Doorzoek volledige site
29 mei 2015 | KEVIN MOENS

Plusofficearchitects wint ontwerpwedstrijd administratief centrum Kontich met inbreiding

De patio gezien vanuit het archief.
De patio gezien vanaf de hoofdingang.
Inbreiding met de raadzaal als stadsbaken, de front office al centrale hub en de archieven als het geheugen van Kontich.
Beeld van de raadszaal.

In 2017 verhuist in Kontich het OCMW-personeel naar het gemeentehuis. Het ontwerp van architectenbureau plusofficearchitects kwam op het einde van de wedstrijd als winnaar uit de bus, samen met Util, RCR, Thirion en KU Leuven. Centraal staat daarin een inbreiding bovenop het bestaande gebouw. 

Met het winnend wedstrijdontwerp voor het nieuwe administratief centrum van Kontich kiest plusofficearchitects voor een grondig herdenken van de gemeentelijke diensten. Het beleid wil doordacht, onderbouwd en efficiënt besturen en daarbij hoort een nieuwe werkomgeving voor het personeel. Dat gaat samen met een integratie van de OCMW diensten, het woonweb, kind en gezin en de politie binnen het bestaande gemeentehuis. De dienstverlening en het contact met de burger staan centraal maar worden helemaal herbekeken vanuit een gebruikersperspectief.

 

Inbreiden

Het bestaande gemeentehuis uit de jaren 80 ondergaat een grondige verbouwing. Bovenop het gebouw plaatst plusofficearchitects een inbreiding. De huidige koer krijgt een nieuwe vleugel waarin het archief een zichtbaar onderkomen krijgt. De overdekte patio die daardoor ontstaat, vormt het hart van de frontoffice voor de nieuwe dienstverlening. De dakverdieping ondergaat een optimalisaite met een nieuwe raadzaal die als baken in het centrum de relatie opzoekt met het plein, het voormalige raadshuis, het park en de kerk. Zo past het project in de plannen die de gemeente opmaakte voor de publieke ruimte in het centrum.

 

Anders werken

De integratieoperatie van allerlei diensten die op verschillende plekken in de gemeente verspreid zitten, vraagt ook een andere manier van werken. De inbreiding die plusofficearchitects voorstelt, levert netto minder kantooroppervlakte op, maar staat wel garant voor een surplus aan interactie, samenwerking, overlappend gebruik en variëteit. Binnen het basisplan zijn er meerdere invullingen mogelijk, met een vermenging van flexwerkplekken en vaste plekken. Landschapskantoren wisselen af met individuele of stille werkplekken, overlegruimtes en faciliteiten. De vergaderzalen worden gegroepeerd in een overlegcentrum dat na de kantooruren ook door externen kan gebruikt worden. Dubbel en triple gebruik is hét ordewoord. 

Levenscyclustool

Dit project wil een hoge ambitie waarmaken inzake duurzaam bouwen. Samen met de onderzoekscel duurzaamheid van de universiteit Leuven werkt het team met een levenscyclustool. Deze methode moet de kostprijs van gebouwen onder controle houden en toch heel strategisch en duurzaam werken. De tool houdt rekening met zowel de financiële kosten als de milieukosten, de materiaalherkomst, de materiaalproductiekost en de ecologische voetafdruk.

Het gemeentebestuur plant de start van de werken in 2017 en investeert in eerste fase 3,8 miljoen euro. Door de energie-efficiëntie van het vernieuwde gebouw, het overlappende gebruik en de verkoop van de vrijgekomen gebouwen zouden nadien heel wat kosten teruggewonnen worden.