Doorzoek volledige site
Dossier

Ruimtelijk rendement

Leven en laten leven in Quartier Canal

11-06-2019 Van een desolaat industriegebied tot een creatieve en sectoroverschrijdende ontwikkelingszone. Quartier Canal, aan het Albertkanaal in Hasselt, profileert zich sterk als het bruisende hart van creatieve bedrijvigheid in de Limburgse hoofdstad. Anno 2019 is het oudste industriegebied van Hasselt een levendige plek waar verschillende sectoren elkaar vinden. “Quartier Canal is een verhaal van ‘ja en’ en niet van ‘ja maar’”, vertelt Ward Dumon, samen met Jo Berben van a2o architecten. een van de drijvende krachten achter de site. 

Woonwijk rond uitgestrekte collectieve tuin ontsluit binnengebied in Aalst

15-05-2019 Half verscholen tussen twee rijwoningen in, ligt het Salaartsbos in Aalst. Waar voorheen enkel een boerderij stond met daarachter graasweide en enkele garages, ontvouwt zich vandaag een woonwijk voor 32 gezinnen rond een uitgestrekte gemeenschappelijke tuin. Als klap op de vuurpijl mocht een deel van het Salaartsbos zich in 2010 de eerste passiefhuisstraat van België noemen. Het ontwerp is van architect Bart Van Schuylenbergh. 

Leuven viert 25 jaar stadsvernieuwing met blik op verleden en toekomst

15-05-2019 Een kwarteeuw geleden legde Marcel Smets de kiem voor de nieuwe Leuvense stationsomgeving. Een mijlpaal die de stad niet ongemerkt wilde laten passeren, en dus gaf ze een boek uit (Leuven Vice Versa) en organiseerde ze een gespreksavond rond stadsvernieuwing in concertzaal Het Depot. Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani, Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, Katrien Rycken (Leuven 2030) en Johan Van Reeth (BUUR) namen voor de gelegenheid enkele spraakmakende stedenbouwkundige projecten onder de loep die het Leuven van de toekomst mee vorm zullen geven.

Architecturale parel herbergt kantoren, eventruimte en woonstudio (DMOA)

14-05-2019 Vlakbij het drukste kruispunt van Leuven staat KRUUL, thuisbasis van DMOA architecten en Maggie Program vzw. Met ook nog een unieke eventruimte en een woonstudio erbij is het gebouw een schoolvoorbeeld van ruimtelijk rendement. “Mensen staan er vaak versteld van dat wij zo veel konden realiseren op zo’n beperkte ruimte. Het vorige gebouw stond jarenlang te koop omdat het veel mensen afschrikte door de verkrotte toestand en de complexe randvoorwaarden. Niemand zag veel potentieel in het kleine restperceeltje van 60 m²”, aldus Benjamin Denef, architect en één van de drijvende krachten achter het project.

Oud stadspand getransformeerd naar collectieve woon- en werkplek

16-04-2019 Een oud stadspand uit 1893 werd in 2013 aangekocht door een woongroep van drie gezinnen. Met veel oog voor de authenticiteit werd het pand gerenoveerd tot een collectief woon- en werkproject. Het resultaat is een prachtige renovatie met drie stadsloften, een kapperszaak en enkele gemeenschappelijke ruimtes. Een puik staaltje ruimtelijk rendement in het hart van Antwerpen. “Het Falconplein heeft de voorbije jaren de negatieve connotatie die het had van zich afgeworpen”, klinkt het bij de bewoners.

’t Wisselspoor combineert gezinsvriendelijk wonen met slim ruimtegebruik

05-04-2019 Op de site van de Centrale Werkplaatsen in Leuven verrijst de komende jaren een uniek kind- en gezinsvriendelijk woonproject. ’t Wisselspoor, waar naast een vijftigtal appartementen ook een conservatorium, kinderopvang, horeca of handel en een ondergrondse parking een plaats krijgen, gaat innovatief en duurzaam om met ruimte en levenskwaliteit. Het ontwerp is van de hand van URA Yves Malysse en Kiki Verbeeck.' ‘t Wisselspoor zet in op wat echte duurzaamheid vandaag kan en moet zijn', aldus Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck.

Voormalig schoolgebouw omgevormd tot woonproject met collectieve tuin

20-03-2019 Het schooljaar startte dit jaar op een bijzondere manier in Westvleteren, niet omdat de leerlingen terug hun intrek namen in het dorpsschooltje maar wel de nieuwe bewoners. Sinds vorige zomer zijn vijf wooneenheden ingericht in het voormalige schoolgebouw. De structuur van het gebouw is zo goed als volledig behouden, de speelplaatsen vooraan en achteraan werden respectievelijk terras voor de bewoners, parking en gemeenschappelijke tuin. Verdichting binnen een dorpskern, in een herbestemd gebouw, een mooier voorbeeld van ruimtelijk rendement is er niet.  

11 resultaten gevonden