Doorzoek volledige site
Dossier

Staal

BE-HERE: duurzame reconversie van industrieel erfgoed

17-03-2020 De oude Byrrh-gebouwen in Laken (opgetrokken in 1925) getuigen van het rijke industriële verleden van de hoofdstedelijke regio. Dit magnifiek staaltje architecturaal erfgoed ontsproot destijds uit de koker van de Parijse architect Anatole Laquerriere, die het geheel ontwierp in opdracht van de firma Violet. In 1961 werd Violet overgenomen door Dubonnet-Cinzano. Het gekende aperitiefdrankje raakte op die manier uit de mode. In 1997 besliste de Brusselse regering om de gevel en het dak van het gebouw te klasseren. Tien jaar later kocht het OCMW van Brussel het Byrrh-gebouw aan om er een hotspot voor stedelijke economische activiteiten te ontwikkelen, die omgedoopt werd tot BE-HERE. 

Thor Central: een geherstructureerd monument

08-07-2019 Een oude mijntoren illustreert de geschiedenis van de mijnbouw in Waterschei in Genk – één van zeven voormalige kolenmijnen in de Belgische Kempen. Na de herstructurering in de regio werd de site omgevormd tot een technologisch park: Thor Park. Het oude hoofdgebouw, Thor Central, kreeg een nieuwe rol toebedeeld. Mede dankzij het gebruik van nieuwe Jansen Art'15-profielen kon de oude uitstraling van het gebouw zonder compromissen behouden blijven.

Kerk behoudt bijzondere allure dankzij stalen klokkentoren

29-04-2019 De Sint-Martinuskerk in Ferrières, een niet-beschermd, neogotisch bouwwerk dat dateert van het einde van de negentiende eeuw, kampte lange tijd met enorme gebreken. Vooral het torenvolume en de torenspits waren er erg aan toe: scheurtjes, kromgetrokken stenen, vallende brokstukken, muren die uit het lood stonden … Na verschillende noodinterventies overwoog de gemeente het bovenste stuk van de kerktoren definitief te verwijderen en af te dichten met een plat dak. Gelukkig kwam studiebureau Greisch met een alternatief op de proppen om het bijzondere landmark te vrijwaren.

161 resultaten gevonden