Doorzoek volledige site
Dossier

Renovatie

Eindmeet in zicht voor renovatie stadhuis van Antwerpen (HUB)

Eindmeet in zicht voor renovatie stadhuis van Antwerpen (HUB)

05-07-2021 Dit najaar wordt het gerestaureerde stadhuis van Antwerpen opgeleverd. Het neo-renaissencemonument op de Grote Markt krijgt een duurzame toekomst, waarin het opnieuw alle kabinetten zal huisvesten en zich zal openstellen voor het publiek. HUB heeft er samen met Origin Architecture & Engineering, Bureau Bouwtechniek, Daidalos Peutz, RCR, BAS, FPC en kunstenares Germaine Kruip ruim zeven jaar aan gewerkt. “Het is dan ook een project waar we zeer fier op zijn”, aldus Bart Biermans.

Oud mijngebouw omgetoverd tot kleuter- en basisschool door a2o-architecten

Oud mijngebouw omgetoverd tot kleuter- en basisschool door a2o-architecten

30-06-2021 Met 100.000 m² bestaand gebouwenpatrimonium is be-MINE in Beringen de grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. De voorbije jaren verrezen er winkels, kantoren, woningen, een woonzorgcentrum, musea en diverse sport- en ontspanningsfaciliteiten, maar sinds kort is er ook sprake van onderwijsinfrastructuur. Het vroegere vestiairegebouw werd met veel respect voor het verleden gerenoveerd op basis van een ontwerp van a2o-architecten en huisvest voortaan een kleuter- en een basisschool.

Marivaux (Una|a) : residentie voor studenten en jonge starters blaast Brusselse Sint-Pietersstraat nieuw leven in

Marivaux (Una|a) : residentie voor studenten en jonge starters blaast Brusselse Sint-Pietersstraat nieuw leven in

23-06-2021 De Sint-Pietersstraat bevindt zich in het hart van Brussel, tussen de Emile Jacqmainlaan en de Adolphe Maxlaan. Het is een smalle straat die weinig mensen kennen en die vooral geflankeerd wordt door de achtergevels en dienstingangen van gebouwen die hun prestigieuzere voorgevels reserveerden voor de omringende boulevards. Dit geldt ook voor het centraal gelegen perceel waarop het Marivaux-project gerealiseerd wordt. De site maakt deel uit van een voormalig bioscoopcomplex, waarvan de hoofdingang zich aan de Adolphe Maxlaan situeerde. Het ontwerp van Una|a zet resoluut in op een evenwichtig dialoog tussen oude, beschermde elementen en doordachte hedendaagse toevoegingen.  

Ontwerpteam TRANS-Util-CES geeft iconisch Aarlen-Triergebouw in Europese wijk duurzame toekomst

Ontwerpteam TRANS-Util-CES geeft iconisch Aarlen-Triergebouw in Europese wijk duurzame toekomst

15-06-2021 Eén van de markante jaren 70-gebouwen in het hart van de Europese wijk in Brussel – het gebouw 'Aarlen-Trier' - zal in de komende jaren een indrukwekkende renovatie ondergaan en daarmee klaargestoomd worden voor een duurzame toekomst. De nieuwe eigenaars van het gebouw, projectontwikkelaars BPI Real Estate en AG Real Estate, hebben samen met de Brusselse bouwmeester een team van architecten geselecteerd - met name TRANS architectuur | stedenbouw, Util en CES - dat het huidige gebouw zal omvormen tot een innovatief kantoorgebouw met bijzondere aandacht voor het welzijn van de gebruikers en met behoud van zijn kenmerkende bestaande architectuur. Bureau Bouwtechniek zal instaan voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van het architectenteam. 

Schrijf je nu in voor Mijn Thuis Op Maat 2021

Schrijf je nu in voor Mijn Thuis Op Maat 2021

10-06-2021 Op zondag 26 september 2021 organiseert Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) een nieuwe editie van Mijn Thuis Op Maat. Tijdens deze openhuizendag krijgen architecten de kans om toekomstige bouwers en verbouwers te verwelkomen in een gerealiseerde woning. Naast de unieke architectuurbeleving staat het verhaal van de mensen achter het ontwerp centraal. Dankzij Mijn Thuis Op Maat vinden tal van (ver)bouwers jaarlijks de ontwerper voor hun droomwoonst. Inschrijven met een creatief project (nieuwbouw of renovatie) kan nog t.e.m. 20 juni via deze website. Ook een volledig digitale deelname is dit jaar mogelijk.

Ooit een warenhuis van Gaston Eysselinck, nu Mu.ZEE: renovatie door Rotor legt oorspronkelijke kwaliteiten gebouw bloot

Ooit een warenhuis van Gaston Eysselinck, nu Mu.ZEE: renovatie door Rotor legt oorspronkelijke kwaliteiten gebouw bloot

08-06-2021 Na een renovatie van vijf maanden heropende Mu.ZEE in Oostende begin deze maand de deuren. Verschillende tentoonstellingsruimten werden heringericht en ook de opstelling van de werken is aangepast. De renovatie kwam er in afwachting van de totaalrenovatie van 2024. De opdracht werd toevertrouwd aan het Brusselse Rotor, dat de oorspronkelijke kwaliteiten van het gebouw – destijds ontworpen als een warenhuis door Gaston Eysselinck – blootlegde.

2.500 bezoekers op de been voor Renovatiedag

2.500 bezoekers op de been voor Renovatiedag

07-06-2021 Tientallen innovatieve renovaties in Vlaanderen en Brussel zwaaiden zondag 6 juni de deuren open tijdens de 23ste editie van de Renovatiedag. Toekomstige verbouwers kregen zo de unieke kans om te proeven van toekomstgerichte architectuur en daar gingen ze gretig op in. 2.500 nieuwsgierigen trokken eropuit tijdens de openhuizendag. Maar ook wie thuisbleef kon dit jaar binnenkijken in alle deelnemende projecten, via onder meer videorondleidingen. Zo lokte de Renovatiedag nog eens 40.000 "virtuele” bezoekers, goed voor 200.000 projectbezoeken op de website. 

BBA 2021 Utility Building: kunstencentrum nOna van dmvA

BBA 2021 Utility Building: kunstencentrum nOna van dmvA

31-05-2021 Circa twintig jaar geleden kampte het kunstencentrum nOna in Mechelen met plaatsgebrek. De bestaande Art-Deco theaterzaal had haar beperkingen en voldeed qua flexibiliteit niet meer aan de huidige eisen. In 1999 ontstond het idee om op de aanliggende site van Mechelse drukkerijen een tweede theaterzaal te bouwen. In afwachting daarvan werd de drukkerij tijdelijk omgevormd tot drie oefenzalen voor artiesten in nood, genaamd nOva. In 2017 begon de effectieve renovatie en bouw van de uitbreiding van kunstencentrum nOna naar een ontwerp van dmvA architecten. Het Mechelse bureau heeft de dichtbebouwde drukkerijsite getransformeerd tot een geheel van binnen- en buitenkamers die flexibel kunnen gebruikt worden volgens de noden van de artiesten. Kunstencentrum nOna is tevens het eerste gebouw in de Benelux dat in ‘groen’ of circulair beton is opgetrokken. Het project is genomineerd voor een Belgian Building Award 2021 in de categorie Utility Building. Het werd gerealiseerd in samenwerking met  UTIL struktuurstudies en Technum–Tractebel Engineering. 

461 resultaten gevonden