Doorzoek volledige site
22 juli 2010 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

Forse uitbreiding voor O.L. Vrouwziekenhuis van Aalst

De grootscheepse uitbreidingswerken aan het O.L. Vrouwziekenhuis van Aalst zijn al ver gevorderd. De nieuwbouw van 45.000 m², ontworpen door VK Studio, heeft het snel groeiende ziekenhuis een nieuw elan gegeven. Het nieuwe gebouw bevat de centrale hoofdinkom maar ook alle dagziekenhuisactiviteiten en -consultaties worden er gegroepeerd.

De grootscheepse uitbreidingswerken aan het O.L. Vrouwziekenhuis van Aalst zijn al ver gevorderd.  De nieuwbouw van 45.000 m², ontworpen door VK Studio, heeft  het snel groeiende ziekenhuis een nieuw elan gegeven. Vanuit de lucht viel zeker ook de fotogenieke helihaven op waar op dat moment een helikopter geland was. Het nieuwe gebouw bevat de centrale hoofdinkom maar ook alle dagziekenhuisactiviteiten en -consultaties worden er gegroepeerd.



 

Zodoende worden de hospitalisatie-activiteiten gescheiden van de ambulante bedrijvigheid. De hospitalisatie wordt verdergezet in de bestaande gebouwen , terwijl de poliklinische activiteiten optimaal worden geconcentreerd in de nieuwbouw, met dagklinieken van 100 bedden, consultatieruimtes en onderzoekslokalen, nierdialyse, cathlab, de verpleegafdelingen cardiologie en hartbewaking, en een uitgebreider operatiekwartier.

Overdekte binnenruimte

De centrale hoofdinkom werd verplaatst naar de nieuwbouw.  De ontvangsthal is ontworpen als een overdekte binnenruimte over 3 verdiepingen, en kijkt uit op een binnentuin. Een promenade met winkeltjes en een cafetaria leidt bezoeker, personeel en patiënt van de inkomzone naar het hospitalisatiegedeelte.



Drie ondergrondse parkeerlagen, met in totaal 680 plaatsen en rechtstreeks in verbinding met de inkomhal via een aparte liftkern, lossen het aanslepende parkeerprobleem op.

 

Deze zeer belangrijke uitbreiding zal aansluiten op het medisch-technisch blok en vereist expertise op alle vlakken. De uitbreiding van het operatiekwartier bij het recent gerenoveerde operatiekwartier (“het hart van het ziekenhuis”) en het behouden of creëren van circulatiestromen is functioneel primordiaal. De architecturale implementatie binnen het stedelijk weefsel vormde een ander uitgangspunt.
Daarom bevindt de uitbreiding van het medisch-technisch blok zich tussen het oude en het nieuwe gebouw. Zowel het ouder hospitalisatiegedeelte als het nieuw hospitalisatiegedeelte hebben dit “hart” nodig en zullen hierop aansluiten om finaal één coherent en architecturaal functioneel geheel te vormen.



Samenwerking personeel, directie en architecten

 

Met deze uitbreiding wil het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis zijn patiënten een modern en comfortabel verblijf garanderen. Een nauwe samenwerking tussen VK STUDIO, de ziekenhuisdirectie, de medische staf en de gebruikers van het ziekenhuis resulteerden in het uiteindelijke ontwerp. Elk afdelingshoofd maakte een prognose voor de komende 10 jaar, waaraan nog een kleine veiligheidsmarge werd toegevoegd. Bijgevolg kan van plaatsgebrek geen sprake meer zijn, ongeacht de medische evolutie tot 2018.

Ook luchtfoto’s nodig?

Al deze en ook de andere luchtfoto’s op de site kan www.vlaanderenvanuitdelucht.be u leveren in hoge resolutie. Na bestelling kan u deze foto’s onbeperkt in tijd gebruiken voor eigen doeleinden. Per foto betaalt u € 120 (excl. btw).  www.vlaanderenvanuitdelucht.be kan voor u ook nieuwe locaties fotograferen vanuit de lucht. In augustus staan er nog enkele vluchten gepland zodat we deze foto’s relatief snel kunnen leveren. De tarieven hiervoor vindt u hier.