Doorzoek volledige site
06 maart 2015 | SIMON SCHREURS

Cultuurcentrum De Notelaar in Malle centrum is ingrijpend veranderd

Er is veel veranderd in het gebied rond cultuurcentrum De Notelaar aan de Lierselei in Oostmalle. Appartementen en sociale woningen rezen er op en een nieuwe bibliotheek en jeugdlokalen zagen het levenslicht.  AID Architecten, Jef Van Oevelen Architektenburo en Stramien ontwierpen het masterplan met de technische knowhow van studiebureaus All-ingineering en Technum.

Het ontworpen gebouw speelt handig in op de openbare ruimte, mede door het voorzien van een ruime, natuurlijk licht creërende patio die de circulatie naar de verschillende delen van het gebouw verduidelijkt. Nieuw zijn de bibliotheek, lokalen voor jeugd, appartementen en een ruim aantal sociale woningen, net als de ruime ondergrondse parking voor auto’s en fietsen.

 

Transparant

De bibliotheek is een volledig transparante sokkel die onder het gebouw doorloopt en gericht is naar het nieuwe plein waar ook het cultuurcentrum De Notelaar op uit geeft. Dat plein is naar verluidt een heus dorpsplein dat een uitnodigend effect heeft op bezoekers.

Boven op de nieuwe bibliotheek zijn 26 sociale woongelegenheden en 13 bescheiden woningen gerealiseerd in drie lagen. Alle woningen zijn bereikbaar via een centraal gelegen lift en drie buitentrappen die uitgeven op een gaanderij. Dankzij deze gaanderij behoudt ook het woongedeelte van het gebouw een open karakter. Op de eerste verdieping is er een publiek binnenplein dat gelegenheid biedt om de sociale contacten te verruimen.

 

Sober sociaal

Het project kreeg een sobere, ritmische gevelopbouw in rood genuanceerde baksteen die qua kleur sterk aansluit aan de nabijgelegen kerk van Oostmalle. De in het zicht blijvende stalen constructie-elementen en wit plaatmateriaal als accent voor de toegang tot de woningen werken verfrissend. Met het realiseren van deze architecturaal boeiende site kiest Malle resoluut voor een vernieuwend sociaal beleid.