Doorzoek volledige site
29 september 2010 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

Nieuw dak van Sportpaleis tegelijkertijd groen en blauw

Het Antwerps Sportpaleis, baken aan de Antwerpse Ring, kreeg op vier maanden tijd een totaal nieuwe aanblik. ABV+ Architecten tekende het ontwerp voor het blauwe dak dat ook op ecologisch vlak innoverend is.

Het Antwerps Sportpaleis, baken aan de Antwerpse Ring, kreeg op vier maanden tijd een totaal nieuwe aanblik. ABV+ Architecten tekende het ontwerp voor het blauwe dak dat ook op ecologisch vlak innoverend is.

De renovatiewerken werden op 12 april aangevat door Atab, Antwerps fabrikant van dakdichting en -isolatie en aannemer van dakwerken. De gekleurde dakdichtingsbanen werden geproduceerd door de firma Renolit.
De werkzaamheden kaderden in een groot investeringsproject dat door de erfpachthouder nv Antwerps Sportpaleis wordt ontwikkeld om de evenementenhal, sinds 1997 eigendom van de provincie Antwerpen, ook in de 21ste eeuw haar toonaangevende rol te laten spelen.

De oplevering van het nieuwe dak gebeurde op 18 augustus, één maand vroeger dan gepland.  Op 4 maanden tijd werden in extreme weersomstandigheden van regen en hitte 6.420 manuren gepresteerd, waaronder 114 kraanuren.



Na de herstelling, waar nodig, van de bestaande dakbedekking werd de hele dakvloer extra bevestigd aan de onderconstructie met niet minder dan 114.000 speciale en ter plaatse geteste houtbouten. Vervolgens werd met 37.400 bevestigingselementen een 13 cm dikke isolatielaag aangebracht. Bovenop die isolatie kwam een nieuwe dakhuid, die werd opgebouwd uit dakbanen in maar liefst 5 kleuren. Voor de bekleding van 10.000 m2 dak was 18.600 m² pvc nodig. Die werd met 74.200 bevestigingselementen vastgemaakt. De dakbanen zijn afgewerkt met een speciale coating om de UV-bestendigheid en de kleurvastheid voor vele jaren te garanderen. Aan de kant van de Ring ten slotte werd het vernieuwde dak bekleed met 378 Solar-elementen, goed voor ruim 850 m2 aan zonnecellen. Bij deze dakrenovatie werd 650 m aan balken gebruikt om de isolatie op haar plaats te houden en zorgde 350 m aan stellingen voor de veiligheid van de arbeiders.

abv+ architecten

Het ontwerp van het nieuwe dak is van de hand van het multiprofessionele architectenbureau abv+ architecten, dat ook al tekende voor het Hospitality Center en de Lotto Arena naast het Sportpaleis. Het bureau maakte een superpositie van de stalen dakconstructie, de bestaande dakelementen en de gewenste zonnecelmodules en tekende vervolgens een complex patroon in 5 kleuren uit waarin het logo van de provincie Antwerpen werd geïntegreerd. Vanuit de lucht (en later ook op Google Maps) is dit logo heel duidelijk zichtbaar.

Gekleurde pvc-banen
 
Voor de firma Renolit vormde deze werf ook een belangrijke mijlpaal voor de doorbraak van gekleurde pvc-banen. “Hiermee laten we zien dat wij kleuren, maatvoering en  bevestigingssystemen van dakbanen kunnen afstemmen op de wensen van de klant. Specifiek voor het Sportpalies werden door de architect  de kleuren gekozen op basis van een RAL code. Renolit heeft deze dan zo goed als mogelijk nagesteld. Omdat dakbanen onderhevig zijn aan vervuiling werd in samenspraak ook geopteerd voor het aanbrengen op de gekleurde banen van een clearcoat die bij Renolit onder andere in het gamma Alkorbright en Alkormetallics aangebracht wordt. Deze clearcoat vertraagt sterk het vervuilen van de dakbaan en zorgt ervoor dat een eventuele reiniging eenvoudig en snel kan verlopen. Een extra meegenomen voordeel van de clearcoat is dat deze de al lange levensduur van de baan - door het beschermen van de dakbaan tegen atmosferische invloeden - nog eens drastisch verhoogt”, aldus Mario De Clkercq van Renolit.
 



Milieu-impact

Voor de opdrachtgever nv Antwerps Sportpaleis stond duurzaamheid voorop. De dakstructuur en de bestaande dakdichting werden behouden. Bij de materiaalkeuze werd rekening gehouden met recycleerbaarheid en milieu-impact. Ander belangrijk aandachtspunt was de verbetering van de akoestiek: bij wind uit ongunstige richting tijdens evenementen moet de 13 cm dikke isolatie de geluidsoverdracht naar de buurt verminderen. Derde punt betreft de energetische optimalisatie: enerzijds zal door het aanbrengen van isolatie op verwarmingskosten worden bespaard, anderzijds wordt ook winst gehaald uit de zonnecellen die op het dak zijn geplaatst.


Lichte en dunne pv-cellen

De aangebrachte zonnecellen zijn flexibele modules in dunne films die 10 keer lichter zijn dan de traditionele kristallijne glazen zonnepanelen. Hun gewicht bedraagt slechts ca. 3,5 kg/m2. Naast hun veel lagere gewicht bieden deze flexibele zonnecelmodules het voordeel dat ze ook bij een iets minder gunstige invalshoek en hellingsgraad toch een hoge opbrengst garanderen. Bovendien vangen ze een breder lichtspectrum op, wat ertoe leidt dat ze het zonlicht opvangen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ze hebben eveneens een hogere opbrengst bij bewolkt weer en indirect zonlicht, waardoor ze een meer continue energieopbrengst garanderen. Deze flexibile zonnecelmodules zijn fabrieksmatig geïntegreerd in de dakbedekking. Bij het aanbrengen hoefde het dak dus niet te worden doorboord, waardoor de waterdichting volledig intact bleef. 

De palzuidelijke oriëntering en de ideale hellingshoek van 24,5° zorgt voor een optimale alternatieve stroomopwekking die voor een groot stuk de basisbehoeftes van het Sportpaleis dekt. Een nominaal vermogen van 51.000 Wp werd geïnstalleerd, wat overeenkomt met een geschatte productie van ca. 45.000 kWh/jaar. Na 20 jaar wordt nog altijd een opbrengst van 80% gegarandeerd. Met dit groene energieproject wil het Antwerps Sportpaleis ook op het vlak van ecologie en duurzaamheid trendsetter zijn in de evenementensector.