Doorzoek volledige site
27 oktober 2009

RFL500 maakt gebruik van One Led Concept voor straatverlichting

De Duitse fabrikant WE-EF heeft met de RFL500 een armatuur op de markt gebracht voor straatverlichting dat gebruik maakt van de nieuwe verlichtingstechniek OLC (One Led Concept). OLC hanteert het multi-layer principe. Dat betekent dat de lichtbundel wordt opgebouwd uit elkaar overlappende lagen. Elke individuele laag bestrijkt het volledige lichtvlak en wordt aangestuurd door een individuele led.

De Duitse fabricant WE-EF heeft met de RFL500 een armatuur op de markt gebracht voor straatverlichting dat gebruik maakt van de nieuwe verlichtingstechniek OLC (One Led Concept).  OLC hanteert het multi-layer principe. Dat betekent dat de lichtbundel wordt opgebouwd uit elkaar overlappende lagen. Elke individuele laag bestrijkt het volledige lichtvlak en wordt aangestuurd door een individuele led.

 

In april 2008 reeds pakte het Duitse We-ef op de professionele vakbeurs Light & Building uit met een revolutionair led-armatuur voor straatverlichting. We-ef stelde de unieke mogelijkheden van led tegenover de bekende beperkingen van klassieke straatverlichting en ontwikkelde op die basis een nieuwe verlichtingstechniek, genaamd OLC (One Led Concept). 
Alle tot op heden voorgestelde led-applicaties hanteren het multi-spot principe. Dat betekent dat men een gerichte lichtbundel samenstelt met meerdere leds die elk individueel opereren als een ‘spot’ of lichtvlak. Multi-spot impliceert dat elke led over een eigen lens beschikt en onder een verschillende stralingshoek is gericht. Nadeel van deze techniek is dat, wanneer een van de led-spots uitvalt, er een ‘donker gat’ ontstaat dat de waarneming van de omgeving verstoort. Dit heft nefaste gevolgen voor de verkeers- en sociale veiligheid.
OLC hanteert het multi-layer principe. Dat betekent dat de lichtbundel wordt opgebouwd uit elkaar overlappende lagen. Elke individuele laag bestrijkt het volledige lichtvlak.

    


 Belangrijke voordeel van deze techniek is dat, wanneer een van de leds  uitvalt, er geen ‘donker gat’ ontstaat. Het lichtniveau zakt weliswaar naar rato van het samengesteld vermogen, maar dat brengt de gelijkmatige verdeling van het licht niet in het gedrang. Het is overigens ook dit principe dat schakelbare intensiteit mogelijk maakt. Hierdoor is dus ook geen dure dimming-technologie nodig.
Het OLC principe reduceert kosten voor onderhoud en vervanging van zowel de lichtbron als het armatuur. Bovendien sluit OLC aan op alle bekende principes van duurzaamheid : een verlengde levensduur, gecombineerd met een minimale belasting van het milieu. Dat is ook het geval voor het fabricatie- en recyclageproces van het armatuur dat voor 90% vervaardigd is uit hoogwaardig recycleerbaar materiaal.


Het OLC-principe werd toegepast in de nieuwe reeks RFL500. De led-module is ingebouwd in het koelemenent, is voorgemonteerd in het toestel en kan eenvoudig vervangen worden. Een geavanceerde PMMA lens zorgt voor een optimale lichtverdeling en verblindingsbegrenzing. De aanbevolen masthoogte bedraagt, afhankelijk van het vermogen 2,5 tot 8 meter.

De RFL500 reeks wordt net zoals alle andere WE-Ef-toestellen in ons land exclusief verdeeld door Axioma dat ook de vereiste lichtplannen en exploitatiestudies ontwikkelt.
GERELATEERDE DOSSIERS