Doorzoek volledige site
24 april 2019 | EMILY NEES

Van notariaat naar Notarius

Illustratie | mertens-architecten
Illustratie | mertens-architecten

In Kapellen wordt momenteel gebouwd aan Notarius. Het bestaande notariaat breidt uit tot twee gelijkvloerse handelsruimten, vijf appartementen op de verdiepingen en een ondergrondse parking. Mertens-architecten stond in voor het ontwerp.

De naam Notarius is geen toeval. Het gebouw in Kapellen deed tot voor kort dienst als notariaat van notaris Filip Wuyts. Mertens-architecten grijpt de kans om het gebouw tegen 2020 uit te breiden. Het zal plaats bieden aan twee gelijkvloerse handelsruimten, vijf appartement en een ondergrondse parking.

 

Architecturale wisselwerking

Mertens-architecten doelt echter op behoud van een groot deel van het notariaat. “We bewaren de ruime tuin, die nog een aantal bomen herbergt van bijna 100 jaar oud. De tuin komt het gemeenschappelijke genot van de bewoners ten goede”, vertelt Stijn Mertens van mertens-architecten. “Ook het volume en de gevel van het bestaande gebouw integreren we in de nieuwe constructie. Zo ontstaat er een architecturale wisselwerking binnen een modern geheel, waarbij de kwaliteiten van het authentieke pand niet verloren gaan.”

Volgens Mertens vormde de samenvoeging van het nieuwe deel met het bestaande volume een uitdaging. Daarnaast lag de moeilijkheidsgraad elders. “De ondergrondse parkeerkelder zorgt zowel tijdens het ontwerpproces als tijdens de uitvoering voor de nodige complexiteit. Die kelder bevindt zich namelijk voor een deel onder het bestaande volume.”

 

Technisch hoogstandje

Verder wordt de voorgevel in een nieuw jasje gestoken. “In de bestaande voorgevel bevinden zich enkele gebogen houten raampartijen. Die zullen, net zoals het buitenschrijwerken, worden vervangen door aluminium ramen volgens de hedendaagse normen. Ondanks dat het een klein detail vormt, is het produceren en plaatsen van die gebogen ramen een technisch hoogstandje”, meent Mertens.

En die vernieuwing gebeurt met oog voor functionaliteit. “Alle platte daken van het gebouw zijn geconcipieerd als groendak”, vertelt Mertens. “Het regenwater van de schuine daken wordt opgevangen en gerecupereerd.”

GERELATEERDE DOSSIERS