Doorzoek volledige site
01 januari 2010 | NJ

Shortlist IPB Challenge – scholenbouw: Arteveldehogeschool Gent - Kantienberg (Crepain - Binst)

De toren van de Arteveldehogeschool, ontworpen door het Antwerpse bureau Crepain Binst Architecture , heeft sinds kort de Gentse skyline veranderd. Dit glazen torenvolume, dat dankzij de ‘levende’ zonwering steeds een andere aanblik zal vertonen naargelang de stand en intensiteit van de zon, vormt een krachtig contrast met het gelijmde rode metselwerk voor het expressieve laagbouwvolume.

De toren van de Arteveldehogeschool, ontworpen door het Antwerpse bureau Crepain Binst Architecture , heeft sinds kort de Gentse skyline veranderd. Dit glazen torenvolume, dat dankzij de ‘levende’ zonwering steeds een andere aanblik zal vertonen naargelang de stand en intensiteit van de zon, vormt een krachtig contrast met het gelijmde rode metselwerk voor het expressieve laagbouwvolume.





Bouwprogramma

Voor een bouwterrein in het Gentse stadcentrum, gelegen langs de Muynckschelde en de toekomstige wandel- en fietsweg, werd de opdracht gegeven een nieuwbouw van een volledige hogeschool voor opleidingen in de verzorgingssector en communicatie te ontwikkelen. Hierin werd een groot auditorium met 400 plaatsen, twee middelgrote auditoria met respectievelijk 150 en 250 plaatsen en twee kleine auditoria met elk 100 plaatsen voorzien. Daarnaast kunnen studenten ook les volgen in zeven grote leslokalen met 72 plaatsen, 30 middelgrote leslokalen met 36 plaatsen en 18 kleine leslokalen met 18 plaatsen. Vier pc-lokalen met 25 pc’s, zeven pc-lokalen met 45 pc’s en 57 praktijklokalen, waaronder ateliers keramiek, hout, gips,  verpleegkunde, hoorcabines, TV/radio studio’s… werden aan het programma toegevoegd. Tenslotte werd er een ruime mediatheek, een studentenrestaurant met bereidingskeuken, sanitaire clusters, burelen en vergaderzalen voor de administratie, een conciërgewoning en een tweelaagse ondergrondse parking gevraagd.


Architectonische meerwaarde

Het project is opgebouwd uit een torenvolume en een laagbouw rond een centrale patio. Deze volumeopbouw laat bewust voldoende ruimte om de zichtbaarheid van de Sint-Pietersabdij van op de Ter Platenbrug te vrijwaren. Hierdoor blijft het profiel van de kerktoren en -koepel zowel een belangrijk oriëntatiepunt als een achtergronddecor in de benadering van het nieuwe gebouw.
Het gebouw, met zijn uitgesproken strakke en sobere detaillering en zijn eigentijdse uitstraling, werd bewust opgevat als een baken in de omgeving met als doel de hogeschool een duidelijke zichtbaarheid te geven in het stedelijk landschap.


    




Duurzaam bouwen

 

Duurzaamheid is een begrip dat vandaag de dag zeer breed geïnterpreteerd dient te worden. In het ontwerp van de school werden energiezuinige technieken en onderhoudsvriendelijke materialen van bij de aanvang op hun haalbaarheid getoetst. Principes zoals het hergebruik van regenwater, daglichtafhankelijke verlichting gestuurd door aanwezigheidsdetectie, aansluiting op de stadsverwarming, free-cooling en zongestuurde beweegbare zonwering voor de praktijktoren, werden weerhouden.


Innovatief

Het plafond van de mediatheek en cafetaria is gevormd door de schuin oplopende vloer van bovenliggende auditoria, uitlopend in een indrukwekkende uitkraging. De verlijmde baksteen, gebruikt voor de gevels, is doorgetrokken over de plafondoppervlakte waardoor een krachtig sculpturaal geheel ontstaat. Daarnaast is quasi het volledige torenvolume voorzien van zonweringlamellen die verticaal werden geplaatst, een uitvoering die uniek is voor België. Deze zonwering bracht men langs de buitenzijde aan, dit zorgt immers voor de beste prestaties. De verticale bewegende zonwering, die via lichtsensoren de zon volgt, laat een optimale daglichttoetreding toe en maakt actieve koeling overbodig. Op elke verdieping plaatste men tussen de glasgevel en lamellen beloopbare platforms, nuttig voor onderhoud en eventuele herstellingen.


Troeven

Het project met de opvallende toren vervult de icoonfunctie in het stadslandschap, zowel overdag als ‘s nachts. Dankzij deze ‘levende toren’, omwille van de wisselende stand van de zonwering, is het beeld op elk tijdstip van de dag en op elke geveloriëntatie telkens anders. De lensvormige aluminium lamellen hebben ook steeds een wisselende kleur en weerspiegeling afhankelijk van het weer. Zelfs bij regenweer is de toren een helder blinkend volume.
In de laagste zone van het gebouw, waar cafetaria en mediatheek de helling trapsgewijs volgen, wordt het hellend terrein in het project geïntegreerd. De trappen en treden zijn vooral prominent aanwezig in de openluchtpatio. Ze doen daarbij ook meteen dienst als zitplaatsen. De patioruimte is een opvallend stille ruimte midden in de drukke stad. In de onderste vier bouwlagen wordt bovendien het trapgebruik gestimuleerd door grote uitnodigende trappenhuizen met daglicht. De verbinding tussen de onderste bouwlagen realiseerde men met hellende vlakken. Deze zijn nuttig voor rolstoelgebruikers maar maken van de wandeling doorheen het gebouw een bijzondere ''promenade architecturale''.


    




Technische fiche

 

Opdrachtgever: Arteveldehogeschool vzw
Ontwerper: Crepain Binst Architecture nv
Stabiliteit: Bureau d’Etudes Greisch
Technieken: RCR Studiebureau
Akoestisch advies: SCALA
Veiligheidscoördinatie: PROBAM
Algemene aanemer: BESIX Vlaanderen nv
Locatie: Campus Kantienberg Gent
Oplevering: oktober 2009
Ingebruikname: oktober 2009
Terrein oppervlakte: 9870 m²
Totale vloeroppervlakte: 32 240 m² waarvan ca. 8 000 m² ondergrondse parking