Doorzoek volledige site
12 oktober 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Drooghal boomkwekerij Arbor is meest extreme vorm van een "big box"

Illustratie | Bas Princen

OFFICE Kersten Geers David Van Severen ontwierp in samenwerking met studiebureau Util Structuurstudies een drooghal voor boomkwekerij Arbor in Herselt. Het “geperforeerde” gebouw werd gerealiseerd door Industriebouw De Pelsmaeker.

Dit industriële gebouw, deel van de van de infrastructuur voor een plant- en boom­kwekerij in Vlaams-Brabant, staat midden in de velden. De voornaamste functie is het droog houden van de planten voor ze verplaatst worden.

 

Geperforeerde perimeter

Dit gebouw is de meest extreme vorm van een ‘big box’: een envelop zonder enige verwijzing naar de werkelijke functie - een gebouw zonder inhouden. Het drogen van de planten vereist enkel een luchtstroom en beschutting tegen de regen. Het gebouw is bijgevolg ontworpen als een geperforeerde perimeter met een gesloten dak. De kleine perforaties geven de gevel van het gebouw een bijna onwerkelijke uitstraling, met de silhouetten de planten binnen die doorschijnen door de schijnbaar gesloten panelen in voorgelakst staal van Tata Steel. Gezien de specifieke toepassing werd gebruik gemaakt van dubbelzijdig gelakt HPS200Ultra om een optimale bescherming van het staal te garanderen, ook aan de perforaties.

 

Veranderend silhouet

De eenvoudige geometrie van het plan - een samenstelling van twee rechthoekige driehoeken - geven het gebouw een veranderend silhouet vanuit verschillende plekken op en rond de site. Soms komt het doosachtig over, anders als een geperforeerd vlak. De eenvoudige structuur bestaat uit geschilderde gelamelleerde houten spanten en stalen kolommen. Hun gezamenlijke ritme bepaalt de ruimtelijke ervaring van het interieur.