Doorzoek volledige site
01 januari 2010 | NJ

Shortlist IPB Challenge – scholenbouw: Media & Design Academie (Bogdan & Van Broeck)

Tussen de oude mijngebouwen in Winterslag duikt de Media en Design Academie, ontworpen door VBMarchitects, op. Het bureau transformeerde in twee nieuwe bureaus waaronder Bogdan & Van Broeck Architects dat de werf van de ‘leerfabriek’ in Genk beëindigde. In het balkvormige gebouw kan men doorheen de huid van geperforeerde stalen platen een studielandschap ontdekken waar studenten ook van elkaar iets kunnen leren.
Tussen de oude mijngebouwen in Winterslag duikt de Media en Design Academie, ontworpen door VBMarchitects, op. Het bureau transformeerde in twee nieuwe bureaus waaronder Bogdan & Van Broeck Architects dat de werf van de ‘leerfabriek’ in Genk beëindigde. In het balkvormige gebouw kan men doorheen de huid van geperforeerde stalen platen een studielandschap ontdekken waar studenten ook van elkaar iets kunnen leren.





Bouwprogramma

Op de site van de voormalige steenkoolmijn te Winterslag in Genk plande de KHLim een nieuwbouw van een leeromgeving voor de Media en Design Academie. Het programma, dat diende gerealiseerd te worden boven op een recent gebouwde parkeergarage, omvatte een brede waaier aan functies gerelateerd aan creatieve opleidingen in multi-media, product-design en audiovisuele kunsten. Auditoria, bibliotheek en leeszaal, klasruimtes, ateliers, opnamestudio''s voor beeld en geluid, computerklassen en dienstruimtes kregen elk hun plekje in het gebouw. Doorheen het gebouw diende een publiek toegankelijke straat te lopen die deel uitmaakte van een masterplan voor de site.


Architectonische meerwaarde

Het gebouw wil een waardevolle toevoeging zijn aan zijn context die als geheel beschermd is als industrieel erfgoed. De aanwezige historische mijngebouwen en de gigantische schachtbokken van de mijnliften vormen boeiende tegenspelers op het terrein dat als een verhoogd podium boven de omgeving uitsteekt. De architectuurtaal van de gevels in geperforeerd gegalvaniseerd staal combineert de kracht van een industriële materialiteit met de vrouwelijke gevoeligheid van filigrane transparantie. Dit evenwicht is doorgetrokken in het interieur met zichtbare structuren in beton en staal die gecombineerd worden met warme tinten, akoestisch dempende materialen en een grote ruimtelijke transparantie. 


    



Duurzaam bouwen

De rechthoekige vorm van het gebouw zorgt voor een goede compactheid. Door het gebouw aan de buitenzijde helemaal in te pakken in foamglass is het quasi vrij van koudebruggen. De geperforeerde gevelbekleding die functioneert als zonnewering voorkomt overmatige opwarming. Daarnaast garandeert het dragend skelet een flexibele en duurzame ruimtelijke aanpasbaarheid op korte en lange termijn wat de levensduur van het gebouw ten goede komt. Het gebouw wordt quasi zonder airconditioning geventileerd.


Innovatief


De gevels, met een isolatie van waterdichte foamglassplaten als ééntrapsdichting achter een open huid van geperforeerde platen in gegalvaniseerd staal, bepalen sterk de uitstraling van het gebouw. In het interieur is het vooral het studielandschap dat als vernieuwend didactisch concept de ruimte bepaalt. Studenten leren bijna evenveel van elkaar als van de professoren; circulatieruimte en leeromgeving versmelten tot één netwerk van ruimtes voor ontmoeting en creatieve interactie, een labyrintische structuur die zich vertakt doorheen heel het project.


Troeven

De innoverende, krachtige en tegelijk respectvolle verschijningsvorm aan de buitenkant gaat een bijna vanzelfsprekende dialoog aan met het aanwezige mijnpatrimonium. Ook de uitdrukking van het studielandschap dat in de gevels verschijnt als een grote glaspartij vraagt om aandacht. Hierdoor ontstaan een aantal interessante zichtrelaties tussen interieur en exterieur. Het studielandschap werd als een creatieve en stimulerende leeromgeving vormgegeven, waardoor het gebouw niet alleen geniet van een interessante ruimtelijke belevingswaarde, maar zich tevens op deze industriële site ontpopt tot een echte leerfabriek.


    



Technische fiche

Ontwerper: Bogdan & Van Broeck Architects
Locatie: C-mine, Winterslag, Genk
Ingebruiksname: academiejaar 2009-2010