Doorzoek volledige site
08 april 2010

Bamboe als leidmotief voor SEM in Brussel van Samyn

Een traditionele contructie uit de jaren '60 werd door Philippe SAMYN and PARTNERS gerenoveerd. Het project in de Brusselse Marnixlaan greep op de jongste uitreiking van de Belgian Building Awards net naast de prijs in de categorie ‘Bedrijfsgebouw van het jaar’.

Een traditionele contructie uit de jaren '60 werd door Philippe SAMYN and PARTNERS gerenoveerd. Het project greep op de uitreiking van de Belgian Building Awards net naast de prijs in de categorie ‘Bedrijfsgebouw van het jaar’.


Office Building SEM, Samyn and Partners


Het gebouw, gelegen in de Marnixlaan in Brussel, is opgetrokken uit een typische constructie van de jaren 1960.
Om aan de nieuwe huidige behoeften te kunnen beantwoorden en omwille van vroegtijdige slijtage van de constructie, werd besloten het gehele complex te renoveren.

 

Philippe Samyn besloot de  bestaande sierkolommen weg te halen in het voordeel van  een panoramisch uitzicht over het koninklijk park.  De voorgevel bleek niet geïsoleerd en bestond uit vastgehechte stenen.
Deze gevel werd vervangen door een nieuwe geïsoleerde gevel, bestaand uit houten panelen en brede openingen die zonnewerende rolluiken bevatten. Deze rolluiken werden opgebouwd uit bamboe lamellen. Glazen lamellen met een roestvast stalen kader werden aangebracht en doen dienst als beschutting voor het hout van verdieping +1 tot +5. Ter bescherming van het hout werd op de zesde verdieping een breed afdak aangebracht. Zowel op het gelijkvloers als op de hoek van de twee straatgevels en aan de loodlijn van de gemeenschappelijke wanden stopt de bescherming van de glazen lamellen. Deze wordt hier vervangen door een roestvaste stalen bekleding.

    

Office Building SEM, Samyn and Partners


In het nieuwe ontwerp bepaalt de structuur, van het gebouw zelf, de gevel, die de vorm aanneemt van een houten netwerk.
Het buitenschrijnwerk van de glazen deuren, ook uitgevoerd in hout, werden achteruit geplaatst. Deze plaatsing geeft de indruk dat de structuur los staat ten opzichte van het houten net. Zo ontstaan er loggia’s toegankelijk van binnenuit, beschermd tegen regen en wind dankzij glazen lamellen.

 

    

Office Building SEM, Samyn and Partners


De zonnewering, die langs de buitenkant is geplaatst maar ook beschermd is tegen regen en wind, vermijdt alle risico’s van oververhitting. Ze beschermen eveneens tegen verblinding en regelen het intredend natuurlijk zonlicht.

Ook in de binneninrichting wordt de nadruk gelegd op het gebruik van hout.
Het bamboehout, gebruikt voor de rolluiken, wordt ook binnen toegepast voor zowel de grondafwerking als voor de planken van de superstructuur en voor alle binnenschrijnwerk.
De bestaande driehoekige trappenkoker met granito afwerking werd in zijn origineel aspect behouden.

Parkeerplaatsen werden voorzien op achterkoer op het gelijkvloers en in de kelders van het gebouw. De eerste hiervan is toegankelijk via het gebouw van de buren, dat eigendom is van dezelfde eigenaar.


Office Building SEM, Samyn and Partners


Technische fiche:
Ligging/adres project: Marnixlaan Brussel
Opdrachtgever: Bouwmaatschappij SEM
Ontwerper: Philippe Samyn and Partners
Studiebureau: Philippe Samyn and Partners
Oppervlakte ondergronds: 603 m²
Oppervlakte bovengronds: 3 404 m²

 

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS