Doorzoek volledige site
03 augustus 2010 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

Opvallende volumetrie van Philiipe Samyn and Partners voor De Leest in Izegem

Voor culturele centra wordt steeds vaker de kaart getrokken van vernieuwende architectuur. Mooi voorbeeld daarvan is het centrum De Leest in Izegem naar een ontwerp van Samyn & Partners. Het centrum opende eind vorig jaar de deuren en start binnenkort aan zijn tweede seizoen.

Voor culturele centra wordt steeds vaker de kaart getrokken van vernieuwende architectuur. Mooi voorbeeld daarvan is het centrum De Leest in Izegem naar een ontwerp van Samyn & Partners. Het centrum opende eind vorig jaar de deuren en start binnenkort aan zijn tweede seizoen.

De polyvalente zaal voor optredens en muziek en een ontmoetingslokaal voor senioren, bevindt zich aan de rand van de stad. Het ontwerp werd bepaald door een zeer strak budget en een streven om aan de strengste milieuvereisten te voldoen.


 

De scène en de zaal, met vooraan de foyer, vormen de middenbeuk van het gebouw. Naast deze middenbeuk bieden twee zijbeuken plaats aan een cafetaria, polyvalente zalen, een foyer voor de artiesten, loges, een bergplaats en ruimte voor technische voorzieningen.
Tussen de zaal en de foyer situeren zich enkele administratieve lokalen gespreid over twee niveaus.

De volumetrie van het gebouw sluit zeer nauw aan bij de functionele behoeften. Zijn structuur, met muren van gewapende betonblokken en met vloerplaten van voorgespannen Rf beton, is ingepakt met 15 cm steenwol en een mantel van gelakte stalen golfplaten, zowel voor het dakwerk als voor de buitenmuren.

    


De hoge muren van de zaal hebben een dikte van 30 cm. Dat is nodig voor de stabiliteit van het bouwwerk en voor de akoestische isolatie. Het buitenschrijnwerk aan de buitenkant is tot het strikte minimum beperkt en uitgevoerd in licht hout.

 

Aan de buitenkant wordt de middenbeuk in het noorden omgeven door een ruime dienstbinnenplaats achter de scène, en ten zuiden in het verlengde van de foyer door een waterbassin.

Het ontwerp voorziet in twee grote afdaken die de zijbeuken verlengen en die verder over de toegangsdreven golven. Eén ervan verzekert ook de verbinding met een parallellepipedumvormig gebouw waarin een feestzaal is ondergebracht. Het andere loopt langs een oppervlakte met bomen die op gelijke afstand van elkaar staan, en biedt onderdak aan 392 wagens.

    
De linkse foto werd gereretoucheerd. Een hoogspanningscabine die jammer genoeg in de parking werd ingepland, is verwijderd uit het beeld.


Foto's: Marie-Françoise Plissart