Doorzoek volledige site
17 juni 2015

Stadsplein Mortsel heeft nieuw passief kantoorgebouw met fotovoltaïsche luifels

Illustratie | Tomas de Bruyne
Illustratie | Tomas De Bruyne
Illustratie | Tomas De Bruyne
Illustratie | Tomas De Bruyne
Illustratie | Tomas De Bruyne
Illustratie | Tomas De Bruyne
Illustratie | Tomas De Bruyne
Illustratie | Tomas De Bruyne
Illustratie | Tomas De Bruyne

In 2013 besliste het stadsbestuur van Mortsel om hun stadsplein volledig onder handen te nemen. De stadskern –die toen meer parking was dan plein– moest een eigen identiteit krijgen. Robbrecht en Daem voorzagen in hun masterplan onder andere een nieuwe tramlijn, een ondergrondse parkeergarage en een multifunctioneel en passief kantoorgebouw. Het ontwerp van dit zakenpand dat het noordelijke en zuidelijke deel van het plein verbindt, ging naar Abscis Architecten.

Het bouwperceel bevindt zich op één van de twee circulatie-assen: op die plek moest ook de toegang komen voor de ondergrondse parkeergarage én de aanzet van een fietssleuf (die de Liersesteenweg ondergronds kruist). Dat gegeven vormt de basis van het ontwerp dat Abscis Architecten leverde: om de verkeersas te markeren, werd het gebouw er letterlijk over geplooid. Een niet alledaags ontwerp, dat is opgevat als een grote brugconstructie, zeker gezien het uitkragend deel groter is dan het niet-uitkragend gedeelte.

 

Brugconstructie

Dit concept ligt op zijn beurt aan de basis van de keuze voor een stalen constructie met twaalf vakwerkliggers op het dakniveau, vastgemaakt aan de betonstructuur en die tien meter uitkraagt. De liggers vormen als het ware een brugconstructie waaraan de uiterste delen van de verdiepingsvloeren zijn opgehangen. Het staal is aan de buitenkant niet zichtbaar. De houten gebouwschil is losgemaakt van de staalstructuur. De gevels zijn afgewerkt met grijze vezelcementplaten in verschillende afmetingen. Die werden bevestigd op houten caissons, die prefab werden geleverd, inclusief isolatie en raamopeningen. De blokramen -  afgewerkt met schuivende zonneluiken in thermowood -  volgen een ietwat onregelmatig ritme. Dit is niet de weg van de minste weerstand wat berekening en uitvoering betreft, maar is wel opmerkelijk voor de architectuur. Op het interieur van de bovenste verdieping blijven de witgeverfde stalen vakwerkliggers zichtbaar, net als de technieken.

 

Luifels als glazen vlinderdaken

Wat de luifel betreft, is al het gebruikte staal noodzakelijk voor de draagconstructie. Abscis Archtitecten: “De gegalvaniseerde stalen kolommen vormen een boom- en takstructuur waarop de glazen platen rusten.” In de panelen van veiligheidsglas zitten fotovoltaïsche cellen verwerkt. De opbrengst ervan wordt gebruikt voor de verlichting van het plein.

 

Dit artikel is een verkorte versie van een bijdrage in Infosteel Magazine. Klik hier voor het volledige artikel.

 

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS