven kon beginnen. Behalve een piekfijn gerestaureerd sacraal gedeelte omvat ze eveneens een evenementenzone met vergaderzalen, een bar en een uitschuifbare tribune. “De Sint-Niklaaskerk is niet alleen herrezen uit haar as, maar fungeert voortaan ook als een polyvalent cultuurhuis”, aldus projectarchitect Thibault Florin (Bressers Architecten).

Stijlvolle gevel voor gerenoveerd kantoorvolume

Stijlvolle gevel voor gerenoveerd kantoorvolume

27-04-2020 Het gaat snel voor Fosbury & Sons. Na een succesvolle première in de Antwerpse WATT-toren, de opening van drie ‘serviced offices’ in regio Brussel en de inhuldiging van een eerste buitenlandse vestiging aan de Prinsengracht in Amsterdam, nam de innovatieve onderneming eind november een vierde Brussele ‘hub’ in gebruik. Het bevindt zich op de onderste drie bouwlagen van een rijzig kantoorgebouw in de Noordwijk, dat integraal in een nieuw kleedje gestoken is door ASSAR ARCHITECTS en dat sindsdien kan pronken met een ‘nearly zero energy building’-label.

BE-HERE: duurzame reconversie van industrieel erfgoed

BE-HERE: duurzame reconversie van industrieel erfgoed

17-03-2020 De oude Byrrh-gebouwen in Laken (opgetrokken in 1925) getuigen van het rijke industriële verleden van de hoofdstedelijke regio. Dit magnifiek staaltje architecturaal erfgoed ontsproot destijds uit de koker van de Parijse architect Anatole Laquerriere, die het geheel ontwierp in opdracht van de firma Violet. In 1961 werd Violet overgenomen door Dubonnet-Cinzano. Het gekende aperitiefdrankje raakte op die manier uit de mode. In 1997 besliste de Brusselse regering om de gevel en het dak van het gebouw te klasseren. Tien jaar later kocht het OCMW van Brussel het Byrrh-gebouw aan om er een hotspot voor stedelijke economische activiteiten te ontwikkelen, die omgedoopt werd tot BE-HERE. 

418 resultaten gevonden