Doorzoek volledige site
26 september 2018

Staalbouwwedstrijd 2018: utiliteitsbouw in de kijker

Kerk, Sint-Niklaas Illustratie | Christophe Van Couteren
Topsportschool, Antwerpen Illustratie | Tim Van de Velde
Bezoekerscentrum abdij, Villers-la-Ville Illustratie | François Lichtlé / Guy Focant
Europagebouw Illustratie | Quentin Olbrechts (Samyn & Partners)
Belevingscentrum Het Moment Illustratie | Ilse Liekens

De Staalbouwwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd beurtelings in België en in Luxemburg en is aan zijn negentiende editie toe. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Staalbouwdag op 8 november. Architectura.be stelt in aanloop naar de prijsuitreiking elke week de genomineerden voor in een van de zes categorieën. We trappen de reeks af met de categorie ‘Utiliteitsbouw’.

De deelname aan de Staalbouwwedstrijd 2018 stond open voor bouwprojecten op Belgische bodem (uitgezonderd categorie E - internationale projecten) die volledig of gedeeltelijk in staal gerealiseerd werden tussen juni 2016 en eind mei 2018.

Er namen 117 projecten deel aan deze editie. De jury nomineerde 24 projecten in 6 categorieën.
De jury bestond uit:

  • Francois Valentiny - Valentiny HVP-architectes - voorzitter
  • Robrecht Keersmaekers - UHasselt
  • Véronique Dehan - ECCS (European Convention Constructional Steelwork)
  • Valérie Huet - CRM group
  • Tom Molkens - KU Leuven

 

Klas van staal in kerk, Sint-Niklaas

In een grote zwevende box in de kerk werden over drie verdiepingen vier klaslokalen en een werkruimte ondergebracht. De volledige staalstructuur vertegenwoordigt 35 ton. De zijdelingse schoren waren noodzakelijk om de slanke kolommen te realiseren. In de wanden, plafonds en vloeren zitten verborgen stabiliteitsverbanden. De trap heeft zwevende trapbomen zonder steunen, met horizontale platforms tussen de trapsteken. De hele staalstructuur kreeg een brandwerende behandeling.

Opdrachtgever: Stichting Hiëronymus
Architect: MT Architecten
Studiebureau: Ingenieursbureau Bertram
Hoofdaannemer: Verhofsté / Derweco
Staalbouwer: Verhofsté

 

Topsportschool, Antwerpen

Vijf verdiepingshoge vakwerken met een totale lengte van 50 meter vormen de bovenverdieping van deze topsportschool. Ze overspannen 35 meter boven de dubbelhoge sporthal en kragen op het uiteinde 10 meter uit boven de fitness- en sportzalen. De stalen vakwerkliggers zijn zowel zichtbaar in de klassen als op de speelplaats, die werd ontworpen als een uit het dak uitgespaarde patio. De spanten zijn aan elkaar gelast met op maat versneden staalplaten.

Opdrachtgever: AG Vespa / AG SO Antwerpen
Architect: Compagnie-O architecten
Studiebureau: UTIL Struktuurstudies
Controlebureau: Seco
Hoofdaannemer: Democo
Staalbouwer: Diliën Metaalwerken / Ateliers Melens et Dejardin

 

Bezoekerscentrum voor oude abdij, Villers-la-Ville

Om bezoekers van het ontvangstcentrum naar de eigenlijke ruïnes te leiden, voorzagen de architecten verschillende staaltoepassingen – niet enkel in structureel opzicht (passerelles, trappen …), maar ook als afwerking (voornamelijk cortenstaal: passerelle, borstwering, tijdslijn, schoepenradden …), zij het steeds vanuit een streven naar coherentie en continuïteit tussen de architecturale, landschappelijke en scenografische interventies op de site.

Opdrachtgever: AWAP
Architect: Binario architectes
Studiebureau: JZH & Partners + Pierre Stoffel (BESP)
Hoofdaannemer: BAM GALERE
Staalbouwer: BAM MAT
 

Europagebouw, Brussel

Résidence Palace is een van de nieuwe architecturale pareltjes van onze hoofdstad. Het complex bestaat uit vijf onafhankelijke staalstructuren. In het hart van de constructie bevindt zich ‘de lantaarn’, een 3.405 ton zware structuur (S355 en S235) met ellipsvormig grondoppervlak en complexe geometrie, die omhuld is door een 450 ton zware gelaste constructie uit samengestelde plaatprofielen in S355. Het 190 ton zware dak is opgebouwd uit S355-vakwerken. Ook in de rest van het gebouw zijn nog ettelijke tonnen staal verwerkt.

Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
Architect: Philippe SAMYN and PARTNERS, architects & engineers Lead & Design Partner, met Studio Valle Progettazioni architects
Studiebureau: BURO HAPPOLD / Philippe SAMYN and PARTNERS / Ingenieursbureau MEIJER en SETESCO
Hoofdaannemer: BAM GALERE
Controlebureau: SECO
Hoofdaanneler: AM Interbuild / Cegelec
Staalbouwer: AM IMW-IBO
Staal in gevels: AM Belgo Metal

 

Belevingscentrum Het Moment, Scherpenheuvel – Zichem

‘Het Moment’ is een nieuw belevingscentrum op de abdijsite van Averbode. Op de plaats waar de historische ommuring verdwenen was, kwam er een overdekte tentoonstellingsruimte. Deze bestaat uit een straalstructuur met acht portieken, opgebouwd uit warmgewalste HEB280-profielen. De

portieken hebben telkens een andere geometrie en zijn uitgerust met stalen vinnen, ter bevestiging van de houten balken. Diagonale trekkabels verhinderen vervorming en creëren een fraai lijnenspel. Ook de ruitvormige infoborden ademen staal.

Opdrachtgever: De Drie Provinciën
Architect: Omgeving / B-bis
Studiebureau: UTIL Struktuurstudies
Controlebureau: SECO
Hoofdaannemer: Dillen Bouwteam
Staalbouwer: Claessen / Couwenberg & Schellens