Doorzoek volledige site
19 mei 2015 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

Arter ontwerpt nieuw passief Hoveniersgebouw Brussel

Illustratie | Arter
Illustratie | Arter
Illustratie | Arter
Illustratie | Arter

Eind 2015 worden de werken van het nieuwe gebouw voor de Brusselse tuiniers en parkwachters opgestart aan de Kruidtuin naar een ontwerp van Arter. Het Hoveniersgebouw zal uit twee delen bestaan en wordt gekenmerkt door feilloze passiefprestaties. De echte eyecatcher wordt het futuristisch uitziende golvende groendak.

Als de nood het hoogst is

Al een tijdje had Brussel nood aan een algemeen gebouw voor alle tuiniers en parkwachters. Daar zouden ze kunnen vergaderen en hun materiaal opslaan. Beliris besliste onlangs dan ook om een studie te bestellen voor de aanleg van een hoveniersgebouw aan de Brusselse Kruidtuin. Voor het ontwerp liet de bouwheer zijn keuze vallen op het architectenbureau Arter. Ellyps zal de stabiliteit voor zijn rekening nemen.

 

Zinken toren en groene golf

Laat u niet misleiden door bovenstaande foto’s, het pand zal een totale oppervlakte hebben van wel 860m2. Twee delen zal het hoveniersgebouw bevatten: een soort zinken toren en een langer, golvend bouwvolume bedekt met planten. In de toren zullen voornamelijk bureaus komen, terwijl het andere deel de garages, de stockageruimtes en technische lokalen, een vergaderzaal, een refter en doucheruimtes zal verzamelen.

 

Gevarieerde beplanting

Het is vooral het langgerekte volume van het project dat de aandacht trekt. Dit deel bevat namelijk een groendak dat begint op de begane grond en vervolgens onder een hoek van 45° naar omhoog golft. Het dak wordt bedekt met verschillende grassoorten, veldbloemen zoals de akkerhoornbloem of wilde tijm en  gecultiveerde bloemen zoals anjers en –uiteraard– irissen.

De keuze van het zaaigoed is van groot belang; de planten moeten namelijk sterk genoeg zijn om te floreren in barre omstandigheden. De sterke hellingsgraad, de noordoostelijke oriëntatie en de dunne bodem zullen het de beplanting namelijk niet gemakkelijk maken zich te ontwikkelen.

 

Niet voor groentjes

Het nieuwe hoveniersgebouw is letterlijk en figuurlijk zo groen als maar kan: door het groendak en de beoogde passiefnormen zal het perfect in de Kruidtuin integreren. De groene golf zal volledig luchtdicht zijn, met sterk geïsoleerde muren en driedubbel isolatieglas.

Toch vormt de locatie ook een belangrijke uitdaging. De ondergrondse garages worden namelijk vlak boven de Noord-Zuidverbinding ingeplant. Hiermee houdt de architect rekening door bijvoorbeeld te kiezen voor lichte bouwmaterialen. Het behoeft ten slotte geen uitleg dat ook voor de vorm van het groendak de nodige speciale technieken nodig zullen zijn.

GERELATEERDE DOSSIERS