Doorzoek volledige site
Dossier

Ruimtelijk rendement

"Niet minder bouwen, maar wel beter en inventiever"

"Niet minder bouwen, maar wel beter en inventiever"

20-10-2021 Het verhogen van het ruimtelijk rendement moet de norm worden in Vlaanderen. Door kwaliteitsvol te verdichten en functies te verweven, vermijden we dat we bijkomende ruimte innemen. Het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen wil die bouwshift bewerkstelligen. In het innovatief omgaan met ruimte ligt een grote uitdaging, zowel voor lokale besturen als voor architecten en projectontwikkelaars. Maar welke obstakels vinden we op de weg naar innovatief ruimtegebruik en welke rol kunnen architecten hierin vervullen? We gingen hierover in debat met negen experts ter zake. Hier lees je het tweede deel van dit rondetafelgesprek. (Deel 1 kan je hier nalezen.)

Weg te werken obstakels voor innovatief ruimtegebruik: de rol van lokale besturen

Weg te werken obstakels voor innovatief ruimtegebruik: de rol van lokale besturen

14-06-2021 Het verhogen van het ruimtelijk rendement moet de norm worden in Vlaanderen. Door kwaliteitsvol te verdichten en functies te verweven, vermijden we dat we bijkomende ruimte innemen. Het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen wil die bouwshift bewerkstelligen. In het innovatief omgaan met ruimte ligt een grote uitdaging, zowel voor lokale besturen als voor architecten en projectontwikkelaars. Maar welke obstakels vinden zij op de weg naar innovatief ruimtegebruik? We gingen hierover in debat met negen experts ter zake. 

DENC!-STUDIO, De Architecten NV en Studio Basta zetten in op collectiviteit en ruimtelijk rendement in woonproject De Bloesems

DENC!-STUDIO, De Architecten NV en Studio Basta zetten in op collectiviteit en ruimtelijk rendement in woonproject De Bloesems

13-04-2021 DENC!-STUDIO, De Architecten NV en Studio Basta hebben zopas de ontwerpwedstrijd gewonnen voor het woonproject De Bloesems in de Frans Cretenlaan in Schelle, samen met projectontwikkelaar IMMPACT. Het ontwerp zoekt meerwaarde in collectiviteit, die verder gaat dan de regulier gedeelde tuin en afvalbergingen, technische ruimtes of fietsenstallingen. Een gemeenschapsruimte wordt gepositioneerd op een goed zichtbare, vlot identificeerbare, toegankelijke en gastvrije plek, op de hoek, in de overgang tussen openbaar domein en collectief groen. Aldaar toont deze ruimte zich als het gezicht van het nieuwe wonen. Ook werd de gebouwde footprint geminimaliseerd ten voordele van meer collectief groen. 

Een huis op een huis: duplex-appartement in Brussel

Een huis op een huis: duplex-appartement in Brussel

16-02-2021 Jonge gezinnen in de stad houden, het is een uitdaging waar elke grote Belgische stad mee kampt. In metropool Brussel is dat niet anders: de groene stadsrand lonkt voor vele jonge koppels die dromen van een ruimere, betaalbare woonst om de kinderen in groot te brengen. Dat het ook anders kan, bewijzen Koen en Hilde uit Koekelberg: zij toverden hun kleine appartement om tot een prachtige, lichtrijke en bovenal ruime duplexdakwoning. Het enige wat ze nodig hadden: een onbenutte zolder en heel wat creativiteit van de architect en ingenieur.

Mundo-a: van non-place naar toonbeeld van bio-ecologische passiefbouwen

Mundo-a: van non-place naar toonbeeld van bio-ecologische passiefbouwen

25-11-2020 Een zo doorgedreven mogelijk bio-ecologisch passief kantoorgebouw. Met die vraag stapten mede-initiatiefnemers en huidige gebruikers VIBE en Pixii af op ontwikkelaar Ethical Property Europe. Deze formuleerde de ontwerpvraag nog wat straffer: een bio-ecologisch passiefgebouw. Het Antwerpse bureau B-architecten kwam als primus uit de ontwerpwedstrijd en realiseerde samen met aannemer THV dhulst’ – Thys Bouwprojecten Mundo-a: een vooruitstrevend toonbeeld van bio-ecologische passiefbouw. De kantoren voor sociale, duurzame en creatieve organisaties bevinden zich bovendien vlakbij Antwerpen-Centraal.

Veldstraat 31-37: wonen en winkelen onder één dak in de Gentse winkelstraat

Veldstraat 31-37: wonen en winkelen onder één dak in de Gentse winkelstraat

17-11-2020 Gent zet de laatste jaren hoog in op ruimtelijk rendement in haar centrum. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de woongelegenheden die werden gecreëerd bovenop het winkelpand van Zara in de Veldstraat 31-37. “We moeten af van de idee dat de Vlaamse woondroom zich beperkt tot een vrijstaande woning met een tuin zodat je kan barbecueën wanneer je wil, en de leegstaande ruimtes in het stadscentrum benutten, ook als woonfunctie. Ook bij compactere woningen in de stad kan je immers een fijne buitenruimte creëren. Getuige daarvan dit project”, vertelt Arthur Van Cauwenberghe van Abscis Architecten.

Melopee: groene buitenkamer blikvanger van nieuwe Gentse school met kinderdagverblijf

Melopee: groene buitenkamer blikvanger van nieuwe Gentse school met kinderdagverblijf

17-11-2020 Langs de Schipperskaai in Gent staat sinds het najaar van 2019 Melopee te pronken, een stadsgebouw dat een basisschool, kinderdagverblijf, buitenschoolse kinderopvang en buurtsporthal huisvest. Het perceel waarop dat alles moest verrijzen, was daar eigenlijk veel te klein voor. “Stapelend te werk gaan was dan ook een evidente keuze. Minder vanzelfsprekend was waar en hoe we de speelplaats dan moesten ontwerpen. Uiteindelijk werd net die buitenruimte, een ‘groene kamer’, de eyecatcher van ons ontwerp”, vertelt architect Willem Van Besien van Xaveer De Geyter Architects (XDGA).

Groen Steenbrugge: wonen, werken en studeren op de Brugse buitenrand

Groen Steenbrugge: wonen, werken en studeren op de Brugse buitenrand

16-11-2020 Het gemengd woonproject Groen Steenbrugge is een levendige plek waar wonen, werken en studeren hand in hand gaan. De site op de Brugse buitenrand, langs het kanaal Gent-Brugge, oogt indrukwekkend en profileert zich als een knap staaltje ruimtelijke rendement. Het creatieve brein en de drijvende kracht achter het inbreidingsproject is Architecten Groep III, dat van Groen Steenbrugge ook meteen zijn thuishaven maakte. “Dit project toont perfect waar wij als architecten voor staan”, klinkt het overtuigend.

Molensite Oudenburg: van doorn in het oog tot levendige site

Molensite Oudenburg: van doorn in het oog tot levendige site

16-11-2020 De verouderde en verkommerde Molensite in Oudenburg, op de hoek van de Weststraat en de Hoogwegel, bleef jarenlang onaangeroerd. Tot WoonWel in 2010 de gronden en panden kocht. De sociale huisvestingsmaatschappij zag potentieel in de site, die momenteel nog steeds in volle ontwikkeling is. Een eerste fase, de nieuwbouw van vier sociale huurwoningen en vijf sociale huurappartementen, werd vorig jaar afgerond en zowel bouwheer WoonWel als ontwerper ampe.trybou architecten kijken uit naar de volgende stap: de restauratie van de molen, het molenaarshuis en het bakhuis.

25 resultaten gevonden