Doorzoek volledige site
Dossier

Stationsprojecten

Vernieuwing stationsomgeving Mechelen komt op kruissnelheid

Vernieuwing stationsomgeving Mechelen komt op kruissnelheid

22-01-2021 Wie al eens de trein naar Mechelen neemt, kan er niet naast kijken. Er wordt naarstig voortgewerkt aan de vernieuwing van de stationsomgeving. Eind vorig jaar voltooiden Infrabel en NMBS de Spoorbypass. De nieuwe spoorlijn verhoogt de capaciteit in en rond het station van Mechelen en zal ook de mobiliteit van en naar Brussel en de luchthaven verder verbeteren. Op 14 december nam NMBS de bijhorende perrons 11-12 in dienst, een belangrijke fase in de volledige vernieuwing van het station en de bredere stationsomgeving. Tegen 2027 zou het integrale ontwerp van Salvatore Bono en Brent Turchak realiteit moeten zijn. Bono is mede-oprichter van BOVAArchitects maar tekende zijn ontwerpvisie voor het Mechelse station uit als projectarchitect van Euro Immo Star en Eurostation. Turchak deed dat in hoedanigheid van design manager bij NMBS Stations. 

Kleurrijke luifel siert station van 'Koningin der badsteden'

Kleurrijke luifel siert station van 'Koningin der badsteden'

08-07-2020 Het is al meer dan honderd jaar geleden dat koning Leopold II het station van Oostende liet bouwen. Net zoals de stad was ook het station in volle expansie. Het is uitgegroeid tot een populair transportknooppunt waar elke dag duizenden passagiers hun weg vinden naar de trein, tram, bus, ferry of het cruiseschip. De verschillende structuren hebben door de jaren heen geleid tot een complex amalgaam van gebouwen en parkings. Het grootschalige renovatieproject van het station en haar omgeving ging in 2012 van start – naar een ontwerp van het Frans-Oostenrijkse bureau  Dietmar Feichtinger Architectes – en is onlangs voltooid.  

Jaaroverzicht 2013: Inspirerende stationsprojecten in kleine en middelgrote steden

Jaaroverzicht 2013: Inspirerende stationsprojecten in kleine en middelgrote steden

13-01-2014 Op 24 april organiseerde de Stad Turnhout met de steun van Interreg Vlaanderen-Nederland een Internationaal Congres over de vernieuwing van stationsomgevingen in kleine en middelgrote steden in Vlaanderen en Nederland. Via een inspiratietoer langs elf lopende Interreg-projecten gingen samenstellers Joeri De Bruyn en Maarten Van Acker na welke ingrepen er nodig zijn om stations optimaal in te bedden in onze moderne steden. “Als er één ding duidelijk is, is het wel dat nieuwe stationsomgevingen niet langer door het leven gaan als geïsoleerde objecten, maar wel als een logisch onderdeel van het omliggende stedelijk weefsel.”

Internationaal Spoorcongres in Turnhout op 24 april

Internationaal Spoorcongres in Turnhout op 24 april

17-03-2013 Op 24 april vindt het Internationaal Spoorcongres plaats in Turnhout. Het thema is de herontwikkeling van stationsomgevingen in kleine en middelgrote steden in Vlaanderen en Nederland. Het spoorcongres belicht de meest uiteenlopende facetten van deze complexe problematiek. Het congres laveert tussen twee belangrijke invalshoeken: ‘project’ en ‘proces’. Met welke ruimtelijke ingrepen kunnen kleine en middelgrote steden hun stationsomgeving opnieuw een plaats geven in de stad?

Het vernieuwde King’s Cross in Londen

Het vernieuwde King’s Cross in Londen

09-07-2012 De transformatie van het Londense station King's Cross, door John McAslan + Partners (JMP), is een mooi staaltje van ruimtelijke ontwikkeling. Het pronkstuk is de westelijke vleugel: de grootste stationsoverkapping van Europa en tevens het hart van het project. Met deze verbouwingen is dit internationaal belangrijk station klaar voor de 21ste eeuw en daarna. 'We zijn erg trots op onze rol als hoofdarchitecten. Het is enorm bevredigend om het project op tijd te hebben afgeleverd voor de Olympische Spelen.' (John McAslan, voorzitter JMP)

35 resultaten gevonden