Doorzoek volledige site
22 augustus 2010 | RAF LINMANS

MDMA, Lescaut, BOA en IEA opgenomen in Australisch architectuurboek

'Procuring Innovative Architecture' van Leon Van Schaik en Geoffrey London beschrijft aan de hand van verschillende case studies hoe de promotie van innovatieve praktijkgemeenschappen tot belangrijke collecties van architecturaal werk hebben geleid. In een apart hoofdstuk over Belgische architecten, komen ook MDMA (Martine De Maeseneer), Lescaut, Olivier Noterman, BOA en IEA aan bod.
Procuring Innovative Architecture van Leon Van Schaik en Geoffrey London beschrijft aan de hand van verschillende case studies hoe de promotie van innovatieve praktijkgemeenschappen tot belangrijke collecties van architecturaal werk hebben geleid. In een apart hoofdstuk over Belgische architecten komen ook MDMA (De Maeseneer), Lescaut, Olivier Noterman, BOA en IEA aan bod. Voor België behandelen ze oa. het Bronks Theater (MDMA), het Theatre National (L'Escaut), de KVS (BOA), de ingang van het Sint-Katelijne metrostation (Olivier Noterman), allen te Brussel. In Antwerpen viel hun oog op Fragile Lab (Import/Export Architecture). 


    

BRONKS (foto Filip Dujardin) en Theatre National


Tegenwoordig nemen we het als vanzelfsprekend aan dat het ondersteunen van vernieuwende architectuur de samenleving ten goede komt. Dit wordt dan vaak gepresenteerd als een van de manieren waarop stadsregio''s of landen zichzelf kunnen promoten in de mondiale context, dit als wereldleider van de creatieve economie, of als bewijs dat iedere stad, regio of staat unieke culturele eisen stelt. In zeer uiteenlopende landen als Australië, België, Engeland, Japan, Oostenrijk, Slovenië, Spanje, de VS, Zuid-Oost-Azië en Zwitserland hebben handelsinstellingen, lokale en regionale overheden en transportautoriteiten aanzienlijke opdrachten aan nieuwe en opkomende architecten toevertrouwd. Wat zijn hun doelen? Hoe hebben ze ze bereikt? Is het mogelijk om duurzame gemeenschappen van innovatieve praktijken te bevorderen door middel van een dergelijke bescherming?


Leon van Schaik is Professor of Architecture (Innovation Chair) aan RMIT, vanwaar hij via praktisch designonderzoek lokale en internationale architecturale cultuur promoot.

Geoffrey London is momenteel Staatsarchitect voor Victoria, een positie die hij ook voor West Australië bekleedde. In het verleden was hij tevens Professor of Architecture aan de Universiteit van West Australië. 


Fragile Lab