Doorzoek volledige site
22 juni 2015 | KEVIN MOENS

Ceci n’est pas un hôpital: ziekenhuis AZ ZENO in Knokke-Heist

Illustratie | TV AAPROG-BOEKCX.-BURO II & ARCHI+I
Illustratie | TV AAPROG-BOEKCX.-BURO II & ARCHI+I
Illustratie | TV AAPROG-BOEKCX.-BURO II & ARCHI+I
Illustratie | TV AAPROG-BOEKCX.-BURO II & ARCHI+I
Illustratie | TV AAPROG-BOEKCX.-BURO II & ARCHI+I
Illustratie | TV AAPROG-BOEKCX.-BURO II & ARCHI+I
Illustratie | TV AAPROG-BOEKCX.-BURO II & ARCHI+I

De tijdelijke vereniging AAPROG - BOECKX - BURO II & ARCHI+I won in 2007 de ambitieuze wedstrijd van vzw Gezondheidszorg Oostkust voor een nieuw ziekenhuis in Knokke-Heist. Tien jaar later zal het futuristische gebouw AZ ZENO er staan. In de zomer van 2017 wordt het in gebruik genomen. Ingenium stond in voor de technische studies, Zoontjens voor de dakterrassen. 

Landschappelijke context

Het terrein waarop het ziekenhuis komt is twintig hectare groot. Het nieuwe zorgcentrum omvat een ziekenhuis, revalidatiecentrum, zorghotel, polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimte en een helihaven. Het nieuwe ziekenhuis zal zowel functioneel als toekomstgericht en duurzaam zijn en het landelijke karakter van de omgeving bewaren.

 

Architectuur

Het nieuwe ziekenhuis, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft als het ware boven het landschap en wordt tot in de ondergrondse ruimtes toe door licht en natuur gedomineerd. "De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos met als gevolg een uitnodigende en inspirerende omgeving. Het ontwerp is een treffend voorbeeld van levende architectuur: duurzaam ontwerpen en bouwen met bijzonder oog voor integratie in het landschap, ecologische energie en gebruikte materialen," klinkt het bij het ontwerpteam. 

De aanpak via een multidisciplinair ontwerpteam betekent het doorbreken van de traditionele aanpak in architectuur en schept een precedent qua open overleg in alle stadia: van ontwerp, planning, bouw tot ingebruikname en toekomstige evolutie. Het ontwerpteam doorbrak de traditie van ziekenhuizen als functionele dozen met steriele ruimtes en richtte zich op een harmonie van medische functies, persoonlijke geruststelling en sociale interacties.

 

Engineering

Er is een duidelijke keuze gemaakt voor het toepassen van duurzame en energiebesparende maatregelen, zonder in te boeten op de hoge comforteisen. Onder andere een biomassaketel, warmtekrachtkoppeling en boorgatenergieopslag dragen bij tot duurzame energieopwekking. Ingenium stond in voor de studie van de volledige technische uitrusting van het gebouw alsook voor de commissioning bij het nieuwe ziekenhuis. Hierbij werden diepgaande testen gedaan die een normale oplevering overstijgen. Speciale aandacht ging ook uit naar de werking en de interactie van de installaties, technisch en bouwkundig, na ingebruikname, inclusief de onderhoudscontracten van de verschillende technische installaties.

 

Dakterras

Op derde verdieping is een daktuin gepland, met daarbij een verharde buitenruimte van 600 vierkante meter. Op de vierde verdieping komt een dakterras van ruim 3000 vierkante meter. Na AZ Jan Palfijn en AZ Maria Middelares in Gent en AZ Alma in Eeklo, kiest ook AZ Zeno voor de dakoplossingen van Zoontjens. In opdracht van CEI-De Meyer legt Zoontjens de dakterrassen aan met Dreentegels op DNS. Ook zal het bedrijf bijna 200 BiboBlocks op de bovenste daken plaatsen.