Doorzoek volledige site
22 april 2015 | KEVIN MOENS

ADEM Architecten schenkt Bilzen multimediale ontdekkingsbibliotheek

Illustratie | ADEM Architecten
Illustratie | ADEM Architecten
Illustratie | ADEM Architecten
Illustratie | ADEM Architecten
Illustratie | ADEM Architecten
Illustratie | ADEM Architecten
Illustratie | ADEM Architecten
Illustratie | ADEM Architecten
Illustratie | ADEM Architecten
Illustratie | ADEM Architecten

Een huis zonder boeken is als een lichaam zonder ziel, wist Cicero. En zielloos zijn ze allerminst in Bilzen. Aanpalend aan het vrijetijdscentrum De Kimpel in Bilzen opende de nieuwe bibliotheek immers onlangs haar deuren. ADEM Architecten kroop in opdracht van de stad Bilzen achter zijn tekentafel met als resultaat een multimediaal en thematisch ontdekkingsoord waarin rust en open ruimtes centraal staan.

De nieuwe bibliotheek is het eerste deel van de algemene renovatie en uitbreiding van het vrijetijdscentrum de Kimpel. Een tweede fase omhelst de nieuwe invulling van de oude bibliotheek die op een boogscheut van de nieuwe ligt. Daarin zal de stad Bilzen vergaderruimtes en de kantoren van de cultuurdienst onder brengen. De vernieuwing van de lobby betekent de laatste stap in de herwaardering van het centrum.

 

Verschillende thema's

Het bibliotheekconcept is geconcipieerd rond 5 thema’s waarvan enkele getuigen van een sterke regionale verankering. Zo heeft het thema audio & video dat de audiovisuele afdeling typeert, een sterke connotatie met het vermaarde festival Jazz Bilzen. Voor de literaire afdeling lieten de architecten zich inspireren door de oudste Nederlandstalige tekst ‘Tesi Samnunga, was edele und das scona’. (DIt vers ('deze gemeenschap was edel en schoon') geldt als het oudste zinnetje in het Nederlands na het vers ‘Hebban olla uogala nestas hagunna’" uit 1100. Het werd neergeschreven in 1130 in het 9de eeuwse Evangeliarium van Munsterbilzen.) Voorts hebben de onderwerpen lifestyle&gezondheid, kunst, architect en toerisme elk een eigen authentieke plek in de bibliotheek gekregen. Studeerruimtes op de eerste verdieping bieden jongeren een rustige omgeving terwijl het op het terras op diezelfde verdieping rustig toeven is tijdens zonnige dagen.  

 

Ontdekkingstocht

 De balans vinden tussen de initiële objectieven uit het masterplan, het visualiseren van de collectie en het budget was volgens de architecten de grootste uitdaging tijdens het ontwerpproces. Dat ze daarin geslaagd zijn, blijkt uit de talloze positieve reacties. “We horen van verschillende bezoekers dat de bibliotheek een plek is die je uitdaagt om te ontdekken. Er is een sterke relatie tussen ruimte en collectie, maar deze wordt niet altijd onmiddellijk prijsgegeven.”

 

Fantasie

De kinder- en jeugdbibliotheek op de eerste verdieping is daarvan een mooi voorbeeld, vinden de architecten. “Kinderen hebben doorgaans een levendigere fantasie dan volwassenen. We hebben er daarom voor gekozen om de vormgeving van deze bibliotheek desoriënterend uit te werken. Op basis van fantasie kunnen de kinderen de hele collectie spelenderwijs ontdekken.”

 

Oriëntatie

De gekozen materialen kaderen volgens de architecten nauwkeurig in het vooropgestelde concept waarbij sfeer en ruimte een ontmoetings- en studieplek creëren. Ook stippen ze de oriëntatie van het gebouw aan als een belangrijk ontwerpaspect. “De relatie tussen binnen en buiten is niet enkel ontstaan vanuit ruimtelijke overwegingen. Grote raampartijen garanderen enerzijds veel natuurlijk licht, maar anderzijds voorkomt de oriëntatie van de glaspartijen, samen met zonneweringen, overhitting in de binnenruimtes. De schil van het gebouw is opgebouwd uit een doorgedreven isolatie en is luchtdicht afgewerkt waardoor we warmteverliezen tot een minimum beperken. Het groen dak geeft buffering voor hemelwater om wateroverlast te voorkomen.”