Doorzoek volledige site
Dossier

Restauratie en erfgoed

Zoektocht naar optimale luchtdichtheidsmeting in herbestemd klooster

06-01-2020 Veertig erkende assistentiewoningen met dienstverlening op maat in het gerestaureerde, herbestemde en uitgebreide Recolettenklooster in het centrum van Halle: dat is Residentie ’t Convent in een notendop. Dit vooruitstrevende project toont aan dat beschermd erfgoed ook in onze hedendaagse samenleving een belangrijke rol kan spelen. Al was het gezien de sterke verwevenheid met het bestaande gedeelte geen sinecure om een adequate luchtdichtheidsmeting uit te voeren in de nieuwbouwvleugel …

Voormalig Mechels badhuis krijgt tweede leven als luxueus hotel

21-11-2019 De Nederlandse hotelketen Van der Valk opende recent een hotel-restaurant in de voormalige Stedelijke Badinrichting in Mechelen. Dat publiek badhuis, door de Mechelaars ‘den Ouwen Dok’ genoemd, is een beschermd monument sinds 1997. Dat statuut heeft het gebouw naast zijn architecturale présence ook te danken aan zijn bijzondere bouwgeschiedenis, die niet los kan worden gezien van de Duitse bezetting tijdens de Eerste Wereldoorlog. Designers, Architects and Engineers tekende de architecturale krijtlijnen uit van dit bijzondere project.

Gerechtshof Britselei in Antwerpen ondergaat restauratie

30-10-2019 In Antwerpen starten begin november de renovatie- en restauratiewerken aan het gerechtshof aan de Britselei 55. Regie der Gebouwen, de vasthoedbeheerder van de federale overheid, treedt op als bouwheer en werkt samen met TV OGA, een tijdelijke vereniging van architecten- en studiebureaus bestaande uit HUB, Origin Architecture & Engineering, Bureau Bouwtechniek en RCR. Artes Group werd aangesteld als aannemer. De overheid investeert zo’n 52,2 miljoen euro in het project, dat in het tweede semester van 2022 afgerond moet zijn.

Antwerpse snoepjesfabriek Roodthooft krijgt tweede leven als woonerf

15-10-2019 Menig snoepliefhebber heeft ooit van de iconische ‘arabierekes’ van Confiserie Roodthooft gesmuld. Sinds 1930 was de snoepjesfabriek ondergebracht in de fabriekspanden aan de Lange Leemstraat in de koekenstad. De oorspronkelijke boterfabriek werd gebouwd in 1905 voor Albers Creameries en bestaat uit een sierlijke voorbouw met kantoren, woning en inrijpoort aan de straat en een dubbel zo breed fabrieksgebouw met pakhuisvleugel uit rode baksteen aan het binnengebied op het achterliggende perceel. Het woonhuis en de fabriek in art-nouveaustijl werden beschermd als monument in 2003. Heel de site wordt vanaf volgend jaar omgevormd tot woonerf, naar een ontwerp van het Antwerpse bold architecten.

Gildehuis Vrije Schippers van Callebaut-architecten wint Onroerenderfgoedprijs 2019

08-10-2019 Het gildehuis van de Vrije Schippers in Gent, gerestaureerd door Callebaut-architecten, is zopas bekroond met de Onroerenderfgoedprijs 2019. Wouter Callebaut ontving een eervolle vermelding voor zijn bijdrage aan de restauratie van het gildehuis. De publieksprijs ging naar de Sint-Norbertuspoort in Leuven. Bij een poll waaraan 6.150 mensen deelnamen kreeg de restauratie van de Sint-Norbertuspoort de meeste stemmen.

August en Woning Peeters gekroond tot Het Schoonste Gebouw van Antwerpen

25-09-2019 August en Woning Peeters zijn verkozen tot Het Schoonste Gebouw van Antwerpen. August (Vincent Van Duysen en Callebaut-architecten) wist met 2085 stemmen het publiek voor zich te winnen. De derde editie van Het Schoonste Gebouw was opnieuw een groot succes. In totaal brachten 6694 mensen een stem uit. Hieruit werden vijf erfgoedliefhebbers geloot die een overnachting voor twee winnen in een hotel met erfgoedwaarde. De vakjury prijst Woning Peeters (Yves De Bont) omwille van de uitzonderlijke inzet voor een privéinitiatief en omdat de eigenaars de modernistische woning volledig gerestaureerd hebben naar het originele plan. Beide winnaars krijgen een prijs van 4000 euro.

Een rijke geschiedenis verdient een renovatie met respect

09-09-2019 Een volledig gerenoveerd kasteel met koetshuis gelegen op 2,6 ha en op een boogscheut van Antwerpen centrum, dat wordt vanaf de zomer van 2019 het veelbelovend decor waar zowel jeugdkampen, groepen of gezinnen welkom zijn voor animaties, seminaries, activiteiten en overnachtingen. Een inspirerend renovatieproject op zich, en bovendien een nieuwe referentie voor Xella. Voor de renovatie koos het architectenbureau Erfgoed en Visie immers voor Multipor dampopen minerale isolatieplaten als isolatiemateriaal voor de binnenzijde van de bestaande gevels. Renotec werd aangesteld als aannemer voor het renovatieproject.

139 resultaten gevonden