Doorzoek volledige site
17 juni 2015 | RIK NEVEN

Hotel met zorg voor Rode Kruis in Zuienkerke

Illustratie | POLO Architects
Illustratie | POLO Architects
Illustratie | POLO Architects
Illustratie | POLO Architects
Illustratie | POLO Architects
Illustratie | POLO Architects
Illustratie | POLO Architects
Illustratie | Steven Decroos
Illustratie | Steven Decroos
Illustratie | Steven Decroos
Illustratie | Steven Decroos
Illustratie | Steven Decroos

Nadat POLO het Vlaams hoofdkwartier van het Rode Kruis in Mechelen mocht ontwerpen, heeft het nu voor dezelfde bouwheer ook de plannen uitgetekend voor een zorghotel voor personen met een beperking in Zuienkerke. Een merkwaardig tweelagig rond gebouw waar introvert en extravert hand in hand gaan. Behalve Polo maken ook Boydens, Planet Engineering en LAND landschapsarchitecten deel uit van het bouwteam.

Het gebouw is bedoeld als vakantieverblijf voor personen met een beperking, maar zeker ook voor hun mantelzorgers. In dit hotel kunnen ze samen op vakantie komen en wordt er een last van de schouders genomen van de mantelzorgers zodat deze ook volop kunnen genieten van hun vakantie. In het hotel biedt het Rode Kruis allerhande diensten aan voor de andersvaliden en hun begeleiders: verpleging, fitness, therapie, cafetaria,…

 

POLO kwam op de proppen met een cirkelvormige gebouw waarvoor de inspiratie gehaald werd bij de Chinese Tulou-gebouwen. Het gebouw telt slechts twee bouwlagen waardoor de impact op het terrein met knappe vergezichten beperkt wordt.

Op het gelijkvloers bevinden zich onder meer een polyvalente ruimte, de personeelsvertrekken en de verschillende diensten. Een beperkt aantal kamers werd ondergebracht op het gelijkvloers maar de meesten bevinden zich op de eerste verdieping.

Centraal in het gebouw situeert zich een binnenpatio met daarrond een perifere gang die net als een kloostergang uitkijkt op het binnenplein. Deze patio is helemaal naar binnen gekeerd zonder contact met het buitenterrein. Ideaal voor wie zich even wil terugtrekken in de anonimiteit. De polyvalente ruimte kijkt anderzijds ook uit op de indrukwekkende waterplas en de natuur.

Die dualiteit tussen introvertie en extravertie treffen we ook aan op de bovenverdieping waar zich de kamers bevinden. Tussen de binnenpatio en de kamers bevindt zich nog een terraszone waar de bezoekers van de zon kunnen genieten zonder dat ze te kijk staan voor de andere bezoekers.

Aan de andere zijde kijken ze uit op het daarrond gelegen natuurgebied. De buitengevel bestaat uit een combinatie van beton en hout. Tussen de ramen bevinden zich panelen in hout die als prefabmodules opgehangen werden aan de betonstructuur. “Dit project toont aan dat je met prefabstructuren veel kanten uitkunt”, zegt Mauro Poponcini. “Voor prefab speelt nog altijd het vooroordeel dat het snel saai wordt.  Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Zeker als je voor kleinere prefabstructuren kiest, is diversiteit perfect mogelijk.”

De houten panelen zijn vaste elementen die een zonwerende functie hebben. Ze doen enigszins denken aan “oogkleppen”. Ze zorgen ervoor dat de bewoners altijd een mooi ingekaderd en gefragmenteerd beeld krijgen op het landschap.

Verwacht wordt dat de werken aan dit hotel kunnen beginnen in september 2015 en dat de werken voltooid zullen zijn in het voorjaar 2017.