Doorzoek volledige site
10 juni 2011 | HP

De praatstoel: Philippe Samyn

Binnenkort krijgt de Europese Raad van Europa een nieuwe hoofdzetel in Brussel. Het ontwerp was in handen van Samyn & Partners. Deze week neemt Philippe Samyn, ingenieur-architect en oprichter van het bureau, plaats in de praatstoel van Architectura.be

Binnenkort krijgt de Europese Raad van Europa een nieuwe hoofdzetel in Brussel. Het ontwerp was in handen van Samyn & Partners. Deze week neemt Philippe Samyn, ingenieur-architect en oprichter van het bureau, plaats in de praatstoel van Architectura.be 

 Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Het treinstation te Leuven en het “Comptoir Forestier” te Marche-en-Famenne.
Ik werk eerst voor de Bouwheer, die de eerste verantwoordelijke is voor de kwaliteit van het project en die de eerste is om voordelen hiervan te krijgen.
Ik geef dezelfde liefde en dezelfde tederheid aan elk van mijn projecten aan. Als ik deze twee projecten kies, is het omdat zij deel uitmaken van de projecten waar ik mijn obsessie van het globaal concept, waar architectuur en engineering zeer nauwelijk onderling afhankelijk zijn, heb kunnen uitdrukken. 

 

De overkapping van het station te Leuven.

 

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Het is moeilijk om een selectie te maken, geen enkel project heeft voorrang op een ander. Het juiste antwoord zou zijn : “het volgende project”. Deze die nu misschien het meest opvallen:de zetel voor de Raad van de Europese Unie, het treinstation “Vesuvio Est” te Napels, de fabriek van Solvay te Nizjni Novgorod, of het theater binnen een steengroeve van het haven van Zhou-Shan in China.

 


 

Grafische voorstelling van het project Vesuvio Est te Napels, treinstation ontworpen door Samyn & Partners.

 
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

De actuele periode is onduidelijk; ik zie te veel “copy-paste”, te veel aantrekkelijkheid voor de vorm, te weinig voor de constructieve logica, maar ik blijf optimistisch. De opwelling voor het “gans energetisch passief” zal, hoop ik, naar de opleving van een meer georganiseerde filosofische stroming leiden. De doctoraatthesis van Sigrid Reiter (vandaag professor bij de Luikse universiteit) bij de UCL-universiteit (met promotor André De Herde) is exemplarisch op dit gebied.

 

Zetel voor de Raad van de Europese Unie te Brussel, Samyn & Partners


Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?

Zeker al mijn vrienden van de “Global award for sustainable architecture”! Deze vraag is echter impertinent omdat zij terug stuurt naar een concurrentiële en mediatische context. Ik zou dan liever aan goede projecten refereren: van de Vaals abdij van Dom Hans van der Laan, tot Stansted of HKSB te Hong-Kong van Foster, tussen duizenden op de planeet.

 

Zicht op het binnenhof van de Vaals abdij van architect en monnik Dom Hans van der Laan te Waasmunster.

 

 

Stansted Airport van Foster
 

 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Het is zeer moeilijk om te kiezen gezien de actuele vraag naar duuzaamheid (in de normale zin) al de pistes verstoort. Weinig recente constructies lijken een grote levenshoop te hebben. Het kleine tijdelijke paviljoen van Sanaa te London is charmant. De constructies van mijn vrienden van de “Global award for sustainable architecture” hebben mijn sentimentele voorkeur.

 

Serpentine Gallery Pavilioen door SANAA te London.

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Ik ken hun niet goed en het is zoals voor de wijn: weinig worden “grand crus” en minder bekenden kunnen uitstekend zijn.Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Onze vrijheid om leergierig te zijn, om voorstellen te maken, om te tekenen om te kunnen bouwen, instemmende met de genius loci.

 


 
Philippe Samyn aan het woord (franstalige video).

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Mijn studies ingenieur bouwkundig te Brussel en nadien bij de MIT: zij hebben mij beschermd tegen de indoctrinatie van de architectuur onderwijs. De architecten Jacques Wybauw, Willy Vandermeeren en Christian Van Deuren hebben mijn zin in nauwkeurigheid en in leergierigheid gesteund.


Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
Ja.

 

Collegetoren langs de Leie te Kortrijk, Samyn & Partners.

 


Faits divers

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? ingenieur
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Reizen in de wereld en op de werven
Bij wie hebt u stage gelopen? Bij A. De Doncker, een professioneel die mij het beheer van een ploeg heeft geleerd.
Wat was de titel van uw eindwerk? The Wing Building (een multifunctionele toren met 60 verdiepingen); eindwerk als B.B. Ingenieur ULB, als M.S. in C.E. at MIT, als stedenbouwkundig ULB, als free lance student 4de jaar La Cambre).
Favoriet architectuurboek: “Het Plastische Getal” van Dom Hans van der Laan
Favoriet ander boek: Traité de Physique du Bâtiment (CSTB - Paris)
Favoriete muziek: Henri Pousseur
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door: met mijn kinderen
Favoriete Vlaamse stad: Gent (“mijn” stad)
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Fietsen, wandelen en zwemmen.
Favoriete architectuursite? Nothing or too many !
Favoriete andere website? Nothing or too many !