Doorzoek volledige site
21 juli 2010 | NJ

K12D brengt kleur op campus UZ Gent

AR-TE, dJGA en STABO gingen samen aan de slag voor het UZ Gent. Het resulteerde in een eigenzinnig, compact maar ook speels nieuwbouwproject voor de pediatrische afdeling van het Universitair Ziekenhuis in Gent. Het project, met een groen kantje, brengt samen met K7 wat kleur tussen de grijze massa op de campus.

AR-TEdJGA en STABO gingen samen aan de slag voor het UZ Gent. Het resulteerde in een eigenzinnig, compact maar ook speels nieuwbouwproject voor de pediatrische afdeling van het Universitair Ziekenhuis in Gent. Het project, met een groen kantje, brengt samen met K7 wat kleur tussen de grijze massa op de campus.



Voorzijde van K12D, ontworpen door AR-TE - dJGA - STABO



Compact volume omvat vele functies

K12D, het nieuwe kinderziekenhuis, op het domein van het UZ Gent omvat naast uitbreidingen voor de bestaande afdelingen radiologie, operatiekwartier en centrale sterilisatie een nieuwe polikliniek, pediatrie, een pediatrische intensieve zorgen en verschillende verpleegafdelingen: short-stay, long-stay en hemato-oncologie. Deze verschillende functies werden ondergebracht in een compact, herkenbaar, vriendelijk en speels gebouw, bestaande uit een kelderverdieping en zes niveaus. Op het gelijkvloers bevinden zich de ontvangstruimte en ruimten voor polyklinische activiteiten. De eerste verdieping biedt plaats aan het operatiekwartier, intensieve diensten en radiologie terwijl er zich op de tweede en derde verdieping administratieve en technische ruimtes bevinden. Op de vierde en vijfde verdieping zijn tenslotte de verpleegafdelingen voorzien.

 

Het bouwen voor kinderen was een belangrijke uitdaging. Zij vormden immers de voornaamste doelgroep van het nieuwbouwproject. De ontwerpers wilden dan ook een eigenzinnig en herkenbaar gebouw op de site laten verschijnen.
Tevens was er de praktische uitdaging om het project van circa 16.000m² te ontwerpen en te realiseren in een tijdspanne van 42 kalendermaanden: 18 maanden tot en met toewijzing en 24 maanden voor de uitvoering.



Contrast met bestaande architectuur


De vormentaal van het ontwerp borduurt allerminst verder op deze van de bestaande architectuur. De ontwerpers kozen ervoor het groen op de campus, met grote harde gebouwen, te koesteren. De impact van de nieuwbouw op het omgevend groen werd gereduceerd door de onderbouw van de nieuwbouw in te pakken in een golvend groen landschap. Het landschap wordt als het ware geïntegreerd in het gebouw, de groene daken gaan glooiend over in de omliggende tuin.



Het groene, glooiende landschap van K12D

De bovenbouw is een karakteristiek volume zwevend boven dit landschap. Als contrast met de omliggende rechthoekige gebouwen is ervoor gekozen om de bovenbouw van rondingen te voorzien. De onregelmatig golvende raampartijen maken het volume spannend en dynamisch. Ze zullen, zeker voor kinderen, een herkenbaarheid binnen de campus genereren.
Er is ook voor gezorgd dat natuurlijk licht via een grote pui op het eind van iedere gang de ruimte kan binnendringen. Dit bevordert de oriëntatie in het gebouw en zal in hoge mate bijdragen aan de beleving.
In het interieur is gewerkt met een fris kleurenschema van oranje, rood en blauw, gecombineerd met houten elementen en terugkerende accenten met een wild streeppatroon.
Het gebouw is ook ontworpen volgens het sandwichmodel waarbij de administratieve diensten ontkoppeld worden van de eigenlijke medische werkgebieden.

 
Aandacht voor technieken

In het gebouw worden ook enkele bijzondere technieken toegepast. Zo is er ijsaccumulatie voorzien, niet alleen om de dagpieken in het koelvermogen af te vlakken, maar tevens als noodvoorraad. De luchtbehandelingsgroepen van de operatiezalen en isolatiekamers hemato-oncologie worden uitgerust met een mengsectie zodat men free cooling kan toepassen.  Deze groepen zijn eveneens voorzien van voorbehandelingsgroepen die zorgen voor de ontvochtiging op een energetische manier.
 

    

 

Ook het duurzame aspect werd niet uit het oog verloren. Daar een ziekenhuis tijdens de winter zones met hoge interne warmtelasten kent, zal een warmtepomp het noodzakelijke koelvermogen omzetten in warmte.  Ten behoeve hiervan werden de verwarmingsbatterijen op een erg laag CV-regime van 45°C – 35°C geselecteerd.  Om de warmtepomp te optimaliseren werd de koeling van de vacuümpompen en de extractie van sterilisatoren aangesloten op het koelcircuit.
Daarnaast worden meerdere groepen voor luchtbehandeling gekoppeld op één recuperatiecircuit.  Dit combineert zones met een hoge warmtelast en lage warmtevraag met zones met lage last en hoge vraag. Het kan een flinke energiebesparing opleveren.
Tenslotte wordt het regenwater gebufferd en gebruikt voor de koeltorens.  Het waterbehandelingssysteem voor de koeltorens zal, gekoppeld aan het gebouwenbeheerssysteem, alle parameters monitoren, zodat het gebruik van chemicaliën beperkt kan worden tot een strikt minimum.
 

Technische fiche:
Ligging/adres project: De Pintelaan 185, 9000 Gent
Opdrachtgever: Universitair Ziekenhuis Gent
Ontwerper(s): THV AR-TE – dJGA – STABO
Studiebureau(s):    Speciale technieken: STABO cvba
                                  Stabiliteit: STABO cvba
Hoofdaannemer(s): NV STRABAG BELGIUM SA, REGIO WEST
Start bouwwerken: 11 mei 2009
Einde bouwwerken: 20 juli 2011
Investeringsbedrag: 35 miljoen euro (incl BTW, excl studiekosten en medische uitrusting)
Oppervlakte: 16 000 m².