Doorzoek volledige site
03 december 2015 | JOOS NEVEN

Conix RDBM Architects ontwerpt uitbreiding campus ESSEC

Onlangs ondertekenden Jean Michel Blanquer, directeur-generaal van de business school ESSEC, en Prestigia het akkoord voor de bouw van een nieuwe campus dichtbij Rabat in Marokko. De campus biedt executive masteropleidingen aan voor 450 studenten en voorziet in 100 studentenwoningen. De opening is gepland voor september 2016. Het ontwerp van CONIX RDBM Architects oogt modern, volumetrisch, en imposant. 

Educatief centrum

Het bureau CONIX RDBM Architects ontwierp de campus met een oppervlakte van 5400 m² en een capaciteit voor 450 studenten. Het ontwerp is een aaneenschakeling van twee volumes, een educatief centrum en studentenwoningen. Op het gelijkvloers van het eerste gebouw bevindt zich de hal met een dubbele hoogte. De hal vormt de belangrijkste plaats voor het organiseren van schoolse evenementen en activiteiten. Verder ontvangt het gelijkvloers ook twee amfitheaters, een cafetaria en een studentenfoyer. De eerste etage herbergt de studentenadministratie, het knowledge center en ondersteunende functionele ruimtes. Op de tweede verdieping komen 12 klaslokalen, allemaal modulair en flexibel in gebruik.

Het tweede gebouw, grenzend aan het educatief centrum en in een U-vorm ontwikkeld voor de aanleg van gemeenschappelijke buitenpleinen omvat 50 dubbele studentenwoningen en studio’s voor de professoren. De huidige inplanting laat toe om de studentenhuisvesting in de toekomst verder uit te breiden.

 

Transparantie

De architecturale visie is tweeledig: enerzijds willen ze de waarden van Essec, zoals transparantie, excellentie en ondernemersgeest promoten en uitdragen, en anderzijds wil ze zowel de huidige als de toekomstige generaties ondersteunen in de manier van werken - zowel individueel als in groep. Dit alles in combinatie met de laatste nieuwe technologische instrumenten.

 

Inplanting

De inplanting van de nieuwe campus houdt maximaal rekening met de bestaande context en de oriëntatie van de te plaatsen gebouwen. Het ontwerp voorziet ook in de mogelijkheid om de campus in de toekomst uit te breiden, zowel wat betreft het leercentrum als de studentenwoningen. De verschillende gebouwen zijn parallel geplaatst, telkens van elkaar gescheiden door gepaste buitenruimtes. Deze ruimtes hebben elk hun eigen atmosfeer: van een gezellig campusplein tot een bedrijvige plaza.

 

Een heldere en structurele organisatie

De voorgestelde inplanting bevordert een heldere circulatie op de campus, op maat van de hoofdgebruikers van de campus. De belangrijkste circulatieweg is een architecturaal statement in de vorm van een hangbrug over de hele lengte van de campus. De brug bezigt zowel een esthetische als een structurele functie. Esthetisch gezien zorgt de brug ervoor dat bezoekers de campus als een geheel zien. Structureel verzekert de brug de optimale indeling van publieke en private stromen op de campus. De secundaire toegangen bevinden zich zowel intern als extern, waardoor bezoekers en studenten op verschillende manieren de campus kunnen ervaren en van het natuurlijk zonlicht kunnen genieten.

 

Een sprekende en hedendaagse identiteit

De hoofdfaçade aan de zuidoostkant heeft de vorm van een barcode en is wel esthetisch als functioneel. Zo zorgt ze voor de perceptie van de campus als een geheel en krijgt ze een hedendaagse uitstraling, en controleert ze de dagelijkse toevoer van natuurlijk daglicht. De façades aan de noordzuidkant zijn hoofdzakelijk opgetrokken in steen en zijn meer transparant om zo de interactie tussen de binnen- en buitenruimten te versterken. Op die manier zijn de stukken van de loopbrug tussen de gebouwen een natuurlijk verlengstuk van het interieur.

De oplevering van de nieuwe gebouwen wordt verwacht in september 2016.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS