Doorzoek volledige site
01 januari 2010 | HP

Longlist IPB Challenge-industriebouw: Bingolux (Veelaert Architecten)

Langsheen de drukke Boomsesteenweg in Aartselaar ontwierpen Veelaert Architecten een opvallende ‘blackbox’ die door zijn vormgeving met afgeronde hoeken, zijn intrigerende zwarte gevelbekleding en zijn geïntegreerde reclamepanelen annex zonnewering getuigt van een weldoordachte en vernieuwende blik op industriebouw.

Langsheen de drukke Boomsesteenweg in Aartselaar ontwierpen Veelaert Architecten een opvallende ‘blackbox’ die door zijn kenmerkende vormgeving met afgeronde hoeken, zijn intrigerende zwarte gevelbekleding en zijn geïntegreerde reclamepanelen annex zonnewering getuigt van een weldoordachte en vernieuwende blik op industriebouw.

 

 

 

Bouwprogramma

De bouwheer van dit bedrijfsgebouw wenste een flexibel, functioneel en ruim pand met een unieke uitstraling. Hij gaf de ontwerpers de opdracht een gebouw te ontwikkelen met een maximum bezetting van de bouwenveloppe met hierin een kantoorgedeelte, een productieruimte, een opslagplaats en garage in de kelder. Hij wenste bovenal ook een typerend gebouw dat in het oog zou springen langsheen de bedrijvige Boomsesteenweg.

 

Architectonische meerwaarde

Door de aandacht voor het detail en de afwerking van het volledige gebouw neemt dit gebouw afstand van de traditionele industriebouw. Het ontwerp voorziet een volume met een specifieke vormentaal als rustpunt in de drukke omgeving van de A12. Het donkere gebouw met schuin dak en afgeronde hoeken geeft op het eerste zicht de indruk van een massief gebouw. Echter, niets is echter wat het lijkt. Dit gebouw leeft! De allesomvattende architectonische schil is doorbroken door tien draaiende  reclamepanelen van 4m op 6m. Op die manier verliest het evoluerende gebouw zijn massieve karakter daar de panelen doorheen de dag met de zon meedraaien en zo tegelijkertijd de functie van zonnewering vervullen.
Het gebouw steelt bovendien niet enkel overdag de show. De 10 architecturaal geïntegreerde draaipanelen zijn immers opgebouwd als een lichtbak die overtrokken is met een opgespannen doek. Hierdoor ontstaat een lichtgevend reclamepaneel van 40m breed op 6m hoog dat het gebouw ''s nachts in een spectaculaire gloed doet baden. De gebruiker van het gebouw kan door het vervangen van deze doeken overigens op een eenvoudige manier het uitzicht van zijn gebouw wijzigen.

 

    

 

 

Duurzaam bouwen

Als basis voor de uitwerking van het ontwerp, kozen de ontwerpers voor degelijke, duurzame materialen. Om tot een efficiënt en gecontroleerd warmte- en koelingsbeleid te komen, streefden zij tevens naar een compact bouwvolume, mechanische ventilatie en een schil met hoge isolatiewaarden. Daarnaast trokken zij het duurzaamheidsaspect ook door in het gebruik van het gebouw, waarbij de moduleerbaarheid als uitgangspunt werd genomen. Zo laat het consequent gebruik van een verhoogde vloer en lichte wanden een flexibel gebruik van het industriegebouw toe.


Innovatief

Een van de meest innovatieve aspecten van dit ontwerp is ongetwijfeld de vernieuwende en geïntegreerde visie op het toepassen van reclame. Door de zonneweringspanelen op te vatten als grote billboards, ontstaat immers een dynamische spel langhseen de hele voorgevel waarbij het gebouw verandert van uitzicht gedurende het verloop van de dag en nacht. Zo werden speciaal voor dit project automatische architecturaal geïntegreerde draaipanelen ontwikkeld, bestaande uit een lichtbak, een reclamedoek, geïntegreerde zonnewering, inbraakwerende elementen etc.
Echter net enkel de reclamepanelen, maar de volledige gevel getuigt van een vernieuwende visie binnen de industriebouw. Zo werden de afgeronde hoeken van het gebouw uitgevoerd door gebruik te maken van innovatieve technieken uit de scheepvaart en ook de verticaal gebogen sandwichpanelen die in de gevel werden gebruikt, werden speciaal voor dit ontwerp ontwikkeld en nadien in productie genomen door de firma Kingspan.


Troeven

De ontwerpers zelf omschrijven de belangrijkste troeven van het gebouw als de eenvoud, de eerlijkheid en de uitstraling ervan. Dit uit zich hoofdzakelijk in het compacte en functioneel doordacht plan en volume. De grootste troef blijft uiteraard het opmerkelijke verschil in verschijningvorm tussen overdag en ’s nacht, gaande van de niet-alledaagse vormentaal als opvallend rustpunt in de drukke randstedelijke context tegenover het spectaculaire lichtbaken langsheen de A12.

 

    

 


Technische fiche
 
Naam van het project: Bingolux
Adres:  Hoek Boomsesteenweg – Leugstraat, 2630 Aartselaar
Datum ingebruikname: 2007   
Naam ontwerpers: Veelaert Architecten bvba; projectarchitect Carl Bellens