Doorzoek volledige site
26 juni 2015

Nieuw Porsche Centre Mechelen langs E19

Illustratie | Tecro & Krea
Illustratie | Tecro & Krea
Illustratie | Tecro & Krea
Illustratie | Tecro & Krea
Illustratie | Tecro & Krea

Eind 2014 opende in Mechelen het gloednieuwe Porsche Centre haar deuren. De concessie is met haar strategische ligging langs de E19 gericht op klanten uit zowel Vlaams-Brabant, het Waasland als het noorden van Brussel. Voor het ontwerp van het nieuwe complex tekenden de architecten van Tecro & Krea, D+A Consult trad op als gedelegeerd bouwheer en aannemer Edibo coördineerde de bouwwerken.

Het Porsche Centre Mechelen –het negende in België– moet de exclusiviteit van het Duitse automerk weerspiegelen. In totaal beslaat het complex zo’n 3500 m2, waaronder een toonzaal van wel 1200 m2 die plaats biedt aan 19 Porsche-modellen. Voor de realisatie van het project deed D’Ieteren beroep op D+A Consult als gedelegeerd bouwheer. Het architectenbureau Tecro & Krea stond in voor de stedenbouwkundige aanvraag en vergunningen. Voor de uitvoering van de gesloten ruwbouw, de afwerking, de HVAC, elektriciteit, sanitair en groenaanleg tekende algemene aannemer Edibo uit Lommel.

 

Strenge Porsche-richtlijnen

De architecten moesten voor de constructie rekening houden met de strakke richtlijnen van de autobouwer uit Stuttgart. Porsche wil namelijk dat al zijn Centers in Europa dezelfde herkenbare stijl en klasse uitstralen. "Het concept is gebaseerd op een vast stramien dat door het hele bouwteam van A tot Z dient gevolgd te worden," bevestigt Hans Gielis, gedelegeerd bestuurder van D+A Consult. Ter aanvulling van de plannen werd met name een prestatielastenboek geschreven, dat een bundeling vormt van het volledig eisenprogramma. Zowel algemene bepalingen als de benodigde prestaties van elk gebouwonderdeel zijn hierin opgenomen.

"Alle basismaterialen liggen vast. Voor de dragende structuur van de werkplaats wordt altijd beton gebruikt, voor de showroom staal, voor de gevelopbouw een horizontaal geïsoleerd gebogen stalen paneel. Ook de boogstraal en het materiaal voor de overdekte parking zijn vooraf bepaald." De specifieke eisen voor het interieur staan eveneens in de richtlijnen beschreven. "Zo moeten alle stalen constructiematerialen, zoals kolommen, liggers, windverbanden en steeldeck in de showroom zichtbaar zijn. Valse plafonds zijn uit den boze. Verder dienen leidingen van verlichting en elektriciteit in de cannelures van de dakplaten verwerkt te worden, zodat ze aan het oog worden onttrokken."

 

Dit artikel is een verkorte versie van een bijdrage in Infosteel Magazine. Klik hier voor het volledige artikel.