Doorzoek volledige site
04 november 2015

Conceptuele aanpak op diverse niveaus voor meergezinswoningen in Gentbrugge (TEEMA)

Illustratie | Studio Claerhout
Illustratie | Studio Claerhout
Illustratie | Studio Claerhout

In een bouwblok in Gentbrugge dat zich midden in een wederopleving bevindt en echt een plek is geworden waar met architectuur wordt geëxperimenteerd, heeft TEEMA de realisatie van twee meergezinswoningen afgerond. TEEMA architecten besteedt in dit project bijzondere aandacht aan de vormgeving van een conceptuele aanpak op diverse niveaus, gaande van het stedenbouwkundige, over de collectieve ruimtes tot op het vlak van het individuele appartement.

De twee nieuwe woongebouwen bevinden zich op twee hoekpercelen die met elkaar verbonden zijn via het binnengebied, dat jammer genoeg door derden werd ingevuld met garageboxen. De architecten accentueren de doorgangen van de straat naar het binnengebied via de meergezinswoningen met een soort ‘luifel’ die ontstaat door een inspringing van de gelijkvloerse verdiepingen en van het terras daarboven.

De twee door TEEMA ontworpen gebouwen maken gebruik van een zeer soortgelijke architectuur. In deze wijk met heel wisselende architectuur vormen de twee gebouwen een paar… een verbinding tussen de twee uiteinden van het bouwblok. De volumetrische uitwerking van de meergezinswoningen baseren ze dan ook op een intrinsieke analyse van de site met aandacht voor de context, het afwerken van de straat en de hoek, bezonning, het uitzicht, lichten en zichten van anderen, en dergelijke meer.

 

Woonkwaliteit

De architectuur van het gebouw als geheel wordt als een vorm van ruimtelijke ordening op de kleinste schaal gezien: groepswoningbouw wordt een hefboom naar woonkwaliteit, gaande van de individuele, over de collectieve schaal tot zelfs de stedenbouwkundige schaal.

Vaak wordt minder aandacht aan de collectieve ruimtes besteed. Een deel van de meerwaarde van een meergezinswoning ligt echter in het aangename traject tussen de straat en de individuele woningen. In dit project hebben de gemeenschappelijke ruimtes(fietsenbergingen, inkomhal, traphal, doorgangen) een maximum aan natuurlijke lichtinval gekregen, met oog voor detail en met ruimte voor ontmoeting.

TEEMA hield bij het ontwerp van het gebouw rekening met de toegankelijkheid van het gebouw en de aanpasbaarheid van de individuele appartementen aan de noden van zijn bewoners. De appartementen voldoen aan de normen voor lage-energiewoningen.

 

Herkenningspunt

Dankzij het gebruik van baksteen voor de gevel wordt samenhang in de wijk bereikt. De speciale ligging op de hoekpercelen zorgt als het ware voor een herkenningspunt … hetzelfde aan de ene als aan de andere zijde van de wijk.

De gevelsteen werd uitgevoerd met dunbedmortel. Tussen de raampartijen werden horizontale boorden in verticaal metselwerk voorzien. Samen met de specifieke volumetrie en het stalen lattenwerk en buitenschrijnwerk in een kakigrijze kleur geeft dit de gevel een bijzondere textuur.

GERELATEERDE DOSSIERS