Doorzoek volledige site
18 september 2010 | RAF LINMANS

Nominaties Thonet Mart Stamprijs 2010 bekend

Deze week heeft de jury uit 23 inzendingen vier nominaties geselecteerd voor de Thonet Mart Stamprijs van dit jaar. De prijs is bedoeld als aanmoedigingsprijs voor ontwerpers, met als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en de consumentenmarkt. De prijs is een initiatief van Thonet en het tijdschrift ‘de Architect’ en is dit jaar voor de vierde maal uitgeschreven.
Deze week heeft de jury uit 23 inzendingen vier nominaties geselecteerd voor de Thonet Mart Stamprijs van dit jaar. De prijs is bedoeld als aanmoedigingsprijs voor ontwerpers, met als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en de consumentenmarkt. De prijs is een initiatief van Thonet en het tijdschrift ‘de Architect’ en is dit jaar voor de vierde maal uitgeschreven.


De nominaties zijn:


Slede stoel door Dirk van Berkel

De Slede stoel is gemaakt van gelamineerd hout en is licht van gewicht waardoor hij prima geschikt is voor scholen. De combinatie van strakke en zachte vormen geven de stoel een vriendelijk uiterlijk. Verschillende variaties in uitvoering zijn mogelijk: zo kan hij in hout, stof, kunststof of in polyesterlak worden uitgevoerd. 


Chair Ply X door Marcel Klever

De Chair Ply X is een demontabele stoel die bestaat uit zes losse onderdelen van berken multiplex. De zitting die naar wens kan worden gestoffeerd, verbindt de onderdelen van de stoel. De stoel wordt met slechts een paar schroeven gemonteerd. 


Spanstoel door Tiddo de Ruiter

De lichte, stapelbare Spanstoel bestaat uit twee frames (de zijkanten van de stoel) waar de zitting en rugleuning overheen worden geschoven. Twee houten spanners worden met een hamer op hun plek geklopt. Ze duwen de frames uit elkaar en zetten de rugleuning en de zitting onder spanning.


Kniq door Stan Wagter

De Kniq is een minimalistische stoel met een ergonomische zit. In het aluminium frame zijn scharnierpunten opgenomen, die doorbuigen als op de stoel wordt gezeten. Hierdoor krijgt de stoel een comfortabele vorm die zich aanpast aan de zitpositie. De stoel veert automatisch terug bij opstaan.

De nominaties worden geadopteerd door de jury en in de komende maanden verder uitgewerkt. De winnaar krijgt een bedrag van € 5.000,- en de Thonet Mart Stam Award.


Jury

De jury van de Thonet Mart Stamprijs 2010 wordt gevormd door Bertjan Pot (Studio Bertjan Pot), Wieki Somers (Studio Wieki Somers), Carlijn Kriekaard (bearandbunny) en Harm Tilman (secretaris van de jury, hoofdredacteur de Architect).


Prijsuitreiking

Tijdens de feestelijke bijeenkomst op 25 november 2010 in De Bazel te Amsterdam worden de genomineerde ontwerpen gepresenteerd en kiest het publiek de winnaar van de Thonet Mart Stamprijs 2010. 

Op deze avond wordt tevens de tiende Lensvelt de Architect interieurprijs uitgereikt. De nominaties voor deze prijs zijn 9 september jl. bekendgemaakt.

Bron: www.dearchitect.nl