Doorzoek volledige site
16 juni 2015

Nieuwe app meet efficiëntie van pomp in 20 seconden

Producent van pompen, kleppen en klantspecifieke totaaloplossingen KSB introduceert de ‘Sonolyzer’, een nieuwe mobiele app waarmee operators binnen de 20 seconden de efficiëntie van centrifugaalpompen met vaste draaisnelheid kunnen meten. Met deze innovatie legt KSB de link met het ‘Internet of Things’ en kunnen bedrijven hun productiviteit en energiebesparing verder opvijzelen.

Het opmerkelijke en vernieuwende aan de app is dat ze geen informatie nodig heeft van de specifieke individuele pompcurve. De (gratis) ‘KSB Sonolyzer’ maakt gebruik van een algoritme dat al vijf jaar gebruikt wordt in de KSB PumpMeter, waarvan intussen zo’n 30.000 stuks werden verkocht. Met de app kan de gebruiker de belasting bepalen van elke centrifugaalpomp (ook niet-KSB pompen) die wordt aangedreven door een asynchrone motor op vaste snelheid. Daarvoor heeft hij enkel de gegevens nodig die bij elke pomp op het identificatieplaatje staan: het motorvermogen, het nominale motortoerental, de opvoerhoogte en het debiet van de pomp.

Marco Godenschwege, Managing Director van KSB Belgium: “De gemiddelde levensduur van installaties in de chemische industrie is meer dan 30 jaar. De meeste pompen werden dus nog nooit direct gekoppeld aan het ‘Internet of Things’. In veel gevallen zijn de gebruikers niet eens op de hoogte van de pompbelasting in een bepaalde toestand.”

 

Potentiële energiebesparing

De meting zelf gebeurt door de app ongeveer 20 seconden te laten ‘luisteren’ naar het geluid van de elektrische motor. Het geluidsspectrum wordt vervolgens door de app gefilterd om de precieze draaisnelheid en koppel van de motor te berekenen. Marco Godenschwege: “Gecombineerd met de door de gebruiker ingevoerde data, concludeert de app of de pomp op deellast draait en of er energie kan bespaard worden door het hydraulisch systeem of aandrijving te optimaliseren.”

De geanalyseerde data worden geüpload naar een veilige, cloud-gebaseerde omgeving, nooit naar een individuele klant of gebruiker. Deze gegevens zijn een waardevolle informatiebron en worden enkel gebruikt om de analysealgoritmen in de cloudapplicatie die door de app wordt gebruikt verder te verfijnen. De KSB Sonolyzer app is beschikbaar voor iOS en Android besturingssystemen en kan zelfs gebruikt worden in explosiegevaarlijke omgevingen, als de smartphone of tablet-pc beschikt over de juiste bescherming. De app kan gratis vanaf 15 juni via de App Store (Apple) en Google Play (Android) worden gedownload.

GERELATEERDE DOSSIERS