Doorzoek volledige site
15 maart 2019

Backstage2 Upkot: studentenkoten worden belevingsproject

Illustratie | ©Luc Roymans
Illustratie | ©Luc Roymans
Illustratie | ©Luc Roymans
Illustratie | ©Luc Roymans
Illustratie | ©Luc Roymans
Illustratie | ©Luc Roymans
Illustratie | ©Luc Roymans
Illustratie | ©Luc Roymans
Illustratie | ©Luc Roymans
Illustratie | ©Luc Roymans

Baeyens & Beck ir. Architecten brachten, in samenwerking met Upgrade Estate, het ontwerp voor de renovatie van de voormalige drukkerij Vooruit tot stand. Het Gentse gebouw doet nu dienst als grootschalige studentenhuisvesting UPKOT, bestaande uit 142 units, met een handelsfunctie op het gelijkvloers. 

De site bestond uit een gebouw uit het Interbellum aan de straatzijde en een indrukwekkend industrieel complex met betonskelet in het binnengebied. Tussen beide gebouwen was historisch een aaneenschakeling van koterijen gegroeid. Beiden hadden historische waarde en behoud werd door de stad vooropgesteld.

 

Licht en lucht tot in het midden van bouwvolume

De voorbouw en de achterbouw werden opnieuw losgetrokken van elkaar en worden in het nieuwe concept gelinkt door een gelijkvloerse sokkel met supermarkt en fietsenberging. De voorbouw werd gerestaureerd en voorzien van een nieuwe dakverdieping. 

Het oorspronkelijke atrium van de drukkerij, in het midden van het industriële pand, werd opnieuw vrijgemaakt. De studentenkamers bevinden zich in een U-vorm rond deze patio. Het openbreken van de zuidgevel naar de patio toe brengt licht en lucht tot in het midden van het omvangrijke bouwvolume. Loopbruggen op elke verdieping dragen bij aan de veiligheid en beleving van het complex. De nieuwe gevels van het industrieel complex zijnbekleed met weervast staal. 
 

Erfgoed vormt uitdaging

Aangezien de oude drukkerij omwille van haar erfgoedwaarde behouden moest blijven, was het binnengebied moeilijk te bereiken. Omwille van dezelfde reden was het project inzake brandveiligheid ook geen evidentie. De uitvoering was dan ook een logistieke en bouwtechnische uitdaging, maar werd wel op minder dan twee jaar gerealiseerd. 

Het grootste uitgangspunt was het ontwerpen van een grootschalig huisvestingsproject waar studenten de architectuur en de geschiedenis optimaal kunnen beleven. Het ontwerp vormt namelijk een combinatie tussen erfgoed en hedendaagse architectuur. 
 

Toplocatie met prachtig uitzicht

Het project blaast nieuw leven in een voormalige stadskanker in het centrum van Gent. Daarnaast bevindt het zich op een toplocatie zowel wat de supermarkt op het gelijkvloers betreft als de woongelegenheid van de studenten. 

De studenten kunnen samenkomen in de sociale lokalen en gemeenschappelijke keukens. Daarnaast hebben ze uitzicht op de binnentuin die na verloop van tijd zal uitmonden in een groene oase. Door de nieuwe dakverdieping biedt het gebouw ook een prachtig uitzicht over het stadscentrum en de studentenbuurt.

Wat duurzaamheid betreft werd er geopteerd voor zonnepanelen, een BEO-veld en warmtekrachtkoppeling.