Doorzoek volledige site
02 maart 2015 | JANNES ZWAENEPOEL

Jef van Oevelen schenkt Duffel nieuw dagverzorgingscentrum met De Peerle

de Peerle biedt een aangrenzend plein met groene accenten Illustratie | Joêl Feyaerts
De witte façade wordt geaccentueerd met diepe uitsnijdingen Illustratie | Joêl Feyaerts
Een glazen loopbrug verbindt de twee gebouwen met elkaar Illustratie | Joêl Feyaerts
Er is plaats voor 54 inwoners Illustratie | Joêl Feyaerts

Architectenbureau jef van oevelen maakt van twee braakliggende panden één modern geheel. Het nieuwe dagverzorgingscentrum de Peerle ligt pal in dé zorgbuurt van Duffel. Het pand wordt gebouwd in opdracht van Emmaüs vzw. Botec en Util verzorgen de studies, Van Roey is de hoofdaannemer. 

Het pand bestaat uit twee delen. Architectenbureau jef van oevelen tekent een U-vormig gebouw met een aangrenzend plein. Betonnen banken en aangepaste beplanting accentueren deze frisse noot. Een doorgang naar dit achterliggende gebied leidt naar de straat. Een bijhorend verzorgingscentrum en cafetaria complementeren de 54 assistentiewoningen.

De architect voorziet vier bouwlagen. Verschillende uitgesneden compartimenten geven het geheel een moderen uitstraling. De combinatie van hout, glas en een strakke witte façade bieden een heldere kijk op het gebouw en de omgeving. Elke flat is aanpasbaar, en polyvalent te gebruiken. De meesten beschikken bovendien over een eigen terras.

 

Zorghebbende omgeving

De omgeving van de stationsstraat in Duffel is goed voorzien van verschillende bedrijven actief in de zorgsector. Een kleuter- en basisschool, een secundaire school, een psychiatrisch centrum, een rust- en verzorgingsinstelling, een klooster met verzorgingsfaciliteiten en het nieuwe complex vullen elkaar mooi aan. 

De Peerle is de eerste realisatie van het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan Ter Elst-Kerkenblok.