Doorzoek volledige site
Dossier

Scholenbouw

Bram Aerts (TRANS): “Uitbreiding RITCS creëert interessant silhouet langs kanaal”

03-10-2019 TRANS architectuur | stedenbouw ontwerpt i.s.m. V+ een nieuwe film- en theaterstudio voor het RITCS in Brussel. Het nieuwe volume wordt aangevuld met een overdekte galerij die ontmoeting op de campus langs het kanaal in Brussel mogelijk maakt. De magazijnen in het bestaande gebouw worden heringericht als repetitiestudio’s. Om zo veel mogelijk te kunnen investeren in de technieken, hebben TRANS en V+ de ruwbouwkost sterk beperkt zonder in te boeten op uitstraling en kwaliteit. Het resultaat is een ruwe betonnen structuur met een opvallende omlijning in nobele materialen, een interessant silhouet langs het kanaal.

Oud en nieuw versmelten in hoofdcampus Antwerp Management School

17-09-2019 HUB realiseerde vorig jaar de nieuwe hoofdvestiging voor de Antwerp Management School. Het project AMS Boogkeers omvat de restauratie en herinrichting van twee historische panden, en een nieuwbouw voor de hoofdcampus van de school. Het project maakt deel uit van een stedelijk ecosysteem van start-ups, scale-ups en ondersteunende faciliteiten. Tot dit ecosysteem behoort ook het project StartUpVillage aan de overzijde van de straat, dat eveneens door HUB ontworpen werd. Het programma omvat in hoofdzaak onderwijsruimten en de daarbij horende ondersteunende diensten en administratie. Er zijn tevens een ondergrondse parking, fietsenstalling en archiefruimten voorzien. HUB realiseerde dit project in samenwerking met Bureau Bouwtechniek, ABT en RCR. 

VUB-wetenschappers lanceren nieuwe inspiratiegids over klaslokaal van de toekomst

12-09-2019 Het klaslokaal en haar inrichting hebben een grote impact op leerprocessen. Het klassieke klaslokaal is evenwel niet meer aangepast aan de hedendaagse didactiek en leerdoelen. In aanloop naar het nieuwe schooljaar, stellen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en het Brusselse architectencollectief +reseARCH nu ‘+School’ voor: een gloednieuwe publicatie waarmee ze architecten, schooldirecties en leerkrachten wil inspireren en begeleiden naar innovatieve, stimulerende leeromgevingen die leerlingen helpen cruciale vaardigheden voor de 21ste eeuw te verwerven.

Nieuwe parkklassen Groenendaal schoolvoorbeeld van duurzaamheid en innovatie (HUB)

04-09-2019 Van tijdelijke containerklassen naar één van de meest duurzame schoolgebouwen in Vlaanderen. De leerlingen van het eerste leerjaar van Lagere School Groenendaal in Merksem zetten op hun eerste schooldag een gigantische stap. Het Antwerpse architectenbureau HUB ontwierp gloednieuwe parkklassen die energiezuinigheid (de energiefactuur kan op jaarbasis met enkele duizenden euro's naar omlaag), circulariteit en innovatieve architectuur combineren in het midden van een historisch park, i.s.m. Util en Esta. 

Nieuw schoolgebouw vervangt noodpaviljoenen in Brakel

26-08-2019 In Brakel heeft het inhaalprogramma voor scholenbouw ‘Scholen van Morgen’ ervoor gezorgd dat vier noodpaviljoenen uit 1947 (!) door een nieuwbouw. Het bouwprogramma, bestemd voor algemeen en technisch secundair onderwijs, omvat 10 klaslokalen, een opdeelbare multifunctionele ruimte, een laboruimte, de nodige ondersteunende ruimten, alsook een overdekte speelplaats. Het ontwerp is van het Brusselse bureau Planomatic Architecture, in samenwerking met het Duitse Radermacher & Schoffers Architekten.

HZ University of Applied Sciences van CONIX RDBM Architects uitgeroepen tot mooiste gebouw van Zeeland

26-06-2019 Het nieuwe gebouw van HZ University of Applied Sciences aan Het Groene Woud in Middelburg is de winnaar in de strijd om de titel ‘het mooiste gebouw van Zeeland’.  De bekendmaking van 'het mooiste gebouw van Zeeland’ maakte vrijdag 21 juni deel uit van de Zeeuwse Dag van de Architectuur. Het pand werd in 1973 opgeleverd als kantoor van de Provincie Zeeland. CONIX RDBM Architects transformeerde het tot een hogeschool, waar ruim zeshonderd studenten van de HZ terecht kunnen. 

Vernieuwende school in Leuven vraagt om innovatief ontwerp (Tom Cortoos)

05-06-2019 Aan de Vaartkom in Leuven is zopas de eerste steen gelegd van de vernieuwende secundaire school STROOM, naar een ontwerp van Tom Cortoos Architecten. De nieuwbouw zal onderdak bieden aan de twaalf  klassen van deze eerstegraadsschool. Het innovatieve onderwijsproject met veel aandacht voor flexuren, projectweken en workshops vormt de basis voor de planopbouw. Naast de klassieke klassen wordt er op iedere verdieping een heus ‘leerlandschap’ gecreëerd dat de nodige ruimte biedt voor interactie, zelfstudie en groepswerk. Op het gelijkvloers bevindt zich de polyvalente ruimte in direct contact met de buitenruimte.

evr-architecten transformeert De Zonnepoort tot polyvalente passiefschool

28-05-2019 In Gent transformeerde evr-architecten De Zonnepoort, een basisschool voor het buitengewoon onderwijs. De ontwerpers bouwden een nieuw volume op de site en maakten de verbinding met het oorspronkelijke hoofdgebouw. De gefragmenteerde schoolsite is vandaag terug een leesbaar geheel, geïntegreerd in zijn omgeving. Leuke troef is de buitenklas met serre en moestuin op het groendak. De school is gebouwd volgens de passiefhuisstandaard.

307 resultaten gevonden