Doorzoek volledige site
21 juli 2010 | NJ

Braem gevierd met tentoonstelling en boeken

In 2010 zou Renaat Braem 100 zijn geworden. Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) viert deze verjaardag met een tentoonstelling, een heruitgave van 'Het lelijkste land ter wereld' en een oeuvrecatalogus. Braem-liefhebbers nodigen we zelf ook uit om een kijkje te nemen op het Renaat Braem-dossier op deze website.

In 2010 zou Renaat Braem 100 zijn geworden. Aanleiding genoeg om het gebouwde en geschreven werk van deze spraakmakende architect te herontdekken. Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) viert deze verjaardag met een tentoonstelling, een heruitgave van 'Het lelijkste land ter wereld' en een oeuvrecatalogus. Braem-liefhebbens verwijzen we trouwens ook graag door naar onze eigen Renaat Braem-dossier. 


Renaat Bream (1910-2001) was niet alleen een begenadigd architect die beeldbepalende gebouwen van het naoorlogse modernisme realiseerde. Hij had een tomeloos sociaal engagement en een scherpe pen.
Deze Antwerpse architect liep stage in het Parijse architectenbureau van Le Corbusier. Zijn bekendste project, Het Kiel in Antwerpen, is een internationaal voorbeeld van de naoorlogse modernistische sociale huisvesting. Andere projecten van zijn hand zijn het Administratief Centrum aan de Oudaan, het paviljoen van het Middelheimmuseum in Antwerpen en de Modelwijk aan de Heizel.

 

Tentoonstelling

In de tentoonstelling Renaat Braem 1910 2010 wordt uitgebreid geput uit het rijke archief van Braem. Een indrukwekkende selectie (bouw-)tekeningen, schetsen en collages van zowel gerealiseerde als imaginaire gebouwen en steden wordt voor het eerst getoond aan een groot publiek.
De tentoonstelling neemt zowel de architectuurliefhebber als de leek mee doorheen het veelzijdige oeuvre en het unieke universum van Braem. Tijdens het bezoek aan de tentoonstelling kan u eveneens kennismaken met de nieuwbouw van de Singel, ontworpen door Stéphane Beel. Renaat Braem 1910 2010 is immers de eerste tentoonstelling die er plaatsvindt.. 

De tentoonstelling loopt in deSingel van 1 oktober 2010 tot 9 januari 2011.


Boeken

Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling, 1 oktober 2010,  verschijnen er twee boeken rond Renaat Braem.
Braems veelbesproken pamflet ''Het lelijkste land ter wereld ''(1968), waarin hij de Belgische ruimtelijke (wan)orde aan de kaak stelt, is op veel punten nog brandend actueel. Daarom besloot CVAa het opnieuw uit te geven, voorzien van een inleiding en annotaties door Francis Strauven.CVAa zorgde voor een heruitgave van ''Het lelijkste land ter wereld'' van Renaat Braem.Het VIOE brengt de oeuvrecatalogus van Braem uit onder de titel 'Renaat Braem 1910-2001 architect'. Braems totaalbeeld tracht men te vatten door een overzicht te geven van meer dan 300 geillustreerde projecten van de vroege jaren 1930 tot en met de jaren 1980. In een tweede essayistisch luik komt Braems ideologie en zijn architecturaal streven naar een synthese van de kunsten aan bod. Hierin gaan toonaangevende auteurs op zoek naar zijn betekenis voor de architectuur.

 Het VIOE brengt een oeuvrecatalogus, horende bij de tentoonstlling Braem 1910 2010, uit.

 

Op deze website vindt u alle informatie over de architect en de activiteiten, waaronder de publiekstentoonstelling, publicaties, een architectuurroute, een educatief pakket en nog veel meer.