Doorzoek volledige site
Dossier

Restauratie en erfgoed

Belgische architecten op shortlist European Award for Architectural Heritage Intervention AADIPA

11-06-2019 Vier Belgische projecten, waarvan een in het Albanese Tirana, maken kans op de European Award for Architectural Heritage Intervention AADIPA. Op de shortlist prijken Bovenbouw Architectuur i.s.m. Barbara Van Der Wee Architects voor het project 'Renovatie panden Leysstraat' in Antwerpen, 51N4E met het Skanderbegplein in Tirana en Kunstencentrum Budafabriek in Kortrijk. Binario architectes i.s.m. Pigeon Ochej Paysage en L’Escaut  Architecture voor het bezoekerscentrum van de Abdij Van Villers maken het rijtje af. 

Stroopfabriek Borgloon krijgt tweede leven dankzij Team van Meer en Architectenbureau De Wyngaert

17-05-2019 De stroopfabriek in Borgloon heeft eind maart opnieuw haar deuren geopend. De restauratie nam twee jaar in beslag en is het werk van Team van Meer en Architectenbureau De Wyngaert. Het toeristisch onthaal van Borgloon kreeg er een plek, er is een centrum voor fruitbeleving ingericht en er vindt opnieuw ambachtelijke stroopproductie plaats. Daarnaast is ook het unieke machinepark in ere hersteld.

Sint-Karelsmolen in Veurne uit 1620 in ere hersteld

02-05-2019 De Sint-Karelsmolen in Veurne is een als monument beschermde stenen windmolen. Het is de enige bewaarde vijzelmolen in Vlaanderen; een stalen vijzel, aangedreven door windkracht,  pompt het water uit de polders op naar een hoger gelegen ringsloot. De molen dateert van 1620 en is dan ook een historisch voorbeeld voor het gebruik van groene energie. Hij verloor zijn functie bij de installatie van een nieuw pompstation op de site in 1967. De provincie West-Vlaanderen kreeg de molen in 2006 in erfpacht en stelde een ontwerper aan om de molen terug functioneel te maken en opnieuw water te laten op pompen met de kracht van de wind. Architectenbureau Sabine Okkerse sloeg hiervoor de handen in elkaar met de Nederlands molendeskundige Gijs Van Reeuwijk.

Historisch poortgebouw omgetoverd tot hoogtechnologische muziekbibliotheek

18-04-2019 Mensen die in Leuven wonen of die er in een al dan niet ver verleden gestudeerd hebben, zijn allicht bekend met het noordelijke poortgebouw van de Abdij van het Park in Heverlee. Ook als dit niet het geval is, loont het zeker de moeite om het eens te bezoeken. Vanaf komend najaar zal het statige volume immers plaats bieden aan de Library of Voices, die inzicht geeft in het unieke muzikale erfgoed van de Lage Landen. Dit alles dankzij een doeltreffende restauratie waarbij de betrokken partijen vaak meer dan twee vliegen in één klap sloegen.

Residentie De Dams krijgt vorm op site voormalige meisjesschool

26-03-2019 De eerste steen van Residentie De Dams is eind maart gelegd. Het project is gelegen tussen de Meir en de Lange Nieuwstraat, in de Antwerpse binnenstad. Op deze site was jarenlang één van de beste meisjesscholen van ’t stad gevestigd. Het vertrekpunt voor het ontwerp van bold architecten waren de historische gebouwen rond een centrale as en groene binnentuin. Hieraan werden logisch geschakelde nieuwe gebouwen toegevoegd. Patine Architecten staat in voor de restauratie van de beschermde delen. 

Dokterswoning uit 1925 in nieuw kleedje gestoken door net architectuur

15-01-2019 Net architectuur heeft een dokterswoning in Gent, opgetrokken in 1925 naar een ontwerp van architect Emile De Nil, gerenoveerd, gerestaureerd en uitgebreid. Het betreft een merkwaardig niet-beschermd gebouw waarbij zowel de markante voorgevel als de vele waardevolle bewaarde interieurelementen van historisch belang zijn. Voor de verbouwingswerken bevond de woning zich in een ruïneuze toestand. Net architectuur werd voor dit project bekroond met de derde plaats door de publieksjury van de Gentse Monumentenprijs.

128 resultaten gevonden