Doorzoek volledige site
13 mei 2015 | TIM JANSSENS

Miavoye: sporten op de boerderij

Foto's: Serge Brison / Technometal / HD Systems Illustratie | Serge Brison
Foto's: Serge Brison / Technometal / HD Systems Illustratie | Serge Brison
Foto's: Serge Brison / Technometal / HD Systems Illustratie | Serge Brison

Een oude hoeve omtoveren tot een sporthal blijkt een moeilijke evenwichtsoefening. Het was voor de architecten van het Miavoye-project zoeken naar een gezonde balans tussen de belangrijkste structurele troeven van een karaktervol gebouw dat historisch verankerd is in een landelijk kader en de specifieke eisen die gerelateerd zijn aan de sportieve praktijk. Atelier de l'Arbre d'Or uit Namen deed dit met verve.

De bijzondere U-vorm van de hoeve heeft de ontwerpers ertoe gebracht om op de binnenplaats een multisportplatform te bouwen (44 x 22m) en in de vleugels van het gebouw drie polyvalente zalen en een brasserie onder te brengen. De architecturale uitdaging bestond erin de typologie en het ruraal karakter van het bestaande gebouw te bewaren bij het inrichten van het restaurant en de architecturale ingrepen te beperken tot een absoluut minimum om de bestaande situatie zo maximaal te respecteren.

 

Specifieke constructiemethode

Staal werd – samen met een vleugje beton – al snel de belangrijkste bondgenoot van de architecten. De binnenplaats van de hoeve is overkapt met een dakstructuur uit zelfdragende staalcassettes die bekleed zijn met plaatstaal. Dit alles wordt ondersteund door een staalstructuur die in visueel opzicht zeer 'licht' overkomt. Deze lichtheid wordt extra benadrukt door de aanwezigheid van een koepel, die de indruk geeft dat de dakstructuur boven de muren uit zweeft.

Het waren voornamelijk de grote overspanningen (25 meter) en het aanzienlijke booggewelf (om te voldoen aan de vereiste hoogte voor het speelterrein, vertrekkend van een beperkte hoogte op het niveau van de kroonlijsten) die de ontwerpers ertoe brachten om te opteren voor deze specifieke constructiemethode. Aan de rand van deze gewelfstructuur vormen gelijmde gelamelleerde balken een gordel die koudebruggen tegengaat.

 

Staalskelet

Techno Métal Industrie stond in voor al wat betrekking had op het staalskelet: geometrische opmetingen, overzichtsplannen, studiewerk, montageplannen, fabricage in het atelier, schilderwerken in een extern atelier, het (uitzonderlijk) transport naar de werf en de eigenlijke montage.

Het staalskelet is opgebouwd uit verschillende elementen: negen hoofdliggers met een lengte van 25 meter, vier hoekbalken en tien bijkomende liggers, samen goed voor een totaalgewicht van 22 ton S355-staal. Dankzij een behandeling met opzwellende verf bedraagt hun brandweerstand een half uur. Er zijn U-profielen op de buisvormige dakgebinten gelast om de dakelementen te kunnen opvangen.

Gezien de voorschriften inzake de renovatie van de oude hoeve was dit een vrij complexe werf. Bovendien waren de behandeling en de montage van het staal vrij delicaat vanwege de lichtheid van de elementen. Het resultaat – een lichte structuur met een complexe vorm – mag er zeker zijn, vooral in combinatie met de rustieke uitstraling van het bestaande hoevecomplex.

 

Dakstructuur

Op dit markante staalskelet plaatste HD Systems een dak dat bestaat uit drie elementen: stalen cassettes, een isolatielaag en een afwerking in plaatstaal. De cassettes (Hacierba 160.600 HR van ARCELOR MITTAL) bestaan uit voorgelakt en geperforeerd plaatstaal (perforatiegraad 15 %) met

een dikte van 0,75 mm. Hun speciale vorm maakt dat ze de lasten van de vrij grote overspanningen kunnen dragen, dat ze een holte bevatten waar men de isolatie in kon stoppen en dat ze tegelijkertijd een glad oppervlak vormen aan de binnenkant van de constructie. In totaal waren er 223 stukken met een lengte van 1 tot 10,5 meter nodig, goed voor een totaal gewicht van 9447 kilogram.

Gezien de sterk aanwezige galm in dit type sporthal is er een dubbele isolatielaag geplaatst: 25 mm rotswol voor de akoestische isolatie en 140 mm glaswol voor de thermische isolatie, van elkaar gescheiden door een dampscherm.

Dit alles is afgewerkt met 174 stukken voorgelakt en gebogen plaatstaal met een dikte van 0,75 mm en een lengte van 1 tot 7,67 meter, goed voor een gewicht van 8167 kilogram. De trapeziumvormige contouren van het plaatstaal zorgen ervoor dat het zijn eigengewicht en het bijkomend gewicht van eventuele sneeuw kan opvangen. Het gebruikte profiel (NERVESCO 3.45.1000 Cintré) is eveneens van ARCELOR MITTAL. De schikking van het plaatstaal en de overlapping aan de verbindingen tussen de verschillende elementen maakt het complex perfect waterdicht.

 

Aandacht voor duurzaamheid

De ontwerpers hebben heel wat aandacht besteed aan het energievraagstuk. Allereerst is de constructie aan de binnenzijde volledig geïsoleerd om zo tot een K-peil van 30 te komen en de warmteverliezen te beperken. Daarnaast wordt er zo veel mogelijk gebruikgemaakt van hernieuwbare energie. Qua waterhuishouding is autonomie het primaire doel (via grote opvangtanks voor het regenwater). Zonnecollectoren staan in voor de temperatuur van het douchewater. Een kwart van het elektriciteitsverbruik wordt gedekt door zonnepanelen. De ventilatie wordt verzekerd door een mechanisch dubbelstroomsysteem waarvan de machinerie is ingebouwd in het dak van de schuur. En tot slot wordt het complex ook nog verwarmd door twee pelletketels.

GERELATEERDE DOSSIERS