Doorzoek volledige site
22 augustus 2015 | KARI FEYS

Nieuwe hoofdzetel Skyline Communications langs E403 in Izegem

De bovenste vijf bouwlagen zijn identiek en omvatten elk een kantoorruimte van 740m².

Aan de afrit Izegem van de E403 Brugge-Kortrijk verwezenlijkte architectenbureau Govaert & Vanhoutte de nieuwe hoofdzetel van Skyline Communications. BM Engineering stond in voor de stabiliteitsstudies en technieken. Het nieuwe hoofdkantoor geeft het snelgroeiende bedrijf de broodnodige extra ruimte en verhoogde uitstraling dankzij de architecturale meerwaarde, hightech technische voorzieningen en bouwfysische vernieuwingen.

Uitzicht

Skyline Communications trekt klanten en medewerkers aan van over de hele wereld, waardoor de onderming niet enkel opteerde voor een zichtlocatie, maar ook voor een gebouw met architecturale klasse. De onderste verdieping van het gebouw bestaat uit een ruimte van 1500m² waarin de inkombalie, een bar, een seminarieruimte, eetruimte en fitness voor het personeel zijn ondergebracht. De bovenste vijf bouwlagen zijn dan weer identiek en omvatten elk een kantoorruimte van 740m². Aan het hoofdgebouw paalt verder achteraan een magazijnlaag van 700m² opgetrokken uit een bouwlaag in prefabstructuur.

 

Stabiliteit                             

Een van de grootste uitdagingen bij de realisatie van het gebouw, was stabiliteit koppelen aan architecturaal uitzicht. Om de hoge (wind)belastingen op te vangen, werkte men met paalfunderingen. De verticale prefab betonlamellen aan de zijgevel van het hoofdgebouw zijn zo niet enkel een visueel accent, maar hebben ook een ondersteunende functie naar de buitenterrassen toe. Omdat de open kantoorruimtes enkel een dubbele liftkoker en een betonwand achteraan als stabiliserende factor hebben, zorgden de ontwerpers er verder voor dat de vloerelementen de windbelasting afleiden naar specifiek deze twee punten. Ook de vijf bovenste verdiepingen vormden een uitdaging op het vlak van stabiliteit, aangezien deze vooraan zeven meter uitsteken ten opzichte van het gelijkvloerse volume. Hiervoor werd een systeem uitgedacht waarbij elke vloerplaat afzonderlijk de uitkraging opvangt. Om dit te realiseren maakte men gebruik van nagespannen beton waarbij kabels in het beton ingestort worden en na verharding worden opgespannen. Dit compenseert de doorbuiging die ontstaat door het eigen gewicht van de betonplaat.

 

Duurzaamheid

Tijdens de bouw hielden de ontwerpers ook rekening met een aantal passieve maatregelen zoals een gunstige oriëntatie, betonlamellen als verticale zonwering en zonnewerende beglazing. De minimale actieve koeling die naast deze maatregelen nog nodig is, wordt geregeld door een BEO-veld voorzien van 49 putten van 95m diep waarin de bodemtemperatuur constant tien graden blijft. Actieve koelbalken zorgen dan weer voor afkoeling in het gebouw. Verder is elektriciteit enkel nodig voor de ontvochtiging van de lokalen. Het BEO-veld vormt in de winter via een warm-water-warmtepomp de energiebronvoor de verwarming van de gebouwen op lage temperatuur via de klimaatbalken.

 

Domotica en techniek

Als hightech businessomgeving wordt het nieuwe hoofdkantoor volledige daglichtsturing doorgevoerd met behulp van domotica. De domotica werkt op de aanwezigheid van mensen en verlicht enkel zones waar iemand werkt. In rustposities worden de verlichtingszones verder gedimd tot op basisniveau. De vloerverwarming is op de gelijkvloerse verdieping ook gekoppeld aan een variable air volume systeem dat ruimtes snel kan opwarmen of afkoelen. Bovendien zorgt een gebouwbeheersysteem ervoor dat zowel bouwheer, studiebureau als aannemer het energieverbruik kan bijsturen waar nodig. Dit is mogelijk omdat de energiestromen van alle gebruikers gemonitord worden zodat het werkelijke energieverbruik afgetoetst kan worden aan de vooraf gemaakte berekeningen. De buitenunits van de koeling en verwarming zijn verder volledig verzonken in het dakoppervlak, waardoor ze onzichtbaar zijn voor de omgeving. Al deze oplossingen zorgen niet enkel voor een lage energiekost, maar houden ook de facilitaire kost binnen de perken en verhogen de akoestische kwaliteit van het gebouw.

GERELATEERDE DOSSIERS