Doorzoek volledige site
01 april 2015 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

Bissegemse brandweerkazerne tot ontmoetingscentrum omgetoverd

Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin

Onlangs heeft het Urbain Architectencollectief het ontmoetingscentrum van Bissegem in het kader van het masterplan Bissegem Binnenste Buiten onder handen genomen. Voor de renovatie van het centrum werd samengewerkt met de architect van het originele gebouw, Carlos Debucquoy. Door de herbestemming van de verlaten brandweerkazerne was er geen uitbreiding nodig en kon de verbouwing beperkt worden tot een grondige heropwaardering.

Voor het integreren van nieuwe functies in een gebouw is meestal een uitbreiding van het bestaande pand nodig. In Bissegem stond de nabijgelegen brandweerkazerne echter leeg, waardoor de nieuwe bibliotheek, de vergaderzalen en de kantoren niet in een nieuwbouw ondergebracht moesten worden. Het ontmoetingscentrum is daardoor niet in een mastodontisch gebouw terechtgekomen, maar wel in twee aparte gebouwen op schaal. Tussen beide gebouwen is er een pleintje aangelegd waar activiteiten kunnen plaatsvinden die te maken hebben met het ontmoetingscentrum.