Doorzoek volledige site
17 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Piersculptuur Lazika van Jürgen Mayer moederziel alleen

De 31 meter hoge toren is opgebouwd uit stalen 8mm platen. Illustratie | J Mayer H
De sculptuur werd in 2012 afgewerkt. Illustratie | J Mayer H
Tot op heden is er nog niet veel te zien van Lazika. Illustratie | Pidgin Magazine
Illustratie | Pidgin Magazine
Illustratie | J Mayer H
Illustratie | J Mayer H

De 31 meter hoge stalen sculptuur staat al twee jaar moederziel alleen op de pier van Lazika, een Georgische pop-upstad. De witte toren is ontworpen door Jurgen Mayer H architecten. President Mikheil Saakashvili stelde het idee voor Lazika in 2011 voor aan de wereld. De nieuwe stad zou op de westkust van Georgië moeten verschijnen en prompt het nieuwe centrum van de wereldhandel worden. Critici zijn echter bikkelhard voor het project.

De komst van de stad zou onmogelijk zijn om verschillende redenen. Zo is er de drassige ondergrond. Critici vrezen dat deze geen wolkenkrabbers kan ondersteunen. Een andere reden is het feit dat de Georgische regering met Lazika een stad van 1,5 miljoen inwoners wil bouwen. Georgië telt ondertussen slechts 4,5 miljoen inwoners en de populatie stagneert. Waar gaan de inwoners van Lazika vandaan komen? Alvast niet van het platteland, want er is geen toenemende urbanisatie aan de gang.


Gekelderd

In oktober 2012 riep de nieuwe Eerste Minister al uit dat het Lazika-plan onmogelijk uit te voeren is. De minister van Energie en Natuurlijke Grondstoffen stond hem daarin bij. Daarmee lijkt het Lazika plan opgeborgen. Toch werd het gemeentelijk administratiecentrum in 2012 ingehuldigd. Maar de piersculptuur van Jurgen Mayer H architecten trotseert nog altijd moederziel alleen weer en wind.

De ronde, onregelmatige vormen van de Duitse sculptuur waren bedoeld als aanzet voor de nieuwe stad. De toren is opgebouwd uit 8mm dikke stalen platen. Ze staat op de 100 meter lange pier van Lazika, één van de weinige gebouwen die gerealiseerd werden.

GERELATEERDE DOSSIERS