Doorzoek volledige site
28 april 2013

Genomineerden Staalbouwwedstrijd 2012: Passerelle Peterbos, Anderlecht

Op de staalbouwdag eind november reikte een ervaren vakjury de Staalbouwprijzen voor 2012 uit. In deze vervolgreeks toont Architectura u de bekroonde en genomineerde projecten. Vandaag is de tweede genomineerde van categorie D, “burgerlijke bouwkunde en kunstwerken", aan de beurt: de Peterbospasserelle in Anderlecht.
Op de staalbouwdag eind november reikte een ervaren vakjury de Staalbouwprijzen voor 2012 uit. In deze vervolgreeks toont Architectura u de bekroonde en genomineerde projecten. Vandaag is de tweede genomineerde van categorie D, “burgerlijke bouwkunde en kunstwerken", aan de beurt: de Peterbospasserelle in Anderlecht.

De nieuwe Peterbospasserelle vervangt een oude houten voetgangersbrug in hout die in zo’n slechte staat verkeerde dat ze moest gesloten worden. Ze verbindt de wijk Peterbos met het Scheutveldpark en overbrugt de Maria Groeninckx-De Maylaan in Anderlecht.


Foto: Jean-Luc Deru (Photo-Daylight)


Het project, een realisatie van Emotec, valt op door zijn structurele juistheid en de verfijnde tekening van de verschillende elementen die harmonisch bij elkaar passen. De gekozen vorm is die van het buigmoment van een ligger die gelijkmatig op drie steunpunten belast wordt. Men hoeft geen ingenieur te zijn om een overeenstemming te vinden tussen de architecturale vorm en het spel van de krachten doorheen de materialen. De bogen zijn samengesteld uit stalen buizen die geleidelijk aan verwijden om uit te lopen op de brugpijlers. De trekstangen bestaan uit stalen profielen die onder de balken in azobé zijn aangebracht. De overspanningen bedragen respectievelijk 30 m en 27 m.

De relingen zijn gemaakt van netten van roestvast staal waarvan het luchtig en transparant karakter benadrukt wordt door het feit dat de vlakke staven die de handgrepen vormen, als gespannen kabels werken. Hierdoor is het aantal steunpunten dat nodig is om hen op hun plaats te houden, beperkt.

De keuze van staal bleek evident omwille van zijn snelle uitvoeringsmogelijkheden en de lichtheid van zijn structuur, die op één enkele dag kon geplaatst worden. De keuze om te werken met S355 staal liet toe de visuele impact van de structurele elementen beperkt te houden door hun afmetingen tot een minimum te herleiden, wat de transparantie en de lichtheid van het kunstwerk in de hand werkt.