Doorzoek volledige site
01 augustus 2011 | HP

Textielarchitectuur: het Khan Shatyr Entertainment Centre

Binnen ons dossier rond textielarchitectuur nemen we vandaag een kijkje bij het het indrukwekkende Khan Shatyr Entertainment Centre, een immense tentconstructie naar een ontwerp van Foster+Partners.

Binnen ons dossier rond textielarchitectuur nemen we vandaag een kijkje bij het het indrukwekkende Khan Shatyr Entertainment Centre, een immense tentconstructie naar een ontwerp van Foster+Partners.Een indrukwekkende 'Koninklijke Tent'

 

Enige tijd terug leverde het befaamde Britse architectenbureau Foster+Partners ’s werelds grootste textielstructuur op in Astana te Kazachstan. Het Khan Shatyr (wat staat voor 'Koninklijke Tent') Entertainment Centre is zo’n 150 meter lang, omvat zo’n 10.000 vierkante meter en moet de belangrijkste culturele ontmoetingsplaats worden van de hoofdstad. De tentachtige structuur met zijn drielaagse enveloppe moet  beschutting bieden tegen Kazachstans extreme klimaat waar de tempeteraturen in de zomer tot zo’n 35°C klimmen terwijl ze tijdens de winter dalen tot zo’n -35°C. De kabelstructure situeert zich aan het noordelijke uiteindelijke van de nieuwe stadsas en biedt als hoogste punt binnen Astana’s skyline diverse boeiende zichten over de stad de achterliggende steppe.  Binnenin werd de bestaande topografie in het ontwerp gebruik om golvende terrassen te vormen, waarbij het hoogste terras een waterpark vormt. 


Een doordacht systeem ter klimaatbeheersing

Het gebouw omvat een brede waaier aan ontspanningsmogelijkheden en publieke voorzieningen zoals bioscopen, restaurants en zelfs publieke parken en dit binnen een beschermde klimatologische omgeving die het hele jaar lang een aangenaam comfort biedt aan z’n bezoekers. In de winter bestaat een van de grootste uitdagingen erin om de vorming van ijs op de buitenzijde van de tentenveloppe te vermijden. Dit wordt bereikt door een combinatie van temperatuurbeheersing en het richten van warme luchtstromen naar de binnenzijde van het textiel. Dit laatste is overigens een strategie die tevens neerwaartse stromingen voorkomt. Aan de binnenzijde van de tentstructuur verspreiden lage-energie jets rechtstreeks koele lucht doorheen de ruimte, terwijl opengaande ventielen aan de top thermische trek (door het schouweffect) reduceren.


 

GERELATEERDE DOSSIERS