Doorzoek volledige site
28 oktober 2015 | JOOS NEVEN

Cohousing Stocktveld Tielt: oude kloostersite wordt duurzaam cohousingproject

Buro Architec en Studio Basta hebben plannen op tafel gelegd om de oude kloostersite in Tielt, tussen de groene beekvallei en het station, om te vormen tot een boeiend cohousingproject. Rond dit hoofdgebouw worden nog 20 woningen en 14 appartementen gebouwd.

Kloostergang
De basisstructuur van het terrein zelf wordt gevormd door de oude kloostergang. De gang fungeert zelf ook als binnenplein waarrond de woningen komen te staan. Het ontwerp maakt verder plaats voor een L-vormige vleugel van appartementen die het plein netjes afbakent. Buiten komt een kloostertuin met moestuin, boomgaard, wadi, en een speelheuvel in verschillende tuinkamers.

 

Evenwicht tussen collectief en privaat
Architec en Studio Basta zagen een unieke kans voor dit cohousingproject: de grootte en de ligging van de site maken een duurzaam en betaalbaar ontwerp mogelijk. Hoewel de open kloostertuin dienst doet als ontmoetingsplaats, blijft het evenwicht tussen collectief en privaat essentieel. De reconversie van dit slotklooster naar een open hedendaagse vorm van samenwonen laat toe om heel expliciet een eigen betekenisvolle laag aan het geheugen van de plek toe te voegen. De kapittelzaal wordt zo het ankerpunt van een gemeenschap en de galerij wordt de moderne kloostergang die naar de historische waarde van de site verwijst.

 

Duurzaamheid in zijn breedste vorm
Binnen het ontwerp hebben de architecten geprobeerd om een zo duurzaam mogelijk concept uit te werken. Het ambieert niet enkel de BEN-normen en de OVAM-richtlijnen, maar er is ook een groene parkeerzone voorzien. Deze autozone promoot carpooling en zorgt voor een autovrije site. Verder wordt de warmteproductie collectief georganiseerd (op basis van biomassa) en via een warmtekring onder de galerij verdeeld naar de verschillende woonunits. Dat is niet alleen goedkoper en onderhoudsvriendelijker, maar laat ook toe om bij slijtage het systeem te vernieuwen volgens de op dat moment meest duurzame technologie. Het regenwater wordt ten slotte gezamenlijk opgevangen, gerecupereerd en via een overloop naar een wadi ingezet voor een rijkere fauna en flora en als extra speel- en belevingselement.