Doorzoek volledige site
19 februari 2011 | EVA SCHREURS

Residentie Belvédère in Gent is beeldiger dan ooit

Residentie Belvédère, het jongste en meest westelijk gelegen appartementsgebouw van de 11 flatgebouwen rondom de Watersportbaan in Gent, heeft een fikse opknapbeurt gekregen. In opdracht van ABC Maatschappij voor Sociale Woningbouw zette Architectenbureau Van Derbeken zijn schouders onder het renovatieproject.

Residentie Belvédère, het jongste en meest westelijk gelegen appartementsgebouw van de 11 flatgebouwen rondom de Watersportbaan in Gent, heeft een fikse opknapbeurt gekregen. In opdracht van ABC Maatschappij voor Sociale Woningbouw zette Architectenbureau Van Derbeken zijn schouders onder het renovatieproject. Hoofdaannemer Depret beëindigde de werken in 2010. 
 



Een uitgebreid renovatieprogramma

Residentie Belvédère met haar Y-vormige grondplan, de luifel boven de ingang en de fors overkragende kroonlijst, zorgt voor een speelse Expo 58-noot tussen de andere eerder strak vormgegeven flatgebouwen. Het gebouw bestaat uit 153 appartementen verdeeld over 19 verdiepingen. Het project omvat een grondige renovatie van zowel de gemeenschappelijke delen als alle appartementen. Daarnaast werd ook de gevel volledig gerenoveerd, inclusief het buitenschrijnwerk, het dak en de terrassen. In het gehele gebouw werden alle nutsvoorzieningen vernieuwd: de volledige riolering werd aangepakt, alsook het sanitair, de liften, de elektriciteit en de HVAC-installatie.

    


Een grote uitdaging bij de ingrijpende renovatiewerken was dat het gebouw gedurende de uitvoeringstermijn gedeeltelijk bewoond bleef. Bovendien werd het bouwteam tijdens de werken geconfronteerd met betonirritatie, waarop betonherstellingen werden ondernomen, gevolgd door zandstralen en het aanbrengen van nieuw pleisterwerk op alle binnenmuren.



Groen herkenningspunt in een groen gebouw

Het gebouw werd in alle opzichten aangepast aan allerhande hedendaagse eisen qua isolatie, ventilatie, energieprestatie, brandveiligheid en wooncomfort. De gevel werd geïsoleerd met rotswolisolatie en bekleed met zandkleurige keramische tegels geplaatst op een aluminium draagstructuur. Het aluminium buitenschrijnwerk werd kant-en-klaar geplaatst met voorgemonteerde dagkanten en EPDM-slabben. Om een extra toets aan het gebouw te geven wordt de technische ruimte op de 19de verdieping verlicht met groen licht, wat van het gebouw ook ’s avonds een herkenbaar baken maakt.

 

 




 

GERELATEERDE DOSSIERS