Doorzoek volledige site
27 januari 2010

Microled: nieuw type led-verlichting met warme kleur en gelijkmatige lichtverspreiding

Weer een nieuwe ontwikkeling in het led-verhaal. De firma Megaman pakt uit met zogenaamde microleds die volgens de fabrikant gekenmerkt worden door een warme kleur, een gelijkmatige lichtverspreiding én een scherpe prijs.
Tijdens Batibouw 2010 zal lichtproducent Megaman zijn ‘microleds’ in de schijnwerpers plaatsen. Nu onder andere gloeilampen definitief uit de handel gehaald worden, ligt de weg helemaal open voor milieuvriendelijkere verlichtingsalternatieven. Spaarlampen en LED-verlichting zijn de twee belangrijkste alternatieven. Voorlopig zijn spaarlampen populairder dan LED-verlichting, omdat LED-verlichting behoorlijk duur is in de aanschaf. Lichtproducent Megaman maakt zich sterk dat hun microleds de concurrentie met de goedkopere spaarlamp kunnen aangaan.


Megaman wil met zijn Microleds van LED-lampen de verlichting van de toekomst maken


Een eerste reden daarvoor is dat de microleds zichzelf relatief snel terugverdienen. De leds van Megaman hebben namelijk een lange brandduur. Het totaal aantal branduren piekt op 30.000. Wanneer de leds branden, wordt de warmteafgifte erg laag gehouden. Daardoor wordt de verbranding van stofdeeltjes tegen het plafond vermeden. De hoge energiebesparing en extra lange levensduur maken van de microleds dus een duurzaam product. Ten tweede zijn de microleds milieuvriendelijker dan de moderne spaarlamp. De moderne spaarlamp creëert zijn licht via erg vervuilende kwikdampen. De microleds daarentegen bevatten amalgaan in plaats van vloeibaark wik. Amalgaan is een legering van kwik waarvan de kwikdampen enkel vrijkomen bij een zeer hoge temperatuur. Bij kamertemperatuur blijft het kwik verborgen in de metaalverbinding. Bovendien zijn de microleds voor 99% recycleerbaar. Tenslotte is de ledverlichting veel sfeervoller dan het koele, witte spaarlamplicht.


Integenstelling tot de spaarlamp creëert microled sfeervolle verlichting


Op Batibouw zal Megaman zijn eigen leds via een proefopstelling vergelijken met de ledverlichting van andere producenten. Anders dan de multileds op de markt werken de zogenaamde microleds van Megaman met 92 leds uit het hele spectrum vertikaal tegenover mekaar geplaatst. Deze innovatie geeft een warme kleur en gelijkmatige lichtverspreiding. Nu het kleurgebruik alsmaar meer aandacht krijgt in het interieur, is Megaman ervan overtuigd dat het een belangrijke troef is dat de microleds de kleuren optimaal tot hun recht laten komen.

Megaman wil bewijzen dat de nieuwe microleds de halogeen-, gloei – en TL-lampen probleemloos kunnen vervangen  zonder verlies in lichtopbrengst en in lichtkleur.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS