Doorzoek volledige site
12 oktober 2010 | RAF LINMANS

AGWA-Ferrière tweede laureaat BIS-architectenwedstrijd: Van garage tot woningen, school en sporthal

De verbouwing van een garage tot woningen, avondschool en sporthal in Brussel door de combinatie AGWA –Ferrière Architecten was de tweede laureaat van de BIS-architectuurwedstrijd. Het thema is dit jaar “recente duurzame projecten uit Vlaanderen”.
De verbouwing van een garage tot woningen, avondschool en sporthal in Brussel door de combinatie AGWAFerrière Architecten was de tweede laureaat van de BIS-architectuurwedstrijd


(foto Filip Dujardin)


De gemeente Brussel wilde een oude modernistische garage en atelier laten verbouwen tot sportzaal en avondschool en 2 extra woongelegenheden toevoegen aan de bestaande conciërgewoning. Bestaande structuren werden maximaal behouden. De grote moeilijkheid bestond erin de scheiding van toegangen per functie te definiëren. De waardecreatie was een oude verloederde garage in een woonwijk diverse functies te geven. Het collectieve karakter past in het leven van de wijk. Het is een publiek initiatief wat het duurzaam karakter beklemtoont. 


    

    
(foto's Filip Dujardin)


De architecten verwoorden het als volgt :Low budget, high creativity. Een belangrijke beslissing was het behoud van de bestaande structuur. Naast goed isolement werd voor een groendak en recuperatie van water voor sanitair gekozen. Het gebruik van polycarbonaat voor de lichtstraten geven natuurlijk licht en hebben bovendien de isolerende waarde van dubbel glas.

Dit grote gedurfde en moedige project, is voor de 6-koppige jury een zeer knap voorbeeld van een hedendaagse stedenbouwkundige conversie waarbij het duurzame aspect zit in de incorporatie van het gebouw in de omgeving en de cultuur van de stadswijk. Het collectief denken primeert hier boven het individualisme. De diversiteit is een constante aanwezige.


(foto Filip Dujardin)


De ingreep toont veel respect voor wat er reeds aanwezig was in het pand. Daarenboven is de materiaalkeuze erg geslaagd en de speelse details (roze tegels, lamp inplanting) opvallend mooi. De volledige ontwikkeling is erg harmonieus, esthetisch en tactiel. Wat de voorgevel betreft zijn de meningen verdeeld maar het volledige veranderingsproces maakt een optimale leefkwaliteit in een stedelijke omgeving meer dan mogelijk.


(foto Filip Dujardin)