Doorzoek volledige site
01 januari 2010 | TIM JANSSENS

Beton is kinderspel

De tunnel onder het Brusselse metrostation Osseghem wordt sinds kort opgevrolijkt door kleurrijke kindertekeningen. Bijzonder hierbij is dat de tekeningen niet op papier staan, maar in beton zijn gegoten. De kleuters werden hierbij begeleid door kunstenaar J'M Prandi.

De tunnel onder het Brusselse metrostation Osseghem wordt sinds kort opgevrolijkt door kleurrijke kindertekeningen. Bijzonder hierbij is dat de tekeningen niet op papier staan, maar in beton zijn gegoten. De kleuters werden hierbij begeleid door kunstenaar J'M Prandi.

Als sinds jaar en dag creëert J’M betonnen kunstwerken. “Sinds ik in mijn jeugdjaren geïnspireerd werd door het Corbusier-gebouw uit de wijk waar ik woonde, is beton mijn passie gebleven”, aldus J’M. Hij is beeldhouwer, maar gaat betonblokken niet met de beitel te lijf. “Ik maak fresco’s in bas-reliëf”, gaat J’M verder. “Ik creëer tekens – ideogrammen, pictogrammen…- die ik in houten platen graveer. Die platen vormen de onderkant van de bekisting waarin het beton wordt gegoten. Mijn fresco’s horen zowel thuis in privéwoningen als bedrijven, maar het is zeker niet de bedoeling om er bandwerk van te maken. Elk project is uniek en geïndividualiseerd.”


Uniek project

Ook de fresco aan het metrostation Osseghem is uniek. Het initiatief voor het kunstwerk kwam van de Minister van Mobiliteit van het Brussels gewest (Pascal Smet in 2008) met de bedoeling de Molenbeekse buurt op te frissen met een project waar de buurtbewoners rechtstreeks bij betrokken werden. De vzw Atrium Karreveld leidde het project en verder werkten ook de vervoersmaatschappij MIVB en de gemeente Molenbeek eraan mee. En het Atheneum Serge Creuz uiteraard, want het waren de kleuters van deze school die concreet vorm gaven aan het project.
J’M begeleidde hen daar een jaar lang bij. “Ik heb de kinderen eerst ingewijd in de geheimen van beton. Hoe het gemaakt wordt, waar het overal te vinden is… Vervolgens zette ik de kleuters aan het werk om tekeningen te maken rond mobiliteit en leven in de stad, want dat is het thema van het project.” Voor het omzetten van de tekeningen naar bekisting zorgde J’M zelf. Deze keer maakte hij de gravures niet in hout, maar uit kostenbesparingen werkte hij met linoleum.

    

Kunstenaar J''M Prandi: creatief met kleur en kleutersVeeleisende kleuters

Ook het gieten van het beton deed de kunstenaar zelf, want voor de kleuters zou dit te zwaar geweest zijn. Maar de kleurkeuze komt dan weer wel van hen, en dat bleek geen makkelijke opdracht. “De kleuters waren zeer veeleisend wat dit betreft. Ik stelde hen eerst een paar stalen voor van beton waarin kleurpigmenten waren verwerkt, maar die kleuren vonden ze niet ‘flashy’ genoeg. Daarom hebben we er uiteindelijk voor gekozen om het beton te schilderen in fel blauw, groen en rood.” Voor de grijze vlakken koos J’M wit beton met grijs kleurpigment voor een egaal resultaat.
Het eindresultaat bestaat uit twee wandfresco’s van 4 op 2 meter, samengesteld uit 64 betonnen platen van 50 op 50 cm. Bij de officiële inhuldiging op 17 september waren de kleuters apetrots op hun prestatie, en ook J’M kijkt met genoegen terug op het project, blij omdat hij zijn passie voor het materiaal aan een nieuwe generatie heeft kunnen doorgeven.

 

    

De fresco''s in bas-reliëf worden in beton gegoten, met kleurrijke tekeningen als resultaat.

 
Bron: Artikel uit Beton, tijdschrift van de Federatie van de Betonindustrie (FEBE)

 

 

GERELATEERDE DOSSIERS