Doorzoek volledige site
10 december 2020

Waarom klimaatplafonds de logische oplossing zijn in de zorgsector

Illustratie | © Interalu

De strenge hygiënevoorschriften, de leefbaarheid en het comfort voor bewoners, het zijn enkele factoren die ervoor zorgen dat voor de zorgsector een apart handboek voor constructie bestaat. Waarom stralingssystemen zoals klimaatplafonds de geknipte oplossing zijn voor ziekenhuizen, woonzorgcentra en laboratoria? Belgische specialist in metalen plafondoplossingen Interalu, bekend om hun metalen plafonds, licht toe.

“Het verbruik in een ziekenhuis ligt bijna dubbel zo hoog dan in een kantoorgebouw”, vertelt Carlo Miers, commercial director bij Interalu. “Duurzaam bouwen is een uitdaging voor de zorgsector. Hedendaagse stralingssystemen koelen met hoge temperatuur  en verwarmen met lage temperatuur”, vervolgt Miers. “De energiebesparing is aanzienlijk.”

Miers gaat verder: “Er zijn ellenlange lijsten betreffende normen zoals brandnormen en strikte regels voor hygiëne en onderhoud. En men wil niet inboeten aan thermisch comfort . Dan kom je al snel bij klimaatplafonds als de geknipte oplossing. Onze plafondsystemen zorgen voor koeling en verwarming dankzij geïntegreerde systemen en zorgen niet  voor uitgedroogde lucht, geen luchtbeweging of geluidshinder. Tocht- en stofvrij: precies wat men zoekt.”

 

Ventilatie voor bewoners woonzorgcentra

In ziekenhuizen zie je al langer klimaatplafonds in grote oppervlakte verschijnen in België en in de buurlanden. “De schrijnende toestanden in tijden van COVID-19 met rusthuisbewoners die hun koeling , die via lucht van ventilatie gebeurt, niet mochten inschakelen, die vermijd je met klimaatplafonds. Hygiëne lucht zal altijd wel nodig zijn , maar  verwarmen en koelen kan gerust zonder luchtverplaatsing en dus zonder verspreiding van bacteriën.”

 

Renovatie

“Onze plafondsystemen worden vaak toegepast in renovatieprojecten juist omdat ze een beperkte inbouwhoogte hebben.  Dat kunnen andere systemen niet bieden. Dat maakt dat de voordelen van klimaatplafonds zoals het optimaal thermisch, hygiënisch en ruimtelijk comfort ook mogelijk zijn voor bestaande gebouwen die opgefrist worden”, besluit Carlo Miers.